Smil & Gift møter P3-sjef Mats Borch Bugge

Androide for markedskreftene eller snill onkel som gir ungdommen det de vil ha? Smil & Gift møter P3-sjef Mats Borch Bugge.

b
a

SMIL Du er musikksjef i landets viktigste radiokanal, men du har aldri laget musikk eller radio før. Så hva er egentlig kompetansen din?

GIFT Ikke si Platekompaniet.
– Genuin musikkinteresse fra jeg var et lite barn. Jeg har alltid konsumert mye musikk, både live og for meg selv. Og så har jeg spilt i band. Rent formelt har jeg sos.ant og filmvitenskap fra Blindern. Jeg mener at de beste musikkfolka ikke nødvendigvis har studert musikk og gått på musikkonservatoriet.

SMIL Hvorfor ikke? Kan jo ikke skade?
– Skal man behandle musikk som populærkultur så er man nødt til å ha en annen tilnærming enn notearter … sorry, tonearter. I hvert fall i den jobben jeg har. Wolfgang Plagge (komponist, red. anm.) kan veldig mye mer enn meg rent musikkteknisk, men jeg kan mer enn ham populærkulturelt.

SMIL Hvordan holder du deg så ung?
– Er dette liksom et lakonisk spørsmål?

GIFT Mats Borch «Babyface» Bugge, pleier du fortsatt åsmøre maskara i kinnskjegget når du skal komme inn på utesteder, sånn som du gjorde i gamledager i Tønsberg?
– Fy faen, dette er researchen sin! Det var for å komme inn på utesteder før jeg ble 18. Jeg blir fremdeles legga på polet.

SMIL Visste du at Ash var ti år gammel gjennom alle de 13 Pokémon-sesongene?
– Nei.

GIFT Jeg har hørt at du pleier å tørrjukke inntil gjenstander og mennesker, når du skal «entertaine»?
– Ja, det stemmer.

SMIL Haha.
– Jeg står for at tørrjukking er funny. Jeg gjorde det senest idag, på førstehjelpskurs med en dukke. Det synes jeg var morsomt.

GIFT I den stillingen du er i nå må du vel ha latt primaleinstinkter føre deg til å ligge med noen norske kvinnelige artister?
– …

SMIL Hva er egentlig P3s målgruppe? Er vi i målgruppen?
– Det vil jeg tro. 15–30 år.

GIFT Vi er altså MIDT i målgruppen, men hører ikke forskjellpå P3 og NRJ lenger. Er det meningen?
– Altså NRJ. Det er en litt rar situasjon. Da jeg ble musikksjef var jeg veldig opptatt av å forynge P3. Vi merka at lytterne var blitt veldig mye eldre. Tilbake til NRJ: når vi spiller en låt kommer ofte de andre kanalene etter. Derfor er noen av låtene de samme.

SMIL Et media-o-lemma til deg, Mats: kvalitet eller publikumstall?
– Nei, da blir det kvalitet. Når det er sagt, synes jeg det er mye kulere å lage programmer som folk bryr seg om, og at folk vil ha autografer og ta bilder med programlederne når de er ute blant folk. Det er mye kulere enn å lage et nisjeprodukt for folk innenfor ring 2.

GIFT Er Urørt mest en bekvem salderingspost for å rettferdiggjøre at det ikke frontes mer norsk musikk på listene? «Tull, vi harjo Urørt med BARE ny norsk undergrrrrunnsmusikk!
– Urørt er dritviktig for oss. Hvis du ser på finalene de siste årene så har det vært Vaular, Oslo Ess, John Olav, Lemaitre, Mikhael Paskalev, Kvelertak, Honningbarna. Vi spiller ekstremt mye norsk musikk på P3. Kanskje ikke like mange artister som tidligere, men vi satser heller på noen utvalgte. Det er knyttet til kvalitet.

GIFT Og Autolaser. Hvorfor var han i Urørt-finalen egentlig? En trønder med liksom-ond maske som later som det er 2007?
– Maska får stå for hans egen regning, det synes jeg også er ganske tøysete. Det sa jeg til ham også. Men han var der fordi han i norsk sammenheng representerte noe nytt da.

SMIL Vi har lest at du kun spiser sopp fra Italia. Er du en stolt matsnobb?
– Jeg sa vel det en gang.

SMIL Funfact: Delikatessen trøffel er en sopp som har vokst under jorda! Hvor mange trøfler i Musikk-Norge har P3 gravd frem de sisteårene? Gi oss topp-tre-tøfler.
– Jeg vil kanskje si at John Olav er en trøffel fordi han skiller seg ut ved å skrive bra tekster på norsk.

