Smil & Gift møter høna

Nordmenn spiser henne ikke lenger. I stedet avles hun opp til å legge så mange egg som mulig før hun sendes rett i døden. NATT&DAG har møtt den undertrykte og ulykkelige høna, på veien til gasskammeret.

b
a

SMIL God dag, høne pøne! Det finnes over fire millioner av dere i Norge, men så å si ingen ender opp på middagsbordet. Hvorfor?

– Vi er redusert til eggmaskiner. Dere spiser barna våre i stedet. Nordmenn har blitt kyllinggale.

GIFT Nam, kylling!

SMIL Er kyllinggalskap den nye folkesykdommen?

– Utvilsomt. Nordmenn spiser fire ganger så mye kylling som for ti år siden. Det er helt kykkelikokos.

GIFT Noen liker mora, ALLE liker dattera!

– Kylling er billig, lettvint og sunt. I den moderne nordmannens travle hverdag er det ikke plass til et magert dyr som må kokes lenge. Folk flest har dårlig tid og det lille de har av fritid brukes på moderne drittfenomener som yoga og data. Jo mindre chilling, jo mer kylling, ikke sant. Jeg og mine medsøstre er en glemt del av norsk matkultur. Norske tradisjonsretter som hønsesuppe og hønsefrikassé har måttet vike for ferdig-tikka og filéter.

SMIL Hva skjedde?

– Det er ikke mer enn 20 år siden det fortsatt fantes beste- og oldemødre som hadde hønsesuppa på kok 24/7. Vi var til stede i butikkhyllene, men så begynte man plutselig å fryse kjøttet etter slakt, så alt man fikk kjøpt var en tokilos frossen kule. Da tar det jævlig lang tid med hønemåltid. I dag er du heldig dersom du i det hele tatt finner en frossen hønekule gjemt mellom all kyllingen.

GIFT Det er en grunn til det, høne! Du er ikke mør, mor!

SMIL Der har du noe for reklameavdelingen: Hønemør.

– Nei, jeg er kanskje ikke rett-ut-av-pakken-mør sånn som kylling og kalkun, men det er faen ikke bærekraftig sånn man holder på nå! Vi blir stappet i kraftfôr fra kyllingsben av, avlet opp med ett mål for øye: Å produsere max mulig egg. Så, etter å ha trykket ut ett perfekt formet egg i døgnet i ett år går det naturlig nok nedover med både helsa og produksjonen. Etter 75 uker henrettes vi i spesiallagde gasskamre. Gasskamre! Jeg Himmler med øynene ass, det er jo helt parodisk.

GIFT Heisann, holocaust! Takk fascist!

– Vi ender opp som dyrefôr, fyringsolje og sement! Sement, for faen! Vi kunne i det minste blitt laget hønsekraft av, men vi blir ikke til MUK (mekanisk utbenet kjøtt, red. anm.) i nuggets engang!

GIFT Ikke minn meg på nuggets, jeg får vann i munnen! Hvorfor har vi ikke KFC i dette bakstreverske sosialdemokratiske helvetet, forresten?

– Nettopp av grunnene du nevner: Norge er bakstreversk og venstrevridd. Til og med Island har KFC. Fuckings Island! Der kan du vasse rundt i en romtemperert geysir, nippe til et halvliterglass med lokal hvalsprit og tylle nedpå kilovis med herlig dobbelfritert MUK, og alt er bare kos.

– Nordmenn spiser fire ganger så mye kylling som for ti år siden. Det er helt kykkelikokos.

SMIL Du, la oss holde oss til saken: Er det ikke litt urettferdig å legge all skylda på den yngre generasjonen?

– Jeg legger ikke skylda på forsvarsløse, forpinte burkyllinger uten bevissthet, hva faen tror du? Det er kyllingindustrien som tjener på status quo, men til syvende og sist ligger makta hos forbrukeren. Selv om hønsekjøtt ikke akkurat er i tiden, vil økt etterspørsel gagne forbrukeren, og samfunnet, på sikt. Men altså, jeg driter jo i miljøvern og bærekraft, det er bare et tips.

