Blod, svette og tegning

Impromptu tegnekunst tar over Bakklandet.

b
a

– Det kan bil støgt, det kan bli fint

– Blanke Ark blir herlig uhøytidelig, men jeg vet vi kommer til å levere, sier Ståle Gerhardsen, grafisk multikunstner og art director i reklamebyrået Tibe T.

Gerhardsen blar småfebrilsk i tegneblokka og viser ivrig fram skribleriene sine. Sammen med tegneserieskaper Jens K. Styve skal han til helga stille ut tegninger ført i pennen av dem begge på det kreative kontorfellesskapet Bakklandet Sløyd. Hva som skiller dette fra en vanlig utstilling? At de skal produsere utstillingsverkene samme dag.

– Jeg både gruer og gleder jeg meg, for jeg har aldri kommet så uforberedt til noe noen gang. Det kan bil støgt, det kan bli fint, medgir han.

På tidlig nittitall kunne man høre tolv år gamle Ståle rappe under artistnavnet Ståle Stiil, en karriere som ga han status som Norges første norskspråklige rapper. Nå for tiden er det ikke raplåter som «Blækkulf, vi digge det vi gjør!» og «Mobbing e no svineri» det første man assosierer med bytrynet Gerhardsen, men snarere hans karriere som grafisk altmuligmann.

Det yrer i kroppen hans når han forteller om Blanke Ark, men det yrer kanskje alltid litt ekstra i kroppen til Ståle. Han skryter uhemmet av den fraværende bergenseren (som for øvrig er bosatt i Tromsø) og tegner det pågående intervjuet underveis, da også med Styve til stede.

– Nå tegner jeg han litt sånn jeg tror han ville tegnet seg selv.

Ståle tegner intervjuet idet det pågår. Foto: Ståle Gerhardsen/@kreativoli

Ståle tegner intervjuet idet det pågår. Foto: Ståle Gerhardsen/@kreativoli

Gerhardsen er ikke ukjent for å stelle i stand grafiske samarbeidsprosjekter. Ved de samme lokalene arrangerte han «Versus » i fjor i samarbeid med NRK p3s grafiske designer, Rashid Akim. De ble nominert av NATT&DAG Trondheimprisen i kategorien «Årets lokalarrangør», og vant like greit hele skiten. «Kjenner jeg meg selv rett så blir jeg rastløs rundt mai og begynner å plotte og planlegge no», kunne han fortelle da NATT&DAG snakket med han før prisutdelingen, og du kan banne på at han kjente den proverbielle lusa på gangen.

Lørdag 7. juni møter duoen Styve&Gerhardsen opp på Bakklandet Sløyd med blanke ark (you know it, derav navnet) og fargestifter tel. Fra 08:00 til 20:00 skal tegneduoen tegne så mange tegninger de makter, og når klokken slager 20 glir den tolv timer lange arbeidsdagen over til fest, og utstillingen åpner.

– Til daglig er det mange av oss som lager reklame som skal selge deg ting på tilbud, og da er det kult å gjøre noe helt uten kunder eller form for brif eller noe. Og synes vi det er artig kan vi bare ta en ny by, Kuala Lumpur eller noe, sier Gerhardsen, som tar turen til Styves hjemby Tromsø for å gjenta prosjektet i november.

Utstillingen Blanke Ark har vernissage lørdag 7. juni, og utstillingen er åpen lørdag og søndag.