Smil&Gift møter Harald Eia og Bård Tufte Johansen

De lovet å ikke lage flere Åpen Post. Vi lovet å aldri intervjue dem mer. Men gammel kjærlighet ruster ikke.

b
a

GIFT Hva er det som er nytt i denne sesongen?

Bård: – Vi håper at det blir mye strammere og kulere. I og med at det bare er en gang i uka,kan vi kaste flere ting som ikke er bra, og heller gjøre ting vi kommer på underveis. Sånn var det med Finn Kalvik-nyhetene og Aktuell Rapport også, en god idé dukker opp og så kjører vi videre med det.

Harald: – Monologen er blitt mer nyhetsaktig og mindre stand up i formen. For de første seriene var forbildet Conan O´Brian, nå er det formmessige forbildet Daily Show med John Stewart.

SMIL Blir det Finn Kalvik-nyheter?

Bård: – Nei. Det har vi lovet på tro og ære.

SMIL Du var jo i debatt med Finn Kalvik ogRolv Wesenlund i Pål T. Jørgensens Tabloid. Åssen var det egentlig å sitte i den kjempetrange sofaen sammen med Finn Kalvik?

Bård: – Jeg måtte faktisk legge armen rundt ham. Det var en absurd opplevelse. Jeg har måttet beklage meg mange ganger i mitt liv, men det å sitte mellom Rolv Wesenlund og Finn Kalvik og be om unnskyldning ga meg litt sånn følelse av «Hva har skjedd med livet mitt nå?» Og Finn var enormt intenst. Jeg så liksoms ympatibarometeret bevege seg sakte men sikkert mot Finn hver gang han snakka. Strategien vår var å si beklager, og bli ferdig med saken. Men den trange toseteren var ikke bra.

Harald: – En pussig dobbelhet her er jo at plutselig var det en masse Finn Kalvik-nyheter.De vanlige avisene måtte sette egne folk på å dekke Finn Kalvik-nyhetene. Akkurat som oss.

GIFT Dere synes han er dust, ikke sant? Vi lover å ikke trykke det.

Bård: – Nei. Vi kjenner jo ikke Finn privat,men han virker jo som en hyggelig fyr. Det ble bare litt mye roping og skriking på gata for han. (utydelig mumling)

GIFT Hæ?

Bård: – Nei, vi svarer ikke mer på det.

GIFT Det er plutselig en tendens til at sånne dustefolk skal få oppreisning. Er ikke det jævla døvt?

Harald: – Det er vel en liten backlash på hele det konseptet med å kødde med folk i offentligheten.Det er et behov for å gjenopprette den moralske balansen, tror jeg.

Bård: – Men uansett hva man mener så har de jo ekte fans, som støtter dem, digger dem og ligger med dem og sånn. Og setter genuint pris på musikken deres. Uansett hva vi gjør,kan ikke vi påvirke fansen til Finn Kalvik eller Rune Rudberg.

Harald: – Jeg skulle ønske at Rune Rudberg-fansen og Finn Kalvik-fansen dreit ut den musikken vi liker. Men det gjør de ikke. Hvorfor?!?

SMIL Det er kanskje ikke så moro å gjøre narr av NRK lenger, nå som de faktisk er i trøbbel?

Bård: – Akkurat nå er det jo bare dobbeltdrap og trippeldrap og elendighet i nyhetene, ting som er for alvorlige til å spøke med, så vi har egentlig ikke noe særlig annet valg enn å kødde med NRK-krisa, i monologen i hvert fall. Men sånn konseptmessig er det ikke like morsomt med den NRK-greia som det var i begynnelsen.

Harald: – Men det er jo litt kult å stå i den synkende skuta og bare øse vann inn i skuta, hah hah hah …

Bård: – Høh høh høh. Og så, akkurat idet skipet synker, hopper vi over til NRK 2. Rett før den synker også.

Harald: – Men vi fikk litt flau smak mot slutten av Lille Lørdag, når folk her fra huset kom bort til oss og sa sånne ting som (med jovial og kollegialtone): «Bra gutter. Vi trenger litt sjølironi!». Den gikk fort inn, den pakka der. Nå er det nok sjølironi for en stund.

SMIL Husbandet Gass er ikke med lenger?

–Nei.

GIFT For de sugde balle, ikke sant?

Bård: – De var dårlig i begynnelsen, fordi de var uvant med å være på TV. Men på slutten var de bra. Det synes jeg. Men nå er vel vi litt sånn bråkerock-gutter, jeg har jo vært med i NM i rock i sin tid.

SMIL Hvorfor skal dere ha med DJ istedenfor?

GIFT Er ikke det litt 1995?

SMIL Eller er det ironi?

GIFT Ironi er lite 1995, da.

Harald: – For meg er 1995 et hedersbegrep. Husk at våre formative år var da! Vi kommer til å ha DJ-greia som et slags gjennomgangstema, at det er et problem for programmet, at det er noe vi ikke helt forstår.

