Platesjappa Tigers grunnlegger hedres med minnekonsert i kveld

Tor Andre Knudsen tok det som for mange kun forblir en «ungdomsinteresse» og gjorde det til hele sitt voksne liv.

b
a

Det skriver Torgny Amdam på Tigers egen blogg. Den tidligere Amulet-vokalisten ble, i likhet med haugevis av andre punk- og hardcore-interesserte kids, introdusert til ny musikk gjennom Tor Andre Knudsens egen platedistribusjon, Den Gode Firkant, som han drev fra foreldrenes kjeller på Ammerud. Den Gode Firkant ble senere til Tiger records, det lille lokalet ved Arbeidersamfunnets plass, fylt til randen av undergrunnsperler man ikke fikk tak i noe annet sted i landet. I dag er det ti år siden Tor Andre Knudsen døde av hjeneblødning, bare 36 år gammel. Det markeres med minnekonsert på Pokalen, med Haraball, Wolves Like Us og Jagged Vision.

– Tiger vokste ut av hardcore-miljøet i Oslo på 80-tallet og var i mange år en «platebutikk i en bærepose»: En liten distro som dukket opp på konserter og lignende, i tillegg til at det ble gjort postordre fra kjelleren til foreldrene til Tor Andre. Det er mange som har hatt sitt første møte med hardcore på Ammerud, sier Kristian Kallevik. Han tok over driften av Tiger etter at Tor Andre døde.

– Etter hvert ble Tiger en del av labelet Progress sin mailorder, altså de NATT&DAG-husgud Thomas Seltzer bølleringer til på Ass Cobra! Det var vel en slags stammekrig de hadde på gang. Men det var mer en beef mellom Turbo og Svartlamon og Trondheim enn med Progress-delen i Oslo, som ble til Tiger.

Kallevik, som driver plateselskapet Fysisk Format fra butikkens kjeller, hadde bare kjent Tor Andre i et halvår før han døde.

– Jeg hadde vært innom sjappa noen ganger og kjøpt skiver uten at praten hadde kommet ordentlig i gang. Men en dag da jeg var innom for å få hengt opp en plakat for en festival som het Safe as Milk som jeg syslet med den gang, begynte han å spørre meg ut på veldig rart vis: «Hvilke planer har du for fremtiden?» «Hva er dine ambisjoner?» «Kanskje vi kan samarbeide på et vis?» Han var veldig vag, men jeg greide å snakke meg til jobben. Tor Andre var en skrue, men samtidig veldig lett å bli kjent med, forteller Kallevik.

Etter hvert gikk Tiger fra å være en renskåren amerikansk hardcore-sjappe, til å inkludere alskens sjangre.

– I mange år var profilen egentlig bare vært å være mest mulig kontrær, skygge unna alt de norske majorlabelene slapp og det den norsk presse skrev om. Det har dreid seg veldig mye om hva man ikke vil være.

Hvordan ser du for deg Tiger om ti år?

– Ingen anelse, håper ikke noen flere dauer. Vi har aldri hatt noen langsiktige planer, aldri hatt noe budsjett. All fokus og energi går inn i musikken.

– Du skjønte at livet deres ble forandra der og da

torandre1

En telefonsamtale til kjelleren på Ammerud innledet et nært og langt vennskap mellom Hallgeir Bakken og Tor Andre Knudsen. I sitt minneord på Tiger-bloggen skriver han:

– Tor Andre var en kompromissløs gründer med stor arbeidskapasitet. DIY-etikken var som brent inn. Han krevde svært mye av seg selv og andre. Det var enten/eller hele veien og han «slet ut» flere som var innom Tiger, selv jeg måtte ta noen små pauser innimellom. Han taklet ikke udugelighet eller skrytepaver, samtidig som han var dønn ærlig.

Hva er ditt beste Tiger-minne fra back in the day?

– Alle turene på veien med skiver til lokale gigs rundt om på Østlandet. Alle platene vi måtte høre ferdig, uansett hvor dårlige de var, fordi Tor Andre aldri kunne ta av en plate han hadde startet på. De beste minnene er jo ellers de gangene man tipser noen om en skive og det bare klaffer: Du skjønte at livet deres ble forandra der og da.

Selv var Tor Andre Knudsen ekstremt kresen; nesten ingen band eller skiver fant veien til den private samlingen hans.

Hva tror du han hadde syntes om de tre banda som skal spille på minnekonserten hans i kveld?

– Han hadde i alle fall likt Haraball. Smart og energisk hardcore var han alltid svak for. Når det gjelder de andre banda ville han likt at de faktisk sto på scenen og spilte den musikken de selv brant for. Tor Andre var sterkt opptatt av DIY-tankegangen; ha tro på det du brenner for og gjør det. Derfor ga han også alle band en sjanse.

Tor Andre spilte selv en periode i bandet Junkfood Society, og spilte bass på den selvtitulerte debuten, en iskald klassiker fra fra 1989.

Minnekonsert for Tor Andre Knudsen avholdes Pokalen ved Vulkan i kveld kl. 20, med Haraball, Wolves Like Us og Jagged Vision.