Arabiske Filmdager leverer klassisk western, samfunnskritisk såpe og chaabi- og gnawa-tunes. Hva mer kan man be om?

Arabiske Filmdager introduserer Oslofolk og eventuelle tilreisende for kvalitetsfilmer de neppe ville oppsøkt om det ikke forelå en festival for dem. Her er fem ting vi ikke kimser av under minifestivalen på Kino Victoria.

b
a

1. My Sweet Pepper Land (4. og 6. april)

Noe så usannsynlig som en vaskeekte western fra Kurdistan. Macho-match mellom De gode og De onde, kompliserte romanser, tvilsomme spritbuler, overveldende panoramabilder, deilig svart humor; alt du kan ønske deg av en god western er på plass her. I tillegg er My Sweet Pepper Land en utrolig vakker film, både visuelt og på andre måter.

 

2. Kismet og samtale om tyrkiske såpeserier og kvinnekamp (5. og 6. april)

En dokumentar om tyrkiske såpeserier og “hvordan de påvirker kvinner i den arabiske verden og Europa til å bryte ut av destruktive og undertrykkende relasjoner”. Ikke småtterier, altså. Der såpeserier her hjemme på sitt beste kan fungere som guilty pleasure, er såpeserier i Midtøsten ekstremt populære – og de tyrkiske leder an. Noen av de ledende karakterene er kvinner som lever langt friere og mer selvstendige liv enn den gjennomsnittlige arabiske kvinnen, og såpeseriene fungerer derfor som inspirasjon for arabiske kvinnesaksaktivister.

Etter visningen 6. april blir det – som seg hør og bør – paneldebatt om tyrkiske såpeserier og kvinnekamp.

 

3. Omar og samtale med Oscar-nominert filmskaper (4., 5. og 6. april)

Regissør og manusforfatter Hany Abu-Assad gjester Victoria for å snakke om Omar, som vant juryprisen i Cannes, og ga Abu-Assad hans andre Oscar-nominasjon  (den forrige var for Paradise Now i 2006). Omar forteller historien om en gjeng frustrerte unge menn på Vestbredden som bestemmer seg for å drepe en israelsk soldat, noe som gjør livet relativt komplisert for alle involverte. Resten av filmen beskrives som en spenningsdrevet thriller, hvor vår mann blir stilt overfor tilsynelatende umulige valg. Omar har for øvrig vunnet en noe obskur pris her hjemme: Under Tromsø Internasjonale Filmfestival vant den «The Norwegian Peace Film Award». Bæm!

Hany Abu-Assad stiller til samtale etter visningene 4. og 5. april. Hvor ofte har du sjansen til å stille spørsmål til en Oscar-nominert filmskaper, egentlig?

 

4. Fire filmer om revolusjonens Egypt

Festivalteamet har plukket ut fire forskjellige filmer fra et Egypt preget av store sosiale og politiske utfordringer. Den Oscar-nominerte dokumentaren The Square følger aktivister som deltar i demonstrasjonene ved Kairos Tahrir-plass. En av hovedpersonene i filmen kommer til Oslo for å delta i paneldebatt. Fiksjonsfilmen Rags and Tatters vil gi deg et helt annet bilde av revolusjonen enn du har sett på nyhetene, mens Electro Chaabi tar deg med til deler av Kairos enorme slumområder og tar pulsen på musikklivet der. Til slutt har vi dokumentaren Cairo Drive, som tar for seg det vanvittige trafikkbildet i den egyptiske hovedstaden. Les mer om hver film her.

 

5. Arabisk fest (5. april)

Lei av Youngstorgets dansegulv og menneskene på dem? Arabiske filmdager byr på arabisk festaften, noe som sannsynligvis vil fortone seg noe annerledes enn den sedvanlige byturen. Vi snakker matservering, konsert med Atlas Band (med venner) – som visstnok er the shit, og vi får  lovnader om at musikksjangrene vil variere «fra klassisk arabisk musikk til pop, folkemusikk, rai, chaabi og gnawa”. Vi aner ikke hvordan noe av dette vil høres ut, men ser for oss at det er mer underholdende enn å stå i kø klokka halv to på natta.

Hele festivalprogrammet finner du her.

Helene Aalborg