Bønder og bygutter på by:Larm

by:Larm har mer rap på programmet enn noen gang. NATT&DAG velger å tro det er fordi norsk rap er bedre enn noensinne, og  snakker butikk med rapperne.

b
a

Norsk hip hop har glade dager i 2014. Store P er utropt til klassiker av et samla pressekorps, Karpe Diem avsluttet fjoråret med å ta steget opp til stadionband, mens oldefar Tommy Tee har levert et solid comebackalbum (evt. debutalbum) som knytter sammen rapgenerasjonene. Arif og Chirag kriger om årets best kledde i damebladenes kåringer. Kaveh og Onkl P har radioen din i klamt favntak med kokainslageren “Snufs”, og en hel skog av spennende utgivelser står for tur i 2014. Norsk rap er to ord vi er rimelig leie av å høre sånn umiddelbart rett etter hverandre, likevel er det mer relevant enn noensinne. 2014 kan oppsummeres med to ord: alt går.

by:Larm har skjønt tegninga, og har mer hiphop på plakaten enn noensinne. Forskjellen fra tidligere er spredninga. Ikke bare geografisk men også sjangermessig, innstillingsmessig og soundmessig. Det er ingen fellesnevner, og en broket forsamling skal holde det nede på årets bransjesymposium. Etter den første morsmålsbølgen la seg litt utpå 2000-tallet har rap vært preget av en ukultur. Man har strukket seg etter radiokanalene, mainstreampunlikummet og listene. Man har samarbeidet med striglete visesangere og utdaterte heavyrockere. Man har stilt opp i de kleineste sammenhenger. Åpnet døra til Se & Hør. Stått fram gråtkvalt i media med sine personlige tragedier. Man har gjort alt for å tekkes massene, og gitt dem alt man trodde de ville ha, når alt de egentlig ville ha var noe skikkelige greier. Dette gjelder også internasjonalt, det er akseptert å gi totalt faen nå, etter årevis med bransjekukk i halsåpningen. Hip hop er ikke noe fremmedord lenger, man trenger ikke å lure det inn med barmfagre syngedamer og Halvdan Sivertsen for å få folk til å lytte. Menigmann har hørt hiphop i en årrekke. De vil bare ha noe som engasjerer. Endelig skjønner rapperne det også. Gjengen som invaderer Youngstorget til uka er så forskjellige at det er vanskeligere å se likhetstrekkene enn det som skiller dem fra hverandre. Men de representerer alle sin egen unike greie. Fra veteran og G.O.A.T. til Onkl P, som nå er ute med sin fjerne og rocka slekt. Via Holmlia-gjengangeren Danny Maroc, makka- og heimertentusiast Shitrich til de påståtte Westerdahls-hipsterne i Yoguttene via Urørt-vinner og hjerteknuser Arif. Liker du alle disse bandene bør du oppsøke proffessjonell hjelp. Liker du ikke utviklinga er du bare sur. Vi stilte alle disse artistene 6 enkle spørsmål. Dette er de mer eller mindre enkle svarene vi fikk.

 1. Beskriv den norske rapscena i 2014 med max 3 setninger.

2. I år har by:Larm mer norsk rap enn på årevis, og artistene har stor gografisk spredning. Hva tror du er grunnen til det?

3. Hvem andre skal du ha med deg på by:Larm?

4. Hvis du kunne satt sammen en possetrack i ditt navn med norske rappere, hva hadde dreamteamet anno 2014 vært?

 5. Hva er dine planer for 2014, og hvor viktig er by:Larm for deg i den store sammenhengen?

 6. Til sist, har du ei melding til folket som skal på by:Larm?

onklp

Onkl P

1. Større, bedre, smartere, freshere i tøyet og rikere enn noensinne. Norske rapfolk er ikke redd for å utfordre hverken seg selv eller lyttere lenger. Bra utvikling over hele linja.

2. Det har muligens vært et vakuum for god hip hop et sekund, altså god fresh «ukjent» hip hop, kanskje Karpe og Lars tok alle gigsene så undergrunnen begynte å boble for realz? Uansett er det en morder lineup i år og vi skal få hørt fet shit dagen lang!

