Kommentar: Popped a molly, I’m dying!

Dersom ruspolitikken ikke endres, vil stoffer som PMMA og de dødelige supermannpillene fortsette å ta liv.

b
a

DE SISTE UKENE har spredningen av falske MDMA-tabletter tatt livet av flere unge mennesker i England og Sverige. Nå kan pillene ha kommet til Norge. Tablettene er rosa, med påtrykket supermannlogo og har derfor fått navnet «supermann-pillen». Ironisk nok, da døde superhelter sjeldent er noe tess. Nylig ble en mann i 20-årene innlagt på sykehuset i Trondheim etter å ha tatt «en rosa tablett som det var en merkelig form på». Ifølge en lege ved St. Olavs hospital var det bare flaks at vedkommende overlevde.

Innholdet i supermannpillene er enda ikke bekreftet, men mye tyder på at de inneholder det psykoaktive stoffet PMMA (parametoksymetamfetamin). PMMA har liknende virkninger som MDMA (ecstasy), men anses for å ha et større skadepotensiale og en betydelig større risiko for overdose. Selv om det fortsatt ikke er noen som har dødd av supermannpillen her til lands, er Norge fra før av på verdenstoppen når det gjelder PMMA-dødsfall. Fra 2010 til 2012 ble det registrert hele 26 dødsfall grunnet inntak av falsk ecstasy i Norge.

Norge er på verdenstoppen når det gjelder PMMA-dødsfall.

DET INTERESSANTE med PMMA er at det er et rusmiddel nesten ingen tar med overlegg. I de aller fleste tilfeller tror kjøperen at det er MDMA som inntas. MDMA (methylenedioxymetamfetamin), er i motsetning til PMMA, et av rusmidlene med lavest skadepotensiale. Sammenliknet med alkohol som fører til hjernecelledød, skade på indre organer, vold og ordensforstyrrelser gjør MDMA betydelig mindre skade på både brukeren og omgivelsene. Ifølge standardene til den britiske legeforeningen er antallet dødsfall per dose MDMA regnet som «ekstremt sjeldne». Eller som tidligere formann i Storbritannias Vitenskapelige Råd i Russpørsmål, rusekspert David Nutt, sa: «å ta MDMA er tryggere enn å ri på hest».

Grunnen til at det er interessant å sammenlikne skadepotensialet til PMMA og MDMA er at det belyser en av de håpløse konsekvensene av dagens ruspolitikk. Nemlig at risikoen for å ta et rusmiddel er mye større enn den trenger å være når brukeren ikke har kontroll på dosering, renhet eller innhold. I dette tilfellet er det snakk om at unge mennesker som ønsker å ruse seg på MDMA, et rusmiddel som er langt mindre skadelig enn alkohol, ender med å miste livet. Inntak av et hvilket som helst rusmiddel er forbundet med risiko, og en effektiv ruspolitikk burde redusere heller enn øke risiko.

Ifølge standardene til den britiske legeforeningen er antallet dødsfall per dose MDMA regnet som «ekstremt sjeldne».

FORBUDSPOLITIKKEN fører altså til at farligere rusmidler enn nødvendig er i omløp. Med et regulert marked kunne myndighetene hatt kontroll over innhold, kvalitet, dosering, kvoter, aldersgrenser, utsalgssteder, forebygging, informasjonsdeling og kjøpetider. Dette er reguleringsmekanismer de aller fleste er enige om at virker med alkohol og tobakk. Hvorfor skulle det ikke virke med et rusmiddel som MDMA? Eller et hvilket som helst rusmiddel for den sags skyld?

Det er selvfølgelig mulig at det totale konsumet ville økt noe ved en regulering. Men med tanke på hvor mye skade dagens ruspolitikk gjør, måtte en eventuell økning vært usannsynlig stor for at situasjonen skulle blitt verre enn i dag. I et smart regulert marked hadde det for eksempel sannsynligvis vært langt færre dødsfall fra PMMA, rett og slett fordi det er et rusmiddel ingen ønsker å ta. At PMMA i det hele tatt er i omløp er altså en forutsigbar konsekvens av dagens ruspolitikk.

I et smart regulert marked hadde det sannsynligvis vært langt færre PMMA-dødsfall, rett og slett fordi det er et rusmiddel ingen ønsker å ta.

DET STORE paradokset blir at konsekvensene av dagens ruspolitikk, som er innført for å beskytte folkehelsen, tar langt flere liv enn stoffene den er der for å beskytte mot. Og til politikken endres, vil stoffer som PMMA garantert fortsette å ta liv.

LES OGSÅ: Kvalitetskontroll: Er MDMA-en du har kjøpt ekte vare?

 

Litt info, avslutningsvis:
*En annen uheldig konsekvens av dagens forbudslinje (det finnes mange flere) er at ethvert forsøk på å si noe annet enn «aldri prøv narkotika, du fucker opp livet ditt» av mange anses som en direkte oppfordring til å ta masse dop. Her vil vi gjerne kjøre en annen taktikk, nemlig litt informasjon ved inngangen til en ny helg:

* Ikke kjøp noe du ikke vet hva er. Global Drugs Survey advarer mot at supermannpillen med all sannsynlighet har endret utseende og fortsatt er på markedet. Samtidig understreker de at det meste som blir solgt som MDMA faktisk inneholder MDMA, og at piller som inneholder PMMA er sjeldne.

* Symptomer etter inntak av PMMA kan være at man føler seg kvalm, svimmel, overopphetet og spent i kroppen. Bevisstløshet og/eller kollaps er også symptomer.

* Pass på hverandre og vær forsiktige. Ikke vær redd for å ta kontakt med helsepersonell (at mange er det er enda en uheldig konsekvens av forbudslinjen).

* PMMA virker saktere enn MDMA, så ikke ta mer hvis du ikke merker noe etter en times tid. Det at du tar mer av et drittrusmiddel kommer sannsynligvis ikke til å gjøre kvelden din noe bedre.