Filmfestivalguiden: Skrekk i Oppdal, animasjon i Plankebyen og ertesuppe på Golia Velhus

… eller kanskje vikingfilm med black metal-konsert i Reykjavik? Så mange muligheter! Vi guider deg gjennom filmfestivalhøsten.

b
a

Mens sommeren er høysesong for musikkfestivaler, er det på høstparten filmgeeksa kan slå seg løs: Det blir mørkere, kaldere, og hverdagen er ugjenkallelig tilbake. Hva er vel da bedre enn å gjemme seg bort i en kinosal og bedrive litt god, gammeldags hverdagseskapisme? Filmfestivaler gir deg til alt overmål muligheten til å gjøre dette flere dager på rad, og til og med i helt andre deler av landet.

Mange av de norske filmfestivalene har særegne profiler, mens andre sverger til det brede “Internasjonal Filmfestival”-formatet. Enten du skal på filmfestival for første gang eller om du anser deg som bereist veteran, kan det være greit med et overblikk på mylderet – det er her vi kommer inn. Her er høstens filmfestivaler!

Støv på hjernen brødtekst

Godlia Filmfest (19. – 21. september, Oslo)

Lokalfestival i forstads-oslo! Forstaden som fenomen står i sentrum i år, og på programmet står filmer som Støv på hjernen (Vennerød, 1959), Som du ser meg (Haugerud, 2012), 35 Shots of Rum (Denis, 2008) og All that Heaven allows (Sirk, 1955). I tillegg blir det konsert, fest, diskusjoner og eget musikkvideoprogram om forstadslivet! Festivalen arrangeres på Golia Velhus, som har hatt sammenhengende kinodrift helt siden 1920-tallet.

Mer info: Facebook

Skeive Filmer (19. – 24. september, Oslo)

Hovedstadens største filmfestivaler har endt med å bli de som har en spisset, tematisk profil, heller enn de brede, internasjonale festivalene som i Tromsø og Bergen. Skeive Filmer er første festival ut, og her får vi alt som rører seg i eller i nærheten av LGBT-spekteret, alle kjønnsidentiteter og uttrykk som er litt (eller veldig) på siden av det som blir ansett som normalt.

wetlands

Blant høydepunktene på Filmens Hus  står blant andre svenske Nånting måste gå sönder (Bergsmark, 2014), kroppsvæskedryppende Wetlands (Wnendt, 2014) og gjensyn med Jim Jarmusch’ Only Lovers Left Alive (2013). Det er også verdt å få med seg det spanske kortfilmprogrammet LesGaiCineMad og visningen av Outing (Meise og Reider, 2014), om pedofile Sven, og samtalen mellom regissør Reider og sexolog Thore Langfeldt etter visningen.

Les vårt intervju med festivalsjef Bård Ydén her!

Mer info: oglff.org

Bergen Internasjonale Filmfestival – BIFF (24. september – 1. oktober)

BIFF konkurrerer med TIFF (Tromsø Internasjonale Filmfestival) om å være Norges største publikumsfestival. Den er størst når det gjelder utvalg av dokumentarer på programmet. Årets dokumentarer setter fokus på alt fra 2. verdenskrig til ballettdansende menn, dronekrig og shoegaze, og spillefilmprogrammet favner virkelig hele verden.

Mer info: biff.no

ballettguttene

TIPS: Ikke internasjonalt nok for deg? Våre nordiske naboer har også internasjonale filmfestivaler å by på i høst. I Reykjavik (RIFF, 25. september – 5. oktober) kan du møte Mike Leigh, se filmer fra Færøyene og Grønland (og resten av verden) og oppleve black metal-konsert til islandsk vikingfilm. Helsinki-festivalen Love & Anarchy (18. – 28. september) frister med film & middag-visninger og en gavepakke av skeiv film, skrekk og thrillere, musikkfilmer, animasjon med mer. Er det mer dokumentarer du ønsker deg? Sett nesa mot København for dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX (6. – 16. november) som foreløpig har sikret seg en ny Scorsese-film, samt en dokumentar om Alice Cooper.

Film Fra Sør (9. – 19. oktober, Oslo)

Festivalen med filmer fra Afrika, Asia og Latin-Amerika har holdt det gående siden 1991, og er definitivt Oslos største. Programmet slippes 30. september (med slippfest på Kulturhuset), og festivalpass og billetter er i salg fra 20. september. Det eneste som foreløpig er klart er at Film Fra Sør skal bidra til den såkalte “kulturelle spaserstokken”, så du kan ta med bestemor på litt kvalitetsfilm!

Mer info: filmfrasor.no

Ramaskrik (16. – 19. oktober, Oppdal)

Hva er vel mer naturlig enn å legge en skrekkfilmfestival til bygde-Norge, omgitt av mørke fjell og skoger? Oppdal er åsted for en årlig valfart av skrekkfilmfans fra det ganske land som okkuperer Oppdal Kulturhus for å fore sjela med skrekk og gru. Riktig så koselig. Dette er kanskje festivalen med høyest andel av spillefilmer som aldri kommer på vanlig kino her til lands, så hvis du for eksempel vil få med deg svenske American Burger (2014), Doc of the Dead (2014) eller gjensyn på stort lerret med tidenes beste skrekkfilm, The Texas Chain Saw Massacre (1974), er Oppdal stedet.

Mer info: ramaskrik.no

ramaskrik

TIPS: Er ikke Oppdal obskurt nok for deg? Du får en over gjennomsnittet god dose skrekk ved å ta turen til Abertoir i Aberystwyth, Wales (11. – 16. november). Her kan du se film på en gammel togstasjon og få eksklusiv innsideinformasjon om The Video Nasties-saken fra en som var med da det skjedde.

Femmina Internasjonale Filmfestival (24. – 25. oktober, Verdal)

Enda en festival i de trønderske dalstrøk! Vrien på denne er at alle filmer på programmet er laget av kvinnelige filmskapere. Programmet slippes (forhåpentligvis) snart.

Mer info: femminafilm.no

Fredrikstad Animation Festival (6. – 9. november)

Norges kanskje mest jovviale småby, Frekstad, inviterer til an langhelg dedikert til animasjonsfilm fra fjern og nær. “En av grunnpilarene er vår nordisk-baltiske konkurranse for animert kortfilm med utdeling av vår egen pris, Golden Gunnar”, heter det på festivalens hjemmesider. Kan du gå glipp av en prisutdeling med et så trivelig navn?

Mer info: animationfestival.no

P1040651

Movies on War (12. – 15. november, Elverum)

På Elverum er de ikke like opptatt av å ha det koselig og trivelig – de avslutter heller festivalåret med fullt fokus på krig og faenskap. Stikkord for årets festival er veteran, Vietnam, verdenskrig og vitnebyrd, og en såpass snerten allitterasjon lover jo utvilsomt godt for programmet.

Mer info: moviesonwar.no

Dessuten: Oslo Internasjonale Filmfestival (OIFF)

Det er omtrent like spennende hvert år å se om det faktisk blir noe av OIFF eller ei, men som oftest popper den opp som en liten festivaljoker i løpet av årets siste måneder. Like umulig å gjette seg til om det blir noe av i år som det var i fjor, så det er bare å krysse fingrene og smøre seg med tålmodighet. Heia spenning i hverdagen!

Mer info: oiff.no