3. Bylarm kommer til å bli en fest! Skal gå amok til Admiral P, Shitrich, Klish, Yoguttene! Fucking alt mulig! Comet kid skal jeg også få med meg. Finn meg gjerne i baren og gi meg noen tips!

4. Cezinando, Kaveh, Greenlight-gutta fra horten, Arshad på hooket. Så kommer old boys remixen med Jaa9 og jeg, Shitrich, Klish, Jonas V, og Admiral. Kvamkollektivet på beaten. Mange mange andre med hella ammo, men dette hadde svinga.

5. Onklp & de fjerne slektningene legger ut på svær turne med Oslo Ess, som mer eller mindre starter i bylarm-uka. Album sleppes i mai, og flere spennende ting er on deck, så 2014 blir busy og i 2015 går vi alle med sko av alligator.

6. Sjekk ut Onklp & de fjerne slektningene onsdag og torsdag! Dette er da du holder ekstra øye med din lady friend. Slekta life!

Onklp & De Fjerne Slektningene spiller i Wimpteltet 2230 på onsdag, på Sentrum Scene 0100 på torsdag

shitrich

Shitrich

1. Vi må klare å skille mellom rap, hip hop og hip hop-basert musikk. Den norske rap-scenen som ironisk nok har endt opp under sjangerbetegnelsen «Urban» av en prisutdeling vi kunne vært foruten, har fått en real oppkakk fra rurale områder. Rapscenen i Norge var god på slutten av nittitallet og nå – men vi har mye mer å gå på.

2. Rap blir fortsatt ikke tatt seriøst som musikksjanger her til lands, så det er ihvertfall ikke grunnen. Vi som har vært interessert i og drevet med rap siden vi var kids, har alltid hørt på og visst av skilla rappere fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør. At mainstream musikknorge henger litt etter i «urbane» sjangre er vell ingen sensajonell nyhet.

3. Yoguttene, Erlend Øie og Emilie Nicolas. Sistnevnte fordi hun har skitne og brutale tekster. Og en stemme som er litt bedre enn min.

4. Linni, Store P om han lover å rappe som han gjorde før, Mae og Henning Warloe på refreng, Salvador på beaten.

5. Planen for 2014 er å spille en halvtime på by:Larm, slippe skiva mi Makka Nykinen i mai, ha ett sinnsykt releaseparty på Blæst i Trondheim 23. mai med hele Kvamkollektivet som djs,pluss noen hemmelige gjester, stagedive fra egne konserter i hele Norge og slippe en ep med Kai Helvette pluss masse annet tøys og fanteri, hva spurte du om by:Larm igjen?.

6. Spiller onsdag på Anette Youngstorget, kom og tilby meg godteri!

Shitrich spiller i Wimpteltet 2030 på onsdag

.klish

Klish

1. Mer utforskende og utviklet enn på lenge. Folk er ikke redd for å bryte de gode, gamle reglene. En stor oppgradering hva beats, tekst og flows angår. 2014 ser også ut til å være året der folk endelig får ut albumene sine, så high five til alle folk som jeg har ventet på album fra i mange år.

2. Rap blir vel ofte litt underrepresentert på sånne type tilstelninger i forhold til sin popularitet, så det er vel på tide å oppjustere antallet. Samtidig er jo vi som er booka der nå såpass bra at det bare skulle mangle. Den geografiske spredningen er et pluss, tidligere var det kun Oslo og Nord-Norge som gjaldt (ehehehe), mens nå kommer bra rap fra hvor som helst i Norge

3. Gikk glipp av Onklp & Slekta på Rockefeller i desember, så gleder meg fælt til å sjekke ut dem. Skal også se Shitrich, The Wolves og Oh! tenkte jeg. Sistnevnte har jeg maksimalt troen på i 2014.

4. Hehe godt spørsmål. Tenker jeg sier Yosef fra Madcon, Valuable Scamps og Tungtvann. Men nå skal man passe seg for pasikøtts, for før du vet ordet av det så kaller noen det for en cypher!!! W.E.A.K!