SMIL I Norge er den vanligste hønserasen hvit italiener. Hvilken hvite italiener er din favoritt?

– Jeg føler en nær tilknytning til Andrea Pirlo. Overblikket, touchen… Ahh!

hønabegge

SMIL Jeg må tilstå noe: Jeg skjønner ikke helt greia med egg og høner.

GIFT Ikke jeg heller! Menser dere ut ett egg hver dag, er det det som er greia?

– Ja…

GIFT Lol!

SMIL Spiser du egg selv?

– Dette spørsmålet får jeg av alle journalister, og jeg svarer alltid med det samme spørsmålet tilbake: Spiser du mens til frokost?

SMIL Nei, aldri! Dette setter ting i perspektiv, ass.

GIFT Det er straks påske. Hvordan føles det å få menstruasjonen sin hulet ut, malt og hengt opp i vinduer?

– Gjett. Det er nedverdigende, dog langt nede på lista over kjipe ting en høne opplever i løpet av sitt korte liv. Eggtilstanden er ikke annet enn et stadium av ikke-eksistens. Hos eggene finnes ikke selvet, ingen fri vilje. Det som er deprimerende er at det samme kan ses hos de viljeløse hønene på vei inn i gasser’n. De ønsker døden velkommen, man kan se det i øynene på dem. Sånn sett er det industrielle fjærkremordet for så vidt det mest moralske ved industrien i dag.

GIFT Skjera, Rust Cohle?

– Hvem er det?

SMIL Ikke lat som du ikke har sett True Detective.

– Har ikke tv, du. Og jeg sa opp Netflix etter gratismåneden.

– Etter 75 uker henrettes vi i spesiallagde gasskamre. Gasskamre! Jeg Himmler med øynene!

SMIL Er du determinist? Ifølge Wikipedia kan høner forestille seg hvordan fremtiden vil bli…

– The future’s so bright, I gotta wear shades… Neida, men for å si det sånn: det kan i hvert fall ikke gå nedover. Å bli kokt til kjøttet faller av beina er tross alt en mer verdig måte å dø på en å bli gassa og kasta. Ikke at jeg er så jævlig opptatt av verdighet, men… noen ting er verdt å kjempe for, for å sitere Samwise Gamgee.

GIFT Hva med å lage en Sammen for livet-aktig låt til inntekt for hønsekjøttet?

– Nei, for Guds skyld! Nøkkelen er å få med seg de unge og hippe. Tenk på hvem som begynte å spise sushi, eller taco for den saks skyld, da det kom til Norge. Det var ikke bestemora di. Mye er gjort med en D2-reportasje. Og en ny, populær restaurant som spesialiserer seg på hønsesuppe- og frikassé. Ikke et sånn påtatt Jan Vardøen-konsept på Løkka der servitørene er kledd ut som budeier, det må ligge i Torggata og drives av skatere eller noe.

SMIL Sorry, men når vi først har deg her er vi pålagt å spørre: Hva kom først: Høna eller egget?

– Hørt om Google eller, hønsehjerner?

GIFT Pliiis, si det!

– Hvis dere sletter det bildet av meg og venninna mi fra Osloprisen. Hun er fortsatt helt på tuppa over det greiene der!

SMIL Deal!

– Egget kom utvilsomt først. Egget er noe svært grunnleggende. Fuglene har utviklet seg fra dinosaurene, som er krypdyr, og alle krypdyr legger stort sett egg; alt fra dinosaurer, krokodiller og alligatorer til skilpadder. Men om spørsmålet er hva som kom først av høna og hønseegget, får du spørre en evolusjonsforsker eller noe.

SMIL Dinosaurer, ass! Forhistoriens høner?

GIFT DRØFT!