Bård: – Det er noe vi ikke skjønner noe av. Pluss at jeg mener at hele DJ-holdningen er littdøv. Hvis det er bra musikk bør det bli gitt utpå CD, ikke sånn «Nei, dette er bare gitt ut på vinyl, men det er så jævlig bra». Not.

Harald: – Det er ikke ironi. Det er bra, pluss at det gir oss mulighet til å snakke om noe. Det er ikke bare flipp, det skal jo høres og se bra ut. Og det er billigere enn å ha et helt band.

SMIL Har dere trangere budsjetter enn før?

Harald: – Det er jo mindre når det bare er engang i uka.

Bård: – Men vi får fortsatt lov til å ha masse underskudd og sånn, det er god stemningen nå.

Harald: – Det er lekepenger, liksom.

Bård: – Vi hadde en liten sketsj nå nettopp hvor vi skulle selge hummer, så vi sa til rekvisitøren at han bare skulle kjøpe et eller annet rødt. Så kom han tilbake med hummer for 2000 kroner. Det er NRK i sitt ess.

GIFT Etter forrige sesong sa dere at Åpen Post var historie, og at dere skulle finne på noe nytt hvis dere skulle komme tilbake på TV. Hva har skjedd i mellomtiden?

Bård: – Sånne ting lønner det seg å si, det er mitt gode råd til alle som holder på i bransjen.

Harald: – Nei, vi blir jo lønna herfra, ikke sant. Jeg veit ikke helt hva vi drev med, vi skrev litt her og der. Vi holdt på med et spille filmmanus i ca. to måneder, og så oppdaget vi plutselig at det ikke var så lett likevel.

Bård: – Vi begynte å merke presset, vi fikk tross alt 50 000 i måneden for å skrive et manus som ikke var ment for NRK. De begynte å puste oss innmari i nakken.

Harald: – Så hadde vi noen andre programopplegg som vi tenkte på, men så tenkte vi at det er så lett å lage Åpen Post, det kan vi lissom. Litt sånn var det. Det blir jo litt sånn som plata til Pink Floyd etter The Wall.

Bård: – The Final Cut, eller hva den heter.

(Til Finn Bjelke som tilfeldigvis går forbi) Hva heter plata Pink Floyd ga ut etter The Wall?

Finn Bjelke: The Final Cut.

Bård: – Akkurat.

SMIL Ja, kommer dere til å cutte like mye edge denne sesongen som dere gjorde i f.eks. Lille Lørdag?

Bård: – Det blir vel aldri så fräscht som da vistartet, men vi kommer til å gjøre enkelte tingsom ingen andre gjør på TV. Det var lettere å lure folk før. Vi synes fortsatt at de samme tingene er morsomme som vi syntes for fem årsiden, men det kan vi ikke gjøre lenger.

Harald: – Den tonen som vi og de vi kjenner hadde var ikke i media da vi startet. Nå er jod en tonen ganske mange steder.

SMIL Det føles godt?

Harald: – Ja, det er en slags pervers glede. Jeg føler jeg har skitna til populærkulturen ganske grundig. Det føles bra.

SMIL Men du blir du ikke litt L-Eia, Harald?

Harald: – Av meg selv? Jeg er lei av meg selv på TV og privat. Jeg er egentlig lei av alt sammen.Den dumme, gjerrige, selvopptatte Harald Eia som er på TV synes jeg fortsatt er litt morsom. Alle som er mye på TV er både utroligs elvopptatte og så lei av seg selv at de holder på å kaste opp. Jeg leser intervjuer med meg selv ti ganger, om og om igjen, jeg har ikke noen glede av det, men jeg gjør det likevel. Jeg er litt lei, ja. Og samtidig utrolig fascinert.

GIFT Hva med deg, er det like morsomten nå, eller blir du litt bored, Tufte Johansen?

Bård: – Det er fortsatt morsomt. Men det er ikke like mye glede. Det er mer sånn angst. Tvang og angst.

Harald: – Det er vanskelig å holde aggresjonsnivået mot samfunnet oppe når du får lov til ågjøre akkurat som du vil. Det er et så fantastisk land. Jeg har lest en del biografier om komikere i Statene f.eks., om hvordan de har måttet kjempe seg fram, og så her? Det er så lett i Norge, bare du står litegrann på og har litt selvtillit.

GIFT Hvilken Simpsons-episode er din favoritt,Bård?

Bård: – Kanskje en som vi har rappa en delfra: den hvor Homer går inn i Kwik-E-Mart med et skjult kamera gjemt i en enorm hatt, for å frame Apu for å selge råtten mat. Åsså durer det fra kamera, og så tror Homer det er en bie, og så blir han redd og så tramper han på hatten.

SMIL Ha ha ha.

GIFT Ja, den er god.

SMIL Hvilken er din favoritt da, Harald?

Harald: – Den der «Hvem drepte Mr. Burns?», hvor Burns realiserer sin gamle drøm om å sperre for sola, slik at folk må kjøpe enda mer strøm fra kraftverket hans. Jeg viste den til Thomas en gang. Han lo ingenting. Thomas Giertsen. Han liker ikke Simpsons.