5. Jeg tenker egentlig bare å gi ut jævlig mye musikk.

6. Nei, jeg vet ikke. Kom og sjekk meg ut. Og last ned Apokalyps Dude gratis på klish.no

Klish spiller i P3-annekset torsdag klokka 22 og på John Dee lørdag klokka 21.

yoguttene

Yoguttene

1. VELDI BRA! XTRA GLA FÅR KVAMKOLEKTIVET $IDEN DI E $Å FLINK ;D DOMT AT GUCI E I FENG$EL #FRIGUCCI

2. GLOBAL $PREDNING E RE$ULTAT AV $LITA$JE PÅ OZONLAGE! HU$K Å KILDE$ORTER I PAPIRBO$$E :D #VIKTI

3. DRIPPIN, ADMIRAL P Å $HITRICH :D:D:D

4. RINGAR RUNT T JENGENE; LAGAR POSETRACK$ ME ALE ! GI$$EGA$$ Å ERIK Å KRI$$ PO$ETRACK #KRI$$EGA$$  #GI$$EKRI$$

5. VI $KA $E LEGOFILMEN ! Å$Å 1000 TAK D$ANT 3D PULYG 3G PRO$JEKT X <3 BEFRI ANK <3 D VIKTI FOR DEN STORE $AMENHENGEN !

6. NEI; $ENAR DI $M$ ME $MILEFJE$ ! TIP TÅP TOMEL OP HÅL HODE HEVET $EL ÅM REIN$KOGEN BLIR BRENT FÅR DRIV$TÅF ! EN KLODE; PA$AR PÅ AN! $KILDE$ORTER!

Yoguttene spiller i P3-annekset fredag klokka 2000 og på John Dee klokka 0100 natt til søndag.

danny maroc

Danny Maroc

1. Jeg tror lydbildet vil være preget av 90-tallsgenerasjonen som har steppet opp det siste året. Jeg tror hip hop vil ha et sterkere live-preg. Og for min egen del kommer jeg til å bevege meg mer inn i et organisk musikklandskap

2. Hip hop-miljøet i Norge blir stadig større og etterspørselen øker. Big up til by:Larm for at dere går for mer hip hop i år, håper det blir enda mer til neste år.

3. Det blir hip hop på John Dee på lørdagen så før og etter showet mitt så skal jeg sjekke ut showet til Klish, Arif, Abidaz og Yoguttene. Lenge siden jeg har sett Samsaya på scenen så skal prøve å få med meg showet hennes. Arshad Maimouni og Admiral P er det jo ikke noe spørsmål om.

4. Heldigvis har jeg et realistisk svar til ditt hypotetiske spørsmål. Sjekk ut 24timer Mixtape Maraton 8.mars – 9.mars. I likhet med i fjor skal jeg ta med meg 24 norske artister å ferdigstille en skive på 24 timer, noe som blir streamet direkte på internett og klar til nedlastning på den 25. timen. Artister som hittil er annonsert er: Fela, Lotus, Kåådobbel, Svartepetter, Sirius, Tore Pang, Bvis, Lars Vaular, Sisi, Soufian Bajo, Temour og by:Larm aktuelle Arshad Maimouni. Vi fortsetter å annonsere artister fremover. for mer info om mitt dreamteam anno 2014, besøk 24Timer og like pagen på facebook.

5. Først og fremst så skal jeg gjøre ferdig 24Timer Mixtape Maratonet, så blir fokuset rettet mot ferdigstillingen av 24Timer dokumentaren. Mot våren kommer min neste video til singelen «Lys Fremtid» som gjestes av selveste Kristopher Schau, Mot høsten blir en av tekstene mine pensum i lærerbøkene i videregånde skoler i hele Norge. I mellom disse slagene blir det også produksjon av ny musikk.

6. Hvis du liker hip hop, kom og vis din støtte. Jeg stiller opp med Bandet «The Smoothies» i P3-teltet den 27.Feb og på John Dee 1.Mars. Det kommer til å bli en uforglemmelig kveld.

 Danny Maroc spiller i P3-annekset torsdag klokka 23 og på John Dee lørdag klokka 22.