– Jeg tar heller jobb på Rema enn å selge Record Store Day-skiver

I dag er det Record Store Day, de uavhengige platebutikkenes egen dag. Over hele verden står folk i kø for å sikre seg re-utgivelser av Johnny Cash, Bob Dylan og U2. Men ikke alle er med på moroa.

b
a

For andre år på rad går platebutikken Tiger i Oslo ut offentlig og boikotter Record Store Day, som i utgangspunktet er ment som et støttende tiltak for uavhengige platebutikker.

– Vi og våre kunder representerer en annen platebutikkkultur enn det Dave Grohl & Co gjør, sier butikksjef Kristian Kallevik.

Grohl er Record Store Days kjente ansikt utad, med sitt sentimentale forhold til gamle musikalske helter på vinyl. Det er her problemet ligger, mener Kallevik.

– Vi er opptatt av aktuell og lokal musikk. Det som gjør oss mest gira på Tiger er når det dukker opp en skive, en label eller et band som vi ikke har hørt om, men som er driiiiit bra, som vi kan jobbe med å få ut til folk.

Kallevik mener RSD virker mot sin hensikt, og  at konseptet i det lange løp vil motarbeide de uavhengige platebutikkene.

– RSD forsterker oppfatningen av platebutikker som én ting. Tror folk hadde satt mer pris på en hiphop-sjappe, en dub/reagge-sjappe, en hard trance-sjappe, en gammaldans sjappe, enn fem sjapper som konkurrerer om å selge Motorpsycho, sier han.

LES OGSÅ: Tigers grunnlegger hedres med minnekonsert.

Big Dipper er blant de norske platebutikkene som er med på Record Store Day. Til Dagsavisen kan daglig leder fortelle at omsetningen på RSD, og en tilsvarende dag i forbindelse med Black Friday i november, tilsvarer én måneds vanlig drift i butikken. På tross av store inntjeningsmuligheter er det uaktuelt for Kallevik å bli en del av RSD.

– Jeg tar heller jobb på Rema enn å selge melk og brød–skiver, slik Record Store Day er full av. Med Record Store Day-titlene er kulturjobben gjort, det føles meningsløst å stå der å si at Beach Boys, Beatles, The Cure og Velvet Underground er flott, når det er så mange fine skiver som trenger vår oppmerksomhet i et lite land som Norge. Record Store Day burde fokusert mer på det nye og aktuelle.

Selv om Tiger er den eneste norske uavhengige platebutikken som aktivt boikotter RSD, blir kritikerne flere og stemmene høyere for hvert år. Oppfatningen er den samme: Record Store Day promoterer en overdreven respekt for «pappas platesamling», altså klassisk rock.

– Hva ville Freud sagt om dette? «Føkk det! Drep far din, start et band, gi det ut selv!» Det ville Freud sagt.