Bergenprisen 2009: Årets bergensalbum

b
a

Det har vært nok et ubegripelig bra musikkår i Bergen. Men hvem var aller best?

Nominasjonene til årets bergensalbum er klare:

For sant til å være godt

John Olav Nilsen & Gjengen

VME

For et år det har vært for John Olav Nilsen & Gjengen. I fjor var gutta et skranglete lokalfenomen, og bare noen måneder senere selger de ut Rockefeller i Oslo så lett som bare det. Plata har klart å bevare en rufsete og skranglete konsertstemning, og hver låt har et urolig driv som liksom lokker deg ut i desperat leting etter den spesielle stemningen, den spesielle vennen, den spesielle festen# de poetiske glimtene i livet, der alt klaffer og du virkelig kjenner asfalten under sålene, kveldsvinden i luggen og ginen som brenner oppmuntrende i hodet.

Les vår anmeldelse av For sant til å være godt eller vårt intervju med John Olav Nilsen.

D’e glede

Lars Vaular

NMG, G-HUSET

Lars Vaular var lenge en av landets mest undervurderte rappere – sjekk La Hat og Kulturclash, nå! – før årets album gjorde det umulig å overse den munnrappe, tilbakelente Åsane-gutten. D’e glede viste en musikalitet og lyrisk teft vi kanskje aldri tidligere hadde sett maken til i norsk rap, og i tillegg gjorde singlene “Solbriller på” og “Samme nr. som i 99” bergensrap populært også på Østlandet. Det kvalifiserer i seg selv til en nominasjon.

Les vår anmeldelse av D’e Glede eller vårt intervju med Lars Vaular.

Bisexual

Ungdomskulen

Ungdomskulen Records, Tuba, Artspages

Byens oddeste rocketrio blir stadig bedre, taitere og mer eksplosiv – både på scene og på plate. Med andreplata Bisexual videreutviklet de sin langstrakte, snirklete og uforutsigbare prog-nouveau. Ungdomskulen låter tungt, kompromissløst, skjeggete, feminint, maskulint, humoristisk og dønn alvorlig. Dessuten er de vel Bergens beste liveband?

Les vår anmeldelse av Bisexual.