«Warcraft»-filmen blir et makkverk

Det er dessverre lite som tyder på at «Warcraft: The Beginning» blir noe særlig bedre enn andre filmer basert på spill.

b
a

Året er 1993 og brødreparet Mario og Luigi, fra Brooklyn, New York, har nettopp snublet inn i en alternativ dimensjon bebodd av humanoide etterkommere av dinosaurene. I sin søken etter den bortførte NYU-studenten Daisy havner de i klammerier med dimensjonens ubestridte hersker, King Koopa – en øyenbrynløs, hvit mann med corn-rows og bakteriefobi.

Filmen Super Mario Bros. (1993), som er løst basert på Nintendo-spillet med samme navn, skulle bli den første i en etter hvert betydelig rekke med Hollywoodproduksjoner basert på videospill, og var på mange måter et skremmeskudd. Som du kanskje deduserte ut fra det lille synopsyset, var filmen svært, svært dårlig. Super Mario Bros. fikk gjennomgående slakt, og havnet på diverse årets-verste-lister i 1993. Bob Hoskins, som hadde rollen som Mario, uttalte senere at filmen er det verste han noensinne har gjort, og at hele erfaringen var et mareritt.

Tross det faktum at Super Mario Bros. var en flopp, økonomisk så vel som kritikkmessig, har det siden da blitt utgitt filmer basert på videospill som perler på en snor. Street Fighter, Mortal Kombat, Final Fantasy, Tomb Raider, Doom, Need for Speed og fem Resident Evil-filmer, for å nevne noen. Filmene er, uten et eneste unntak, direkte dårlige. Skrekkelig dårlige. I beste fall så hinsides elendige at de er underholdende i kraft av det. Av alle disse er det kanskje Resident Evil-filmene som har kommet nærmest å være noe nesten akseptabelt. Den første Mortal Kombat-filmen er også kjent som en av de bedre filmene basert på spill, men det sier faktisk ikke mye.

Over tjue år etter at Super Mario-filmen floppet på amerikanske kinoer er det nå dags for spillet som av almenheten er forbundet med uhygieniske tapere, ABB og kleine featureartikler i Morgenbladet – World of Warcraft (WoW). For de som er for kule/gamle er WoW et MMORPG som siden utgivelsen i 2004-05 har tatt utallige ulykksalige gutterom med storm. Spillets enorme suksess toppet seg i siste halvdel av 2010 da den tredje utvidelsen til spillet, Cataclysm, ble sluppet. WoW hadde da over 12 millioner abonnenter som betalte en snau hundrelapp i måneden hver. Siden den tid har det gått nedover, og WoW har i dag rundt 5 millioner abonnenter igjen. Kanskje er filmen et forsøk på å melke det som er igjen av penger i Warcraft-franchisen mens de fortsatt kan.


Warcraft: The Beginning, altså filmen, ble først annonsert av spillstudioet Blizzard Entertainment og Legendary Pictures for nesten nøyaktig 10 år siden, og har siden da ulmet faretruende under overflaten, som en sur promp i et badekar. Nå er den etterlengtede premieredatoen rett rundt hjørnet, og fanbasen er delt i forventningene om filmen. Noen er forberedt på en kalkun av dimensjoner, mens andre er optimister og lever naivt i troen om at Warcraft kan bli filmen som snur den evige trenden som er å gjøre videospill om til filmatiserte makkverk. Og det er mulig å øyne små positive tendenser, om man prøver. Blizzard hadde vett nok til å avslå Uwe Boll, som la inn et bud på rettighetene til regien av Warcraft.

Les også: Nerdenes havn: noe er råttent i cosplay-miljøet

Boll, som kanskje er best kjent for å ha invitert kritikere av filmene hans inn i bokseringen i 2006, hvor han regelrett banket dem opp, har laget karriere av å produsere og regissere ræva filmer. Mange av disse filmene er basert på videospill, deriblant Alone in the Dark (2005), som er kjent som en av de verste filmene som noensinne er laget. Til fordel for den notorisk elendige regissøren og kapable bokseren, falt til slutt valget på Duncan Jones. Jones pleide å være best kjent som David Bowies sønn, men har i nyere tid hevdet seg for regi og manus på prisbelønnede Moon (2009) og regi på undervurderte Source Code (2011).

Tross en utvilsomt brukbar regissør bak rattet, lang produksjonstid og et budsjett på 100 millioner dollar, tyder det aller meste likevel på at Warcraft kommer til å føye seg inn i rekken med dårlige filmer basert på data- og videospill, og de aller fleste er klar over det. Filmens trailere lover et forutsigbart CGI-helvete strukket over to platte timer preget av spektakulære voldsscener vi har sett før i andre filmer, med overhengende fare for en klein kjærlighetshistorie i bunnen.

llefmfg28

Hovedproblemet med Warcraft, så vel som de tidligere nevnte Hollywoodfilmene som også bygger på historier fra data- og videospill, er utgangspunktet. Da det ble besluttet at det skulle lages en film om Warcraft var det ikke fordi noen la en 100-millioner-dollar-idé på bordet om en historie i WoW-universet som var perfekt egnet for filmformatet, men fordi man innså at det eksisterte et marked med flere titalls millioner potensielle publikummere, med et forhold til enten Warcraft 1, 2, 3 eller World of Warcraft. Når man bygger et hvilket som helst kreativt verk på en slik innsikt er det også gitt at men ender opp med et sluttprodukt som i beste fall er middelmådig.

Så hvorfor fortsetter man å spytte milliarder inn i prosjekter som er dømt til å feile? Fordi de er inne på noe, pengemessig. Det er flere titalls millioner som allerede er godt investert i universet, og det virker som om så å si alle av dem har intensjoner om å se Warcraft, selv om brorparten nok også innser at det er et makkverk de betaler for.

ethlupi31

Filmen om de supre rørleggerbrødrene fra Brooklyn ble riktignok en flopp, men mange av de like dårlige filmene som fulgte har tjent inn budsjettet sitt, og vel så det. For eksempel gikk den første Tomb Raider-filmen i overskudd med godt over en milliard kroner, og veldig mange av de andre spillfilmene, som Doom, Silent Hill, Prince of Persia, Mortal Kombat og kobbelet av Resident Evil-filmer har tjent inn enorme summer for filmstudioene, selv om samtlige har fått veldig- til litt dårlige anmeldelser.

World of Warcraft-spillet har i mange år operert som Blizzards gullbelagte melkeku, og oser allerede av middelmådighet. Derfor risikerer spillstudioet heller ikke nevneverdig med renommé når de i slutten av mai slipper det som etter alle tegn å dømme blir en veldig dårlig film.

Warcraft: The Beginning har premiere 27. mai.