Tiggere om tiggeforbud: – Må begynne med vinningskriminalitet igjen

Vi spurte tiggere om det planlagte forbudet og om hva de selv blir plaget og irritert av i bybildet.

b
a

Forrige uke vedtok Stortinget at hver kommune selv kan avgjøre om de vil innføre forbud mot tigging.  Torsdag avgjør Arendal om de skal bli den første kommunen som vedtar et forbud, som vil tre i kraft allerede 1. juli. Hvis Høyre, Frp og Ap får det som de vil går det mot forbud også i Oslo. Målet er et nasjonalt forbud innen neste sommer, for å få bukt med den plagsomme og irriterende tiggingen. Men hva synes egentlig disse plagsomme og irriterende menneskene selv er plagsomt og irriterende i bybildet?

Tommy Rolf
Tigger

SONY DSC

Hva irriterer deg i bybildet?

– Det mest irriterende er å se på mennesker som sitter og spiser. Som ikke er avhengig av å gjøre det, kanskje de ikke liker maten engang. Til tross for at alt er tilrettelagt for dem, finner de ikke stemningen eller lykken. Jeg savner å se lykkerus i byen. Hva tiggere angår, går de fleste til grunne på grunn av livsstilen. Jeg er den eneste tiggeren som går rundt og tigger, alle andre sitter stille. Jeg tjener 800 kroner timen (Godt betalt! journ. anm.) og mener at et forbud er helt høl i huet.

Hva gjør du hvis det blir forbud?

– Da vil jeg forsøke å få tilbake den gamle jobben min hos et flyttebyrå. Begynne å løfte og bære igjen. Komme i fysisk form igjen.

Kjell Gunnar
Tigger

SONY DSC

Hva synes du er irriterende i bybildet?

– Romfolk. Ingen av dem klarer å innrette seg etter lover og regler her i landet. De tigger som skalkeskjul for å selge piller og røyk.

Hva gjør du hvis det blir tiggeforbud?

– Da er jeg nødt til å begynne med vinningskriminalitet igjen, for å få nok penger til det jeg trenger hver dag. Tigging har holdt meg unna i sju år, så det kan bli hardt å gå tilbake til det.

Jan Olav
Tigger

SONY DSC

Hva synes du er irriterende i bybildet?

– Alle som slenger kommentarer og ser ned på meg. Det er sykelig ydmykende. Men i stedet for å knuse en rute og ta en veske så sitter jeg her.

Hva gjør du hvis det blir tiggeforbud?

– Jeg venter på å komme inn i behandling, men det kommer til å bli veldig vanskelig for mange. Det kommer til å bli mer kriminalitet, tror jeg.

Knut
Strømselger

SONY DSC

Hva synes du er plagsomt i bybildet?

– Tiggere er plagsomt. De som sitter på gata er greit, men romfolk som maser er plagsomt.

Hva gjør du hvis du blir rammet av et tiggerforbud?

– Det blir spennende å se. De må klare å finne et annet tilbud. Jeg vet ikke hvordan det kan løses. Men jeg vil ha et annet tilbud.

Pål
=Oslo-selger

SONY DSC

Hva synes du er mest irriterende i bybildet?

– Det er helt klart sigøynere som tigger. De er så aggressive. Det burde innføres tiggeforbud for utlendinger.