SMIL Du synes det er mye dårlig norsk tekstskriving?
– Donkeyboy skriver ganske dårlige tekster, på engelsk da. Men det er en trøffel innenfor pop. Og Lars Vaular, han har vært en viktig trøffel for P3.

SMIL P3s Marius Asp kommenterte nylig den stadig ekspanderende runkeringen på TV-skjermen, og hvordan selvutlevering og kos er blitt viktigere for artister enn å lage … vel, musikk. Er du enig i det? Er det for mange artister på lønningslista til underholdningsavdelingen i TV 2 nå?
– Jeg synes det var en kul kommentar og er vel langt på vei enig i at musikk-TV har nådd et slags metningspunkt. TV 2 har vært dritbra i veldig mange år, men så merker man med Cover Me at seerne ikke er helt klare for det og at innholdet er ganske dårlig.

GIFT Er metningspunkt et annet ord for runkering?
– Ja, man har fått en runkering i musikk-TV. Jeg synesfortsatt musikken er viktigst. Jeg leser ikke så mye hjemme hos-reportasjer.

GIFT Hva skjedde med å feie for egen dør? Harmløs underholdning og kos er da essensen av P3 anno 2012!
– Det er en underholdningskanal. Musikk er jo underholdning. Slik sett sitter man i et stort glasshus rett som det er.

SMIL Glasshus, ja?
– Jeg er glad i friksjon. Men jeg synes det er viktig å ikke mene for å mene. Det har vært tradisjon for det i Norge. Det fremstår som veldig kunstig. Da tar jeg heller til takke med kosen, heller enn påtatt meningsutveksling. Det speiler kanskje det landet vi lever i: at det er nesten for bra her. Kroppstemperatur hele veien. Men ideelt sett ønsker jeg meg en radiokanal som tar på alvor de utfordringene vi har i samfunnet, og mener P3 gjør det på en grei, lett måte.

SMIL Dere sender det eneste dokumentarprogrammet klokka 09 på søndager.
– Mange tror det er et dårlig tidspunkt å sende en dokumentar, men det er faktisk en veldig bra plassering.

SMIL Nå skal det ikke være lov å sove lenge på søndagene heller!

GIFT Er underholdning den eneste veien å gå for å nå unge lyttere?
– Nei, jeg tror man kan nå unge lyttere med forskjellig type innhold. Det handler om å lage bra innhold. Jeg tror man når unge folk med … content is king, er ikke det liksom mantra?

SMIL Hva slags content er du mest stolt av i den sammenheng?
– Fra mitt ståsted er det musikken. Vi spiller mer ny musikk enn noen gang og har fått den rotasjonen vi ønsket. Jeg synes Lydverketer et veldig bra musikkprogram. Radioresepsjonen er veldig bra content. Vi skaper mye bra livemusikk i Popsalongen. Det henger sammen med allmennkringkasterrollen.

GIFT Siden Todd Terjes «Inspector Norse» kom ut og ble spilt verden over, har han vært i studio med Bryan Ferry og Robbie Williams har lisensiert den gamle hit’en hans «Eurodans» til sin nye kjipe singel. Du synes låten «manglet melodi». Er det mulig at alle andre tar feil?
– Det er mulig andre tar feil i forhold til om det er en bra radiolåt eller ikke.

SMIL Du mener Bryan Ferry (og Robbie Williams da) tar feil?
– Overhode ikke. Men jeg mener fortsatt at det ikke er noen sterk radiolåt. Det er en kul låt på en strandbar. All honnør til at Todd Terje blir spilt på BBC, men vi kan ikke liste alt som blir spilt i utlandet og får mange views på Youtube.

GIFT I utlandet er Norge strengt tatt mer kjent for klubbmusikken enn Donkeyboy. Hvorfor finnes det ikke en eneste time med klubbmusikkprogram på P3?
– Vi har DJ Friendly og Christine Dancke.

SMIL Finger’n på klubbpulsen med Café del Mar-chillout og pop-remikser!
– Men et norsk elektronikaprogram kunne sikkert vært topp dét.

GIFT Hvorfor har dere ikke det?
– Vi har programmer som tar for seg klubbmusikk fra hele verden. Lydverket har spilt masse Todd Terje. Jeg tror generelt sjangerspesifikke programmer ikke er det viktigste nå, utenom metalsjangeren som har en veldig lojal lytterskare, så tror jeg folk driter litt i sjangre og bare hører på låter.

