Hjemme hos en hasj-botaniker

b
a

Mens jeg sitter i bilen med bind for øynene og føler at jeg er med i et halvdårlig amerikansk actiondrama, tenker jeg for meg selv at dette ikke er det lureste jeg har gjort. Ikke sett deg inn i bilen til en fremmed, sett deg i hvert fall ikke inn i bilen til en fremmed når du ikke har mulighet til å se hvor dere kjører.

Idet vi kommer inn i leiligheten og jeg får ta av meg båndet, merker jeg at skuldrene mine og skuldrene til han jeg besøker senker seg. Jeg er ikke kidnappet, han har ikke blitt busta av noen naboer mens han har en jente på armen som nervøst går oppover en trapp med bind for øynene. Han ruller en joint.

‹‹Lille John›› er 23 år gammel og studerer realfag på Universitet i Oslo. Han er heltidsstudent og trives godt. Han har vokst opp på Oslo vest, og da jeg spør om han har hatt en fin oppvekst, svarer han at han ikke har 69 marihuana-planter i leiligheten fordi han har hatt noen dårlig oppvekst. Han har hatt det bra.

‹‹Første gang jeg gjorde dette var i 2010, men da grodde jeg for noen andre››.

Jeg spør hvor mange planter det var den gangen, han sier at det ikke spiller så stor rolle. Det handler om hvor mange watt det er og den gangen var det 2400 watt, samme som nå, men denne gangen er alle plantene Lille Johns.

Det er fuktig i leiligheten og den søte lukten fra plantene er overalt selv om Lille John sprayer med anti-luktspray. Vinduene er mer eller mindre dekket, men han er likevel nervøs for at man skal se silhuetter av plantene eller lys fra HPS-lampene utenfra.

Hvordan startet du opp?

Jeg var lei av å røyke dårlig hasj. Det handler om det å ta makten over egne produksjonsmidler, klare seg på egenhånd og være selvsupplert. Noen av de strainsa som er her er 20 år-gamle, de har overlevd blant norske dyrkere siden 90-tallet. Det er gøy å ha ansvar for noe som er vanskelig å dyrke, det gir meg en mestringsfølelse. Det så jævlig ut her før jeg grodde, jeg har blitt mer strukturert på grunn av dette. I tillegg er det en perfekt deltidsjobb, det betaler husleia og det er gøy. Dessuten gjør jeg folk glade og får de til å slappe av. Det er bedre å kjøpe hasj produsert i Oslo, hvor det er kortreist, enn å kjøpe noe dritt fra utlandet.

“De strainsa som er her er 20 år-gamle, de har overlevd blant norske dyrkere siden 90 tallet”

På en travel uke bruker Lille John ca. 30 timer blant plantene. Hver dag må vannet, temperaturen og luftfuktigheten sjekkes. I tillegg må plantene trimmes og nett må settes for å holde de på plass. De to ‹‹teltene›› tar all plassen i det jeg regner med er en stue. De er bygget opp i høyden for å få vannforsyninger fra undersiden. Det står en stor tank ved siden av teltet som supplerer vannet.

Hvor får du supplies fra? Hvor kjøper du frø og lignende?

‹‹I know a guy, that knows a guy››. Hehe. Jeg bestiller fra utlandet.

I det siste har en del plantasjer blitt raidet. Er du stresset for å bli tatt?

Nei, jeg er ikke så stressa. Jeg har en mikroskopisk plantasje sammenlignet med de store. Jeg blir mer indignert og synes det er en dårlig bruk av politiets ressurser. Det er viktigere problemer å bruke tiden på enn å gå etter plantasjer. Ingen dør av noen bønner.

Hvorfor tror du marihuana er mislikt?

Det er ikke mislikt, 60 prosent av befolkningen liker det jo.

Jeg vet ikke hvor tallene kommer fra, men jeg sier meg enig.

–Det er bare et spørsmål om tid før det blir lovlig. Å spise hemp er dritsunt, du kan kjøpe hemppiller på din nærmeste helsekostbutikk. Legaliseringen kommer, skateboard var jo forbudt i Norge før, og det sier noe. Alle er komfortable med sprit og det er mer skadelig. Norsk narkotikapolitikk er lite progressiv og svært konservativ. Det er som en gammel, grinete og flassete gubbe. Folk er hypp på å bli steine, la folk bli steine.

“Folk er hypp på å bli steine, la folk bli steine.”

Hva er negative sider ved marihuana, slik du ser det?

Det er som med alt: for mye av en god ting, blir en dårlig ting. Du kan bli en nisse som sitter i sofaen og ikke gjør en dritt. Det er jo et beroligende rusmiddel. Røyk, men ikke røyk for mye.

Småfull og ør i hodet av lukten fra plantene blir jeg ført ut av leiligheten. Samme prosedyre som på veien til: Bind foran øyene og snublende ned trappen.