Vi, dere og oss: Vi testet Instagram-kronikk av «journalistspire på 25+»-generatoren

Unge, kvinnelige journalistspirer, se hit!

b
a

Er du sliten etter en lang dag på jobben med research, intervjuer og kommentarer? Opplever du at du ikke rekker å sette steika i ovnen før sjefen ringer og maser om synlighet i sosiale medier? Ikke bare jobber du døgnet rundt for å servere leserne blodferske nyheter fra konfliktfylte områder og gi stemmer til dem som sjelden blir hørt, men når arbeidsdagen omsider er over starter jobben med nyhetsformidling på Instagram, Facebook, Snapchat og Keek. Det kan bli for mye, selv for den den mest energiske journalistspire, som har valgt å dedikere livet til å formidle nyheter istedenfor å løpe frem og tilbake mellom senga og kjøkkenet med en strikk festet rundt livet. Ikke la det knuse karrieredrømmen!

SELF-E 2083

SELF-E 2083

NATT&DAG, som eneste norske nyhetsmedium, sitter på betautgaven til ny teknologi, som snart er tilgjengelig og vil gjøre din jobb som medianissemor mye enklere! Nå slipper du snart velge mellom boblebad og blodbad, SELF-E 2083 gjør det nemlig mulig å gjøre begge deler. Samtidig! Plott inn dato, sted og stikkord for aktuell nyhetssak og last opp et snasent bilde av deg selv,  så gjør SELF-E 2083 resten av jobben. Så kan du koooose deg med et agurkspa mens likesene renner inn, vel vitende om at det venter klapp på skulderen fra Sjefredaktøren mandag morgen. #enklerehverdag #merlikes #multimedialeplattformer #synliginyhetsbildet #skrytfrasjefenpåmandag #enstemmetildestemmeløse #selfiesforfred

Generatoren er foreløpig ikke tilgjengelig på markedet, men mens du venter har vi generert fire test-poster til inspirasjon for unge, kvinnelige journalister som snart vil kunne dra nytte av det den nye teknologien har å tilby.

selfie_aljazeera

Jeg hadde akkurat tatt et fotbad da jeg hørte det. Al-Jazeera sto på som vanlig. 21 koptiske egyptere halshugget på bestialsk vis av IS-soldater. På en strand. Ved Middelhavet. Noe vi i Vesten forbinder med ferie og sol. For de drepte betyr dette noe helt annet. Det betyr død. Og blod. Her ble de altså drept. Barbarisk. Iskaldt. Jeg felte en tåre. Tørket føttene. Skrudde opp lyden. Jeg ville se vekk men jeg klarte ikke. Noe i meg ville se. I Saudi-Arabia deler de ut popcorn på kinovisninger av bestialske henrettelser. Noe så barbarisk. Klokken er 03:45 men jeg klarer ikke å sove. Tanken på ofrene er som limt fast til netthinnen min. Hva får mennesker til å begå slike gjerninger? Samtidig føler jeg også på takknemlighet. Takknemlig for å kunne få lov til å formidle. Gi en stemme til dem som ikke har. Sette fokus. På drepte og undertrykte. Trøste folk som er lei seg. Men av og til trenger man selv også litt trøst. Da er det godt med et varmt bad. Nå er klokken 05:56 og jeg er stuptrøtt etter å ha sortert, delt, skrevet, silt ut, prossesert, debattert og publisert i 48 timer i strekk. Over og ut fra lille meg. #ISkrigerne #varmtfotbad #Libya #terror #grusomt #selfie #instamood #hotellrom #deadline #gjesp #trøtt #leimeg #jesuisleimeg

Paris_malin

Måtte stå opp 0455 for å rekke flyet, men klager ikke. På plass i Paris. Eiffeltårnet ser dere bak meg. Tappet meg et varmt bad på hotellet før jeg satte meg på metroen. I Paris. Charlies hjemby. Her er alle Charlie. Redde. Men ikke uten håp. Og mot. De har en stolt satiretradisjon i Frankrike. Jeg passerer en liten kosherbutikk på veien og tenker. Det kunne vært meg inni den butikken. Om jeg var jøde. Jeg kunne vært jøde. Jøder er store mennesker tenker jeg. Selv om de er en liten minoritet. Som meg. De må rommes. Slås ring rundt. Selv har jeg kjent på utenforskap. Mange ganger. Det er vondt. Derfor er det ekstra sterkt for meg å stå her i dag.  #jesuischarlie #parisselfie #minoritetpåtur #ichbineinpariser #2015 #jøder #muslimer #franskmenn #mennesker #triumfbuen #takknemlig #selfie #instamood

selfie_etterlangdagpåjobb

Omtrent slik ser en journalist ut etter en lang dag på jobben. Jeg har akkurat ferdigstilt en kommentar om Per Sandbergs nyeste innspill om den påstått frie innvandringen i Norge, som jeg er så heldig å få skrive. Jeg føler meg så utrolig privilgert som får uttrykke meg om viktige temaer på papir. Like priviligerte er dessverre ikke mange av dem som kommer hit til Norge og ber om asyl og beskyttelse. Har vi i praksis fri innvandring i Norge? Jeg synes det er vanskelig å ta stilling, men mener likevel det er viktig at alle journalister bruker ytringsfriheten sin til å mene noe om alle temaer. Flere innvandrere har sendt meg mailer i dag, flere har turt å fortelle om sin situasjon, alle takket meg for kommentaren. Jeg vil returnere takken til alle innvandrere. Uten dere hadde det ikke blitt noen kommentar. #persandberg #media #journalist #sliten #enkeltpersoner #innvandrere #sniksislamifisering #verdensbestejobb

Selfieførjobbfest

Så ser det altså ut til at regjeringen vil få gjennomslag for forslaget om å redusere antallet politidistrikter til tolv, mot dagens 27. Anders Anundsen, med Venstre på slep, argumenterer godt for sin reform, men man kan likevel spørre seg hva det vil gjøre med responstiden i de ulike politidistriktene. I kjølvannet av 22.juli var denne debatten ekstremt aktuell, men vi later til å glemme fort. Jeg skal også forsøke å glemme alt om responstid og politireformer, for i kveld blir det personalfest med verdens beste kollegaer. Når en gjeng engasjerte journalister møtes er det naturligvis vanskelig å styre samtalen vekk fra de viktige sakene, men vi forsøker huske på at det er viktig, også for oss, å ta av seg jobbhatten noen ganger og bare nyte livet som alle andre. #kollegiale #slappeav #anundsen #politireform #chanel

Les også:

Jeg, meg og Charliene: Vi testet Facebook-statuser av «kulturugler på 40+»-generatoren

Ny mal for portrettintervju gjør journalisten overflødig