Aprils beste film-happenings

April som filmmåned byr på alt fra Arabiske Filmdager til Polens Nobels Fredspris-vinner fra 1983.

b
a

Våren er tilbake, gamle heltinner fyller år og arabisk film inntar Oslo. Her er fire filmanbefalinger i april.

Arabiske Filmdager 2014
4. – 6. april går Arabiske Filmdager av stabelen på Kino Victoria. I tillegg til et drøss med solide filmer fra den arabiske regionen blir det regissørbesøk fra Oscar-nominerte Hany Abu-Assad, samt fest lørdags kveld. Les mer om hva du burde få med deg under festivalen her.
arabiskefilmdager

Ellen Barkin 60 år
16. april fyller en av slutten av åtti- og begynnelsen av nittitallets glemte heltinner 60 år. Ellen Barkin ble for noen selve definisjonen på en femme fatale med sin rolle som den mystiske Helen Cruger i Sea of Love fra 1989, hvor hun spilte mot Al Pacino. En rolle som Sharon Stone garantert hentet mye inspirasjon til for rollen sin i Basic Instinct tre år senere. Tre år tidligere hadde Barkin dessuten vært å se i Jim Jarmusches Down by Law, og ikke minst var hun stor i Barry Levinsons klassiker Diner i 1982, hvor hun for alvor fikk sitt gjennombrudd.

Utover nittitallet burde særlig innsatsen i kultgangsterfilmen Mad Dog Time (1996) og Fear and Loathing in Las Vegas (1998) nevnes. Gratulerer med dagen, a!
IM000581.JPG
Venus i Furs
Endelig er det igjen duket for en ny Roman Polanski-film! Forrige film fra den fronten, Carnage, fikk blandede mottakelser, selv om undertegnede syntes det var hans beste film siden The Pianist. Nå når den aldrende polakken returnerer til kinoene har han også sin egen kone og muse, Emmanuelle Seigner (Frantic, Bitter Moon), med. I den andre rollen (det er bare to skuespillere med) finner vi den svært dyktige franskmannen Mathieu Amalric. Disse to var sist å se sammen i suksessen The Diving Bell and the Butterfly, og klarer de å gjenskape noe av kjemien derfra lover dette bra.

Handlingen denne gangen er lagt til et teater i Paris. Regissøren Thomas ser seg forbalt over at ikke én av de som har prøvespilt til stykket hans er i nærheten av å duge. Så, sent på kvelden, kommer Vanda inn. Hun er alt Thomas misliker, vampete, grov og iditiotisk. Etter hvert skjønner allikevel regissøren at skuespilleren er som født til rollen, og fascinasjonen utvikler seg til besettelse i klassisk Polanski-stil.

Filmen har premiere i Norge 25. april.

Walesa – Håpets mann
Når en av Polens dyktigste filmskapere, Andrzej Wajda, bestemmer seg for å lage film om en av sine viktigste landsmenn i moderne tid, burde man få det med seg.  Lech Walesa var fagforeningsmannen som fikk Nobels Fredspris i 1983 og senere ble president i Polen. At noen lager film om denne mannen, og at det er 88 år gamle Wajda som gjør det lover godt for resultatet.

Filmen har premiere 25. april.