Årets skive 2010

b
a

Hvem ga ut årets beste skive i 2010? Et spacepop-band på vei mot sola? En morsmålsrapper? Eller kanskje et obskurt punkband fra helvete? Stem på den du mener fortjener prisen for årets feteste album.

POW POWLast Days On Earth

Debuten Leaving Las Palmas fra 2007 var en flott affære med dets eksotiske rytmer, lettbente krautrock og naivistiske postrock, men fremstod i sin korthet som en helt streit homage til John McEntires Tortoise. Så skjedde det noe. En trailer med alskens synther og elektroniske duppeditter ble hentet inn for å komplimentere lydbildet, utvide horisonten som det heter. Og med det skapte Pow Pow Last Days On Earth som allerede hylles av kritikerne som en moderne klassiker i innland og utland. Det legendariske og ytterst respekterte britiske musikkbladet UNCUT mente i sin anmeldelse av skiva at Pow Pow er “Tangerine Dream for the MGMT generation”. Store ord og vel fortjent.

LARS VAULARHelt Om Natten, Helt Om Dagen

En artist er sjelden mer interessant og spennende enn når artisten åpner alle sluser og tar oss med inn i seg selv, enten det er glede, sorg, sinne, frustrasjon eller kjærlighet. Det er også dette som gir Helt om natten, helt om dagen den ekstra brodden som vi enda har hatt igjen å oppleve i norsk rap. Med Helt Om Natten, Helt Om Dagen har Lars Vaular ikke bare laget en nærmest komplett skive, han har også sørget for å skape en flott hyllest til det norske småby/forstadslivet og alt det innebærer av livstragedier, glede, rus, ungdommelig og desperat kjærlighet, samt alle som faller utenfor i samfunnet, enten det er kriminaliserte og stigmatiserte ungdommer, innvandrere, sosialklienter, skole-dropouts eller rappere som ikke helt klarer å finne seg til rette i den stillestående og puristiske hiphop-båsen. Du er helten vår, Lars.

OKKULTOKRATINo Light For Mass

Uten å falle i “årets norske rockehåp”-fella, kan vi trygt si at Okkultokrati kom som et klart lyn fra en åpen rockehimmel i 2010 som ikke hadde veeldig mye spennende å by på (med få hederlige unntak). Okkultokrati spiller nådeløs hardcore/punk ikke så altfor langt unna herligheter som Born Against og Siege. Snur man litt på flisa spiller Okkultokrati også bekmørk rock med føttene solid plantet i graven til verdens ondeste skive fra 1985# The Return (Bathory). Bathory-worshipping har man hørt nok av siden den tid, men det er få som klarer å gjenskape råheten uten at det låter utdatert, plagiert, eller som en million andre generiske black metal band. Hvorom allting er, hvordan plata skal kategoriseres på iTunes bør være dørgende likegyldig, for i sum av referanser og inspirasjonskilder taler helheten til No Light For Mass sitt eget tydelige språk. Folkens, hør lær og adlyd.

Obs: Tenk deg godt om, du kan bare gi én stemme. Bli med på festen på Dansens Hus lørdag 12. februar!