SMIL Det finnes da fremdeles sjangre! Kan du nevne én elektronisk sjanger til hver by: Chicago, Detroit, Miami, Berlin?
– Chicago, det er house. Detroit er … Eminem og Stooges.

GIFT Kom igjen a, dette skal du kunne.
– Detroit har fostra mye forskjellig.

SMIL Detroit-techno, Mats! Miami?
– Miami bass.

SMIL Berlin?
– Det er jo sånn anemisk elektronika.

GIFT Blodfattig elektronika eller minimal techno, pytt-pytt. Musikksjefen klarte to av fire. På tide med det programmet kanskje?

SMIL Ok ok, tilbake til popkultur! Hvem er den største stjerna du har møtt? Har du dratt noen flaue oneliners?
– Kanye kanskje. Eller Chris Martin. Mick Jagger! Jeg var på nachspiel med Coldplay og prøvde å synge «Levva livet». Det synes de ikke var noe kult i det hele tatt. Jeg prøvde å få til Åge-raspen og sang alt jeg hadde. Det var kjipt.

GIFT Hva er det døveste du har gjort?
– Noen gang? Hva kan det være … (ti sekunders stillhet). Denne må jeg tenke litt på.

SMIL Er det fordi du har gjort noe skikkelig, skikkelig ille som du har angra på ENORMT i ettertid og tenkt: fy faen en SÅNN person vil jeg ikke være.
– Nei, jeg er nok en type som ikke har gjort så mye ille. Jeg skifter ikke personlighet i fylla.

GIFT Er du feig, Mats?
– Det henger ikke sammen med feighet. Det handler om at jeg er hel ved.

SMIL Du gikk med pannebånd og hvite klær på ungdomsskolen og videregående, hadde du Sensation white-nykker?
– Det var på barneskolen, da gikk jeg med hvit skjorte. I ettertid tror jeg det var et tidlig opprør mot raddisoppvekst.

SMIL Du har raddisforeldre?
– Eh ja. Hadde. Mamma er død. Men de flytta inn i det fineste strøket i Tønsberg og starta et kollektiv, noe som var uhørt på den tiden. Jeg gikk med Oakley-briller og pannebånd på  ungdomsskolen. I dag heter pannebåndet bandana. Jeg er fra et mørkeblått fylke, da. Også var det mye sol, så solbriller må man jo ha.

GIFT Også er det viktig å være over gjennomsnittet solbrun,hva?
– Litt naturlig brunfarge. Jeg er et sommerbarn.

SMIL Hva har denne hippiebakgrunnen gjort med deg?
– Jeg har blitt trygg sosialt, fordi vi alltid hadde fellesmiddager i kollektivet, og ekstra opptatt av å ta avstand til de sidene som ikke er så kult med det. Jeg har kjøpt egen leilighet, liksom. Jeg var på sånne camps på Hove, eller, Tromøya, sammen med andre venstrevridde intellektuelle.

GIFT Familiehasj til tacoen på fredager?
– Det var ikke den siste revejakta, liksom. Selv omfaren min stod naken og smørte matpakka mi.

SMIL Går du rundt naken hjemme?
– Nope.

SMIL Jeg håpet kanskje på at du, etter å ha syklet hjem i full fart fra Marienlyst, rev av deg klærne og spradet rundt i Adams drakt? NÅ BLIR DET PANNEKAKER, DERE!
– Nå skal vi ha falukorv, ja. Hehe.

GIFT Når kommer P2,5 – kanalen for oss midt imellom P2 ogP3?
– De som er dere? De unge voksne? NRK jobber med digitalisering av radio-Norge nå, men det er ikke landet.

SMIL Stemmer det at du har voicen på halvparten av P3-jinglene?

GIFT Hvordan tillater du deg selv å gjøre en så skamløs ting?
– Dette har jeg gjort siden før jeg ble sjef. Det er driiitflaut og døvt de første gangene, men så får man et profesjonelt forhold til det og så dyrker man det.

SMIL Det er akkurat som KK-redaktøren Silje: «Jenter, vi trenger en modell til neste cover. FUCK IT, jeg gjør det sjæl, jeg!»

GIFT Eller VG-sjef Torry som ga seg selv tolv sider i VG-Helg.
– Hehe. Jo, men jeg kan skjønne det. Litt Office. Såpass skamløs er jeg. Nå tenker jeg ikke et sekund på det. Det er litt morsomt, for man må smile mens man spiller det inn, for da høres man mye blidere ut. Kanskje dét blir …

GIFT … det døveste du har gjort?
–… min vei videre. Hehe.