Vigrids siste seremoni

NATT&DAG var tilstede da Vigrid holdt sin siste seremoni i Borreparken.

b
a

Denne saken ble først publisert i 2013.

Jeg står på parkeringsplassen til Borreparken i Horten og myser utover de store gravhaugene.Tore Tvedt, lederen av Vigrid, har invitert meg med på en konfirmasjonsseremoni for et nytt medlem, og den skal finne sted på en av de gamle gravhaugene.

Jeg aner ikke hvor mange mennesker som kommer, hvordan konfirmasjonen foregår eller alderen til han eller hun som skal konfirmeres. Det eneste jeg vet er at det må skje fort.Seremonien må gjøres unna på under fem minutter, ellers kan politiet rekke å ankomme.

Etter femten minutter med henging på parkeringsplassen kommer en gutt i 20-årene mot meg. Han smiler og hilser. På den lille spaserturen ned til haugen gir han meg en leksjon i hvorfor han mener holocaust ikke fant sted, og hvordan jødene hadde det veldig fint med basseng og barer i det som ikke var ghettoer, men private bydeler, under andre verdens krig.

Nede ved haugen blir vi møtt av de andre. Tore Tvedt smiler fra øre til øre og hilser blidt. Han er høflig, og hadde jeg ikke sett bilder av ham før, ville jeg aldri gjettet at han var lederen av Vigrid. Gruppen består av tilsammen fem stykker. Tore, konfirmanten som er i 20-årene, gutten som hentet meg, en gutt til og en jente.

Det føles som å være deltaker i et Ringenes Herre-rollespill.

Jeg må innrømme at jeg på forhånd hadde vært nervøs for hvem jeg egentlig kom til å møte denne dagen. Meg og Vigrid – alene. Men nå som jeg har hilst på alle og de begynner å ta på seg hjelmer og plukker opp sverd, føles det mer som å være deltaker i et Ringenees Herre-rollespill, enn en innvielsesseremoni for et nytt medlem i det som de fleste er enige om at er en nynazistisk gruppe.

Gruppen ser ut som en blanding av KKK-gjengen i Django Unchained, en rar sekt og folk som liker å kle seg ut og leke vikinger i skogen. Akkurat i dette øyeblikket er det litt vanskelig å tro at PST lenge har hatt Vigrid på sine overvåkningslister.

– I Odins navn velsigner jeg dette stedet og lyser alle som er her hellig. Måtte Thor beskytte oss og vår hellige handling!

Måtte Thor beskytte oss og vår hellige handling!

Vigrid baserer sin ideologi på raselære og norrøn mytologi. Konfirmasjonen foregår i en ring av ild (les: fakkelbokser) og is. I starten av seremonien står den som skal konfirmeres utenfor ringen, for så å tre inn. Etter høytlesing fra Voluspå blir konfirmanten kalt frem og bedt om å bekrefte sin nordiske tro og tilhørighet. Deretter overrekker Tore en kniv til konfirmanten som han stikker i sliren som er festet til beltet. Som oftest avsluttes seremonien med noen vers fra Håvamål, som er det som gjøres denne gangen.

Tore ser ut til å nyte stor respekt i gruppen. Da han ber medlemmene om å hjelpe meg å bære fotoutstyret, lystrer de umiddelbart selv om jeg sier at det ikke er nødvendig.

Tore har selv funnet opp og utviklet seremonien jeg nå bevitner. Inspirasjon har han fått fra tekster fra førkristen tid, og steder som steinsirkler, hauger, bosetninger og lignende i perioden steinalder til vikingtid.

Men nå sier Vestfold Fylkesting at nok er nok og har omgjort vedtektene slik at Vigrid ikke lenger lovlig kan holde sine seremonier i Borreparken.

–Denne seremonien er den siste jeg holder i Borreparken. Nå er det ulovlig for Vigrid å holde sine seremonier der slik vi pleide, forklarer Tore og legger til:

–Det er krig og akkurat hva man kan vente av en anti-nordisk og selv-hatende maktelite i den internasjonale jødedommens tjeneste.

Konfirmasjonen blir fort unnagjort og utstyret pakkes sammen. Det er en lystig tone blant deltakerne da vi går tilbake mot parkeringsplassen. Selv om dette offisielt sett var den siste seremonien i Borreparken sier Tore at det er godt mulig han kommer til å fortsette med seremoniene sine.

–Om ikke i Borreparken, så et annet sted!

 

Tore Tvedt