Oktobers beste film-happenings

Film fra Sør, Philip Seymour Hoffmans siste film, Sundquist kidnapper IKEA-gründeren og hurra for Ang Lee!

b
a

Nå som høstmørket virkelig har tatt over, er det på tide å tre inn i kinosalen – og bli der. Her er fem filmatiske høydepunkter fra en av årets gråeste måneder:

Film fra Sør (9.-19. oktober)
Hvor ofte får du mulighet til å se et vell av filmer fra Asia, Sør-Amerika og Afrika fordelt over 11 dager i Oslo? Oslos største filmfestival har blitt en institusjon for kvalitetsfilm på tvers av landegrenser og kulturer. Er du keen på en sexkomedie fra Argentina eller kanskje et politisk drama fra Swaziland, er det ikke sikkert du finner det på programmet, men det er i det minste en sjanse for at du gjør det.

Det mest imponerende ved årets program er utvilsomt at arrangørene har klart å få kultregissøren Alejandro Jodorowsky til Oslo. Den chilenske legenden kommer til Oslo med sine beste filmer, hvor særlig El Topo og fjorårets festivalhit The Dance of Reality bør nevnes. Jodorowsky vil også møte til samtale med dokumentarfilmskaper Frank Pavich om Jodorowsky’s Dune, filmen om Jodorowskys havarerte Dune-prosjekt på midten av 70-tallet. Blant andre høydepunkter er åpningsfilmen Wild Tales fra Argentina og Studio Ghiblis nyeste film Fortellingen om Prinsesse Kaguya. Også prominente gjester som Daniel Burman, Argentinas egen Woody Allen, gjester festivalen.

Sjekk ut hele programmet her. 

A Most Wanted Man
Anton Corbijns A Most Wanted Man vil nok alltid bli husket som Philip Seymour Hoffmans siste film. Uansett var det på høy tid med en ny John le Carré-adapsjon, etter den særs vellykkete Muldvarpen fra 2011, signert svenske Tomas Alfredson (La den rette komme inn). Foruten Hoffman, er det et stjernelag Corbijn har fått med seg på sin andre skikkelige spionfilm. Her er Rachel McAdams med, i tillegg til tyske storheter som Daniel Brühl og Rainer Buck og Irans kanskje beste skuespiller, Homayoun Ershadi. Filmen har kinopremiere i Norge 10. oktober.

Turist
Ruben Östlunds etterlengtede Turist blir å se på kino fra 24. oktober. Mannen bak De ufrivillige og Play retter igjen fokuset mot menneskets mindre imponerende sider. Hva skjer når en familiefar instinktivt løper fra familien for å redde seg selv når de er i livsfare? Dette er startskuddet for Turist. En svensk/norsk familie er samlet på alpinferie i Alpene når et enormt snøskred raser nedover fjellsiden. Alle kommer velberget fra hendelsen, men tilliten innad i familien får seg en alvorlig knekk.

Her er Harold
Bjørn Sundquist er tilbake i sin signaturrolle som bitter, aldrende mann i kamp mot overmakta. Her spiller han Harold, en fyr som driver en liten møbelforetning på fjerde tiåret på rad. Da IKEA velger å etablere en av sine blå kolosser nærmest vegg i vegg med Harolds forretning, snur tilværelsen. Men Harold vet å ta affære og kidnapper like så godt satan sjøl, IKEA-boss Ingvar Kamprad. Se filmen på kino fra 31. oktober.

Ang Lee fyller seksti
23. oktober fyller en av 90- og 2000-tallets største regissører seksti år. Taiwanske Ang Lee gjorde på tidlig nittitall en av de mest vellykkede overgangene fra asiatisk til europeisk og amerikansk film: først med sin versjon av Jane Austens Fornuft og følelser, med Kate Winslet og Emma Thompson i de sentrale rollene, før han presterte en av tiårets klart beste filmer med The Ice Storm i 1997. Deretter vendte Lee nesen mot Kina med sin Oscar-vinnende Snikende tiger, skjult drage i 2000. På 2000-tallet har det kommet filmer av ulik kvalitet fra taiwaneren. Hulk med Eric Bana var en heller dårlig idé, det samme var Taking Woodstock. Brokeback Mountain viste derimot at Lee fremdeles har et særegent talent for å fremstille såre følelser på film. Til lykke med dagen, Ang!

Ang-Lee