Et forslag til lesning

b
a

Cappelens Forslag er to voksne menns drømmebokhandel i Bernt Ankers gate 4. De fører alt fra antikvariske til splitter nye bøker man ikke nødvendigvis finner andre steder. Norsk, engelsk, fransk, italiensk, tysk og russisk, blant annet. 1500 håndplukkede titler – et forslag til hva du kan sette i hylla.

Oppildnet og solfritert iler nordmannen på herdede sommerføtter over glodheit asfalt til stativene utafor tiendaen. Han kaster et blikk på gårsdagens agurker i VG og rasker med seg en krimroman for så å ramle sammen som en klut på badehåndkleet og nilese Marekors for n’te gang under bøttehatten. Nå ere sommer, dere! Og de selger faenmeg som hakka møkk, disse slappe mordrunkene.

Karene bak Cappelens Forslag er gravferdstaler og animatør Pil Cappelen Smith og skuespiller Andreas Cappelen, begge 38 år og født i Stavanger, med like navn som har ulik opprinnelse fra henholdsvis Italia og Nord-Tyskland. To navnebrødre som ikke er blodsbrødre, med andre ord.

Sannsynligvis er nettopp disse butikkjedelige bestselgerne årsaken til at Cappelen-navnebrødrene rana pensjonsfondet for å åpne sin egen drømmebokhandel midt i jettegryta ved Youngstorget. For at man skal kunne få tak i klassikerne, de man kan drepe lemen med, som bokhandlerkjedene ikke lenger fører. For at du skal få eie den ene kult-boka kjedene aldri våget å ta inn. Fordi kvalitet er det beste salgstrikset. Eller er det midtlivskrisa som har kicka inn? Gutteromsdrømmen fra en svunnen ungdomstid, denne boksjappa – et streit alternativ til motorsykkellappen, ny dame og sydenbolig?

Pil: Tja. Cappelens Forslag vil gi Oslo et alternativ til hvordan en bokhandel kan være, der fokuset ligger på de gode bøkene og ikke bestselgere og mersalg av bursdagskort. Et rom man kan bli en stund i, hvor man blir gjenkjent som leser og ikke som lommebok.

I mine glade dager som Illustrert Vitenskap-abonnent lærte jeg at de fleste mister fjorten IQ-poeng i løpet av en to-ukers sommerferie. Hva bør man lese for å unngå nedgangen?

Andreas: De store titlene man aldri får lest ellers. De som er så seige at man må roe seg ned og trekke pusten for å få med seg setningene. Ta Thomas Bernhard.Det er en fryd å lese tunge saker, den nevroniske forbindelsen som får hjernen til å eksplodere og vedlikeholde poengsummen. Dessverre kjøper den gemene hop oftest lettleste fliser til ferien.

Pil: Jeg ville elsket å besvare det spørsmålet bak kassa vår i sommer. Vi har jo et mekka av gode poengtitler her! Spørsmålet er hvilket kontinent man skal velge. Jeg går for Nikos Kazantzakis Zorba the Greek eller hva som helst av John Ajvide Lindquist.

Hva med dere, få høre noen personlige favoritter?

Andreas:Bruce Sterlings Schismatrix. Den omhandler en eksepsjonelt skitten og råtten sci-fi-verden der man flykter fra barbari. Undergang er visst ganske in om dagen. Jeg hang sannelig fast i sci-fi i fem år…Jeg blir forhekset av sjangere, og da jeg prøvde å lese noe annet ventet jeg bare på at romvesner skulle komme fra verdensrommet. Hehe.

Pil: Jeg ler bare jeg tenkerChronic City av Jonathan Lethem. Den er snedig. I tillegg må jeg nevne The Contortionist’s Handbook av Craig Clevenger – en slags krim, bare med fortellerform, et originalt plott, elegante intriger og løsninger.

Kommer dere til å låne litt av Kagges revolusjonerende PR-strategi rundt Anonym?

Pil: Haha. Nei, vi satser på at folk kommer av genuin interesse. Kvalitet er det beste salgstrikset. Cappelens Forslag har slettes ikke et objektivt utvalg av bøker – det er våre personlige favoritter som vi anbefaler, derav navnet. Men når det er sagt, er Ark og Libris faen ikke objektive de heller. De fører det de tjener penger på. Vi velger ut fra egen entusiasme. Men vi vil arresteres! Kom inn, diskuter, anbefal og kritiser.

