Curb Service: A Memoir

b
a

Tidligere i vår intervjuet vi horefotografen Scot Sothern. Scot har hatt et nært forhold til prostituerte gjennom hele sitt voksne liv, og har fotografert dem i en årrekke. Klisjeen om at et bilde sier mer enn tusen ord er ofte sann, men fra første gang jeg så bildene hans har jeg hatt lyst til å vite mer om historiene bak, her er det så mye vi ikke ser.

Anerkjennelsen lot vente på seg, og det var først i 2011 at bildene til Scot først ble vist offentlig på det anerkjente, og passende titulerte Darkroom gallery i Los Angeles. Utstillingen hans ble den første av mange, hvorpå bildene ble utgitt i boken Lowlife som straks ble utsolgt. De siste månedene har Scot skrevet en fast spalte i Vice, hvor han i vignettform forklarer historiene bak enkelte av bildene. Det er likevel et større bilde her, og da jeg hørte at han var i sluttfasen av å skrive sine memoirer fikk jeg straks tak i en kopi.

Flere skribenter har omtalt Scots likheter med Charles Bukowski. Bukowski selv erklærte seg en lowlife som Scot, de er begge fra California og lar seg tilsynelatende styre av en latent hedonisme. Det er flere likheter – kvinnene, alkoholen, dopet, tiltrekningen mot den mørke siden av englenes by. Men Scot er ikke helt som Bukowski. Fra første side viser han at han er mer enn en fotograf som kan skrive korthistorier. Med en inderlighet som virker malplassert i det tjueførste århundret leverer han en av de ærligste bøkene jeg har lest, uten at den blir klissete. Tvert imot – kvinner, jobber og horene kommer og går opp igjennom årene. Den røde tråden ligger i troen på kunsten sin og forholdet til sønnen Dash, som er styrmannen som stadig drar ankeret opp fra mørket mot lyset.

Sothern har nemlig en fantastisk evne til å trekke frem det mørkt komiske i håpløse situasjoner hvor det alltid ender med at han sitter med det korteste strået. Uten å røpe for mye kan vi nevne situasjoner hvor Scot er et sted for å fotografere en konferanse arrangert av et ektepar, bestiller hore på hotellrommet og kommer i bråk med pimpen i det arrangør-kona banker på døra. Konas bootycall til Scots hotellrom ender i masseslagsmål før Scot til slutt får tømt rommet. I det han er alene igjen banker det nok en gang på døra, og utenfor står mannen til nevnte kone med en flaske vin.

Curb Service: A Memoir er ute nå på Soft Skull Press. Boken kan kjøper her.