– Man skal kunne slå av lyden på en film, og fortsatt forstå handlingen.

b
a

Heidrik Heygum, du mottok en prisfor filmen din her i fjor, hvordanføltes det?

— Jeg var opptatt med andre prosjekter, så jeg var ikketilstede på selve festivalen. Jeg fikk beskjeden om at jeg hadde vunnet pris påe-post, så det var jo en hyggelig overraskelse. De begrunnet prisen med atfilmen var stilren og godt konstruert, og sånt er jo alltid moro å høre.

Film er noe du harholdt på meg lenge, hva var det egentlig som fikk deg til å begynne med det?

— Jeg har alltid vært veldig glad i å tegne, og så har jegen stor interesse for musikk. Når jeg lytter til musikk, danner det seg oftebilder i hodet mitt. Jeg får også idèer til musikk når jeg tegner eller maler.Jeg er jo primært musiker, så det å få muligheten til å koble sammen flereinteresser er jo veldig flott. Jeg får muligheten til uttrykke meg både med bilder og musikk samtidig.

Hva inspirerer degtil å lage film eller musikk?

— Jeg må vel nesten si hjemstedet mitt, Færøyene. Grunnentil det er at det ligger såpass isolert, at kulturen der blir veldigforskjellig fra den på fastlandet. Folk der er mye mer konservative enn detfolk flest er i dag. Min generasjon er jo den første som vokste opp med tv oginternett, og det er jo ganske spesielt. For meg er det viktig å vise frem hvemjeg er, og hvor jeg kommer fra.

I dag vises filmendin Waves under Ung Film-festivalen.Hva er bakgrunnen for denne filmen?

— Denne filmen handler hovedsaklig om min bestemor, oghennes unike forhold til naturen. Da hun var yngre, slet hun medfødselsdepresjon. På den tiden var det ikke noe som het psykolog, og sånneproblemer var tabu blant folk. Derfor måtte hun finne sin egen måte å fåkontroll over plagene på. Hennes løsning ble daglige bad i det iskalde vannetrundt øyene. Dette har hun gjort helt frem til i dag, og hun er nå 86 årgammel. Jeg synes dette gir et fint bilde på at det finnes andre måter å fikseting på, enn bare ved å ta medisiner og lese råd og tips i magasiner. Dennefilmen er en hyllest til henne, og det at hun søker hjelp og trøst inaturen.

Du skal jo også holdeet foredrag for unge filmskapere i morgen. Hvilke råd vil du gi til dem?

— Fortell din egen historie. Ikke fokuser så veldig my påpublikum, og at alt må være i hollywoodstil. Hvert menneske er unikt, og det erveldig viktig å fokusere på. Bruk det som er spesielt med deg, og utvikle idèerut i fra deg selv og ditt liv. Det å bruke tid på selve symbolikken i filmen erogså viktig. Man skal kunne slå av lyden på en film, og fortsatt forståhandlingene. Dialog og musikk er egentlig bare et pluss. Man kan også tautgangspunkt i musikk, slik Quentin Tarantino gjør. Han legger på bilder tilslutt.

www.ungfilm.no