Vinnerene av NATT&DAGs Bergenprisen 2015!

Bergens beste!

b
a

NATT&DAGs Bergenprisen gikk av stabelen på Østre på lørdag, med Ruben Nesse, Cavego og Atella som DJ-er, Jan Tore Kristoffersen som konferansier og en fyr i salen som ikke-innleid heckler og showmann.

Her er vinnerene av Bergenprisen 2015!

Åretsbeste_ND_Bergen_Haara_116Årets utested: VASKERIET!

Da ryktene spredde seg om at det skulle åpnes bar i renseriet i Magnus Barfots gate, var det neppe noen som kunne se for seg monsteret av et prosjekt det kom til å bli. Vaskeriet er usannsynlig stort, men også uforventet hyggelig, og et sted som holder seg borte fra nisjene, og dermed favner bredt. Det er friskt og relativt uvanlig å ikke møte på de samme fjesene overalt i en by som Bergen. Dette er stedet for en enkel, solid gin & tonic og en generelt sett lettbeint tone. Midtpunktet er utvilsomt bordtennisbordene som holder hus bakerst i lokalet, og dermed gjør Vaskeriet til byens første pingpongbar. Endelig er Bergen en ordentlig by, folkens. Kanskje viktigere: De bruker også helgene på å løfte opp og frem lokale DJ-er, både av det erfarne og uerfarne slaget.

Åretsbeste_ND_Bergen_Haara_133Årets spisested: BIEN!

Bien har absorbert flere medlemmer av den opprinnelige Jacobs-staben, og det merkes. Spesielt merkes det at en av kokkene har tilbrakt en lengre periode i Paris på den fantastiske restauranten Le Verre Volé. Maten, og ikke minst vinene, har blitt skarpere, modigere og ganske mye mer interessante. Et lite stykke ny, parisiansk gastronomi på det stedet man minst venter det.

Årets live: VIBBEFEST PÅ ØSTRE!

Sagnomsust kveld på Østre hvor Hester V75 lanserte sitt nye kreative kollektiv, Vibbefanger. Snakk om driftige karer og heftig konsert. Faktisk den beste guttene har levert i et år hvor det meste gikk veien for Hester, og gjennombruddet ble et faktum. Ryktene skal forresten ha det til at de syv guttene spilte inn ny musikkvideo i en diger villa forrige helg, vi gleder oss. ​​

Åretsbeste_ND_Bergen_Haara_88Årets ildsjel: THOMAS COOK & ESPEN VAULAR!

Thomas Cook & Espen Vaular har siden oppstarten i 2009 bygget opp bydelskafeen Nobel Bopel på Møhlenpris til å bli et naturlig møtested, ettertraktet turistattraksjon (faktisk) og midtpunkt for en by- og bydelsentusiasme som vi sjeldent har sett maken til. Møhlenpris har historisk ikke vært et spesielt kafé- eller kulturtungt sted, men det blir stadig bedre, og da Cook og Vaular i sommer åpnet en uteservering på 930 kvadratmeter fikk bydelen et kraftig hopp. «Vi har et kontinuerlig fokus på å skape liv på Møhlenpris, både gjennom kulturarrangementer, og rett og slett ved å være et sted folk kan stikke innom for en pils, en kaffe, en lunsj og en preik over bardisken», fortalte Cook til utetrend.no tidligere i år. Det er et fokus som merkes.

Foto: Nikita Solenov

Foto: Nikita Solenov

Årets kunst: Kay Arne Kirkebø – Isometric Structures (Tag Team)

Utstillingen var Kirkebøs aller første soloutstilling etter endt mastergrad på Kunsthøyskolen i Bergen, men det er ikke første gang N&D lar seg imponere over Kirkebøs tegninger, som består av ekstremt detaljrike tusjtegninger av rom og bylandskaper. Repetisjon og langsomhet er et gjennomgående tema, både i det kunstneriske uttrykket og for kunstnerens arbeidsprosess. Forhåpentligvis vil denne prisen gi et lite dytt i riktig retning av at Kirkebø blir den anerkjente kunstneren han fortjener å være.

Åretsbeste_ND_Bergen_Haara_97Årets scenekunst: Dub Leviathan under Festspillene i Bergen (Regi: Tore Vagn Lid)

Tore Vagn Lid liker å kaste seg ut i eksperimentelle prosjekter, noe han nok en gang beviste med scenekunstprosjektet DUB Leviathan. Her dro den musikalsk orienterte dramaturg-utdannede scenekunstneren med seg kunstnere av diverse slag for å sammen lage det som kan omtales scenisk album. Temaet Vagn Lid & Co. tok for seg var intet mindre en naturtilstanden, slik den er beskrevet av den engelske filosofen Thomas Hobbes. Vagn Lid hentet også inspirasjon fra den reggae-beslektede sjangeren dub, hvor stemmer, lyder og instrumenter som tradisjonelt befinner seg i bakgrunnen trekkes frem i lyset.

Lørdag 5. februar er det duket for ÅRETS BESTE BEST m/Finnebassen, André Bratten, DJ Kimichi, Hilma Nikolaisen, Farida, Gundelach +++på Rockefeller, hvor også riksprisene deles ut!

Vibbefanger