SMIL Men av dere to, hvem er Mr. Burns og hvem er Waylon Smithers?

Harald: – Smithers er jo homo. Ingen har lyst til å være det, liksom.

Bård: – Harald er sjefen, han sitter ved tastaturet og har Final Cut og sånn, så han er vel litt Mr. Burns, sånn sett.

Harald: – Men Burns er jo helt hjelpeløs uten Smithers, han klarer ikke å løfte et telefonrør engang.

Bård: – Det er vel en blanding.

GIFT Og her på huset, hvem er Troy McLure?

Harald: – Petter Nome.

SMIL Harald, du er jo en litt sånn alternativstudentfyr. Hvordan har det seg at du henger ut med Norges største sossekladd?

Harald: – Thomas?

SMIL Ja.

Harald: – Vi er jo komikere begge to. Vi connecter liksom der, men ikke på frike-tingen.Han er veldig anti-frik, han. Han peser meg veldig på det, men jeg ler liksom sist. Jeg legger f.eks. ikke merke til når han har fått ny bil. «Ser du noe nytt?» «Nytt? Neeeei. Fin bil ser jeg jof ortsatt at du har.» «Jeg har fått ny.» «Åja.» Også blir han dritsur. Vi lever i to forskjellige verdener, men det sier jo litt om meg og hvor mange venner jeg har fra forskjellige kulturer og sånn.

Bård: – Harald har ikke én homofil eller pakistansk venn.

SMIL Forrige sesong fikk dere så mye pressedekning at dere lagde en heldekkende dress av alle Dagbla’-oppslagene.Hvordan skal dere toppe det?

Bård: – Det er sånt som er helt umulig å forutse. Akkurat når vi tror de ikke skal skrive mer, kommer det plutselig masse.

Harald: – Det er bra for programmet og slitsomt for privatlivet.

SMIL Du var jo med i en narkotikadebatt påTV for litt siden, som hasjmotstander. Bruker du mye narkotika om dagen?

Bård: – Jeg har ikke noe problem med å forsvare det jeg sa der. Men når det er sagt, så ringte Fredrik (Skavlan, journ.kom.) meg og sa at jeg måtte stille opp og være mot legalisering, siden alle gjestene hans var for. Det hadde jo vært krise, med det publikummet han har. Jeg behøvde ikke å ljuge, men det kunne hende jeg hadde gjort det for å redde han, siden jeg kjenner han. Det er sånn TV-debatter funker, jeg hadde aldri blitt invitert til det programmet hvis jeg var for legalisering, de konstruerer jo alltid en konflikt.

Harald: – Det er veldig kynisk. Det er veldig bra.

Bård: – Lars Roar Langslet kom forresten bort til meg i korridoren etter den debatten og sa at han aldri hadde likt programmene våre, men nå skulle han gi dem en ny sjanse.

Harald: – Siden du var hasjmotstander, liksom.

GIFT Hva skal dere gjøre for å unngå å ende opp som Rolv Wesenlund og Harald Heide Steen?

Bård: – Ikke gi ut bok.

Harald: – Ikke drikke.

GIFT Akkurat.

Harald: – De er jo to talentfulle karer som liksom ble født inn i showbiz, mens vi er liksom to nerder som kom inn i dette her mer tilfeldig. Jeg føler ikke at vi er avhengige av å drive med dette her resten av livet.

Bård: – Det gjør at vi ikke kommer til å bli bitre hvis det går dårlig. Hvis det blir motbakke eller tungt, hopper vi bare av og gjør noe heltannet.

SMIL Hvilke gjester skal dere ha?

GIFT Kommer Finn Kalvik?

SMIL Kristopher Schau?

GIFT Christopher The Dude?

SMIL Krompen?

GIFT Rune Rudberg?

SMIL Bertine Zetlitz?

GIFT Martine & Mirejam?

SMIL & [Gift] Kan vi komme?

Bård: – Vi vet ikke om vi skal ha gjester engang .Det er liksom ikke det som løfter programmet.

SMIL Er det slitsomt å intervjue folk?

Bård: – Eeh he he … Det gikk litt bedre etterhvert. Men jeg er litt overraska over at jeg ikke ble flinkere til å intervjue.

GIFT Hvem er ditt drømme-intervjuobjekt,da?

Harald: – Quisling?

Bård: – Quisling og Kitty Fitte, i samme program.

GIFT Dere har jo en stammende stuntreporter, og hadde egentlig tenkt å ha Dissimilis som husband. Blir ikke dette bare god gammeldags lytehumor kamuflert som ironi?

Harald: – Det er en viss fare der ja. Spesielt fordi vi også lekte litt med tanken om å bruke en psykiatrisk pasient som reporter.

Bård: – Men vi visste jo godt at alt det der tilsammen ikke hadde sett særlig bra ut.

Harald: – Med litt sånn «Dvergnytt» på tampen…

Bård: – Svaret er «Ja, det er fare for det,gitt!».