Andreas: Cappelens Forslag er jo et perfekt sted for å utveksle informasjon, uten å stemples som kvasi-intellektuell. Som man jo fort blir.

Gi meg en mursteinsklassiker dere roser, men ikke har lest.

Andreas: Jeg blir den første til å innrømme at jeg ikke har lest Don Quijote.

Pil: Bibelen. Den fører vi heller ikke for den får man tak i overalt. Som med Jo Nesbø. Men vi har derimot Koranen på svensk.

Ja, hvorfor ELSKER vi nordmenn å lese loslitt forutsigbar norsk krim?

Pil: Hvorfor elsker alle å løse kryssord? Å lese krim er en logisk oppgave. Det er liten abstraksjon i krimlitteratur, og man vet hva man får. Norske krimforfattere inngår en kontrakt med leserne om en bra slutt, vikarierende thrills som kretser rundt de tre stikkordene: mord, utroskap og penger.

Andreas: Det innebærer litt større forpliktelser å gi seg i kast med tyngre verk. Ingen norsk krim har noensinne engasjert meg. Krimlitteratur skal vekke ubehag. Du skal være andpusten når du legger fra deg boka. Det skal koste deg noe.

Pil: Én ting skal Nesbø ha: han er flink på små anekdotale digresjoner, og han utviser stor glede i å dele overflødig info.

Nevn to gode drittbøker.

Andreas: Om Bare av Vigdis Hjort har en jævlig hissig, sutrete og masende form. Én setning til, og jeg hadde blitt forbanna.

Pil: Det blir sjeldent godt med ghostwrita biografier av døde rockestjerner og skuespillere. Med unntak av Klaus Kinski. Kinski er bøtte-fucking-looney. Den er skrevet med akkurat den samme ego-tilfredsstillelsen, men med null unnskyldninger og null innsikt i hvordan han påvirker menneskene rundt seg. En helvetes berg-og-dal-bane. En av passasjene jeg ikke glemmer er når han beskriver at han som seksåring ble plassert under fruktboder av faren sin for å stjele mat til familien.

Hvordan kan dere gå i pluss når dere konkurrerer mot nettsteder som Amazon?

Andreas: Godbiter er ikke alltid like tilgjengelige.Vi fører bøker som er ett år gamle og to hundre år gamle, og titler som ikke lenger har hylleliv, men som er steinbra. Vi er bibliofile, og vi har en enorm glede av ulike utgaver og oversettelser. De gode bøkene gis ut igjen og igjen. Ta Orwells 1984: ti utgaver. Omslaget er som en tidskapsel – den forteller noe om tiden den er utgitt i.

Fjellene av bøker tilsier at dere er vel bevandret på papirviddene. Hva kan dere skilte med som ikke kjedene kan?

Pil: Bøkene til Iceberg Slim, eller John Coltrane Speaks, gitt ut av kirken i San Francisco som kanoniserte ham, diktsamlingen til Linton Kwesi Johnson, gamle antologier og antikvariske bøker. Men faen heller, vi er ydmyke# kjedene sitter på en kunnskap vi så vidt har begynt å tilnærme oss. Tusen takk for at dere kom hit i dag. Sånt gjør at det føles GODT å ha satt av fem år til dette non-profit-prosjektet. Vi har allerede rana pensjonsfondet for å få til et vagt skjelett av en startkapital. Vi kommer jo ikke til å tjene en dritt på dette, det er åpenbart. Hver eneste dag her inne taper vi penger. Vi jobber vel gratis i tja, ett år. 1500 titler står i stua mi i etasjen over, klare til å lempes ned når gulvet er ferdigbonet. Men hei: Vi ler oss i hjel av at vi står her med dere i et tomt lokale.

Absint, trekkspill og intim gatekonsert på åpningen av Cappelens Forslag i Bernt Ankers gate 4 en gang i løpet av juni – om Pil og Andreas ikke har ledd seg i hjel før den tid, vel og merke.

EDIT: DENNE SAKEN BLE TRYKKET I JUNI/JULI-NUMMERET AV NATT&DAG, MEN IKKE LAGT UT FØR I AUGUST GRUNNET…NILESING AV KRIMROMANER PÅ STRANDA I SOMMERFERIEN. MEN, VI OPPLYSER OM EN MEGET VELLYKKET ÅPNING, BÅDE PIL OG ANDREAS LEVER I BESTE VELGÅENDE OG BUTIKKEN ER I SVING. TAKK, HEI!