Se iPhone-innspilt film om prostituert transperson på Cinemateket denne uken

ANBEFALING: «Tangerine» ble filmet med iPhone, har ingen profesjonelle skuespillere og var selvsagt en av fjorårets beste filmer. Nå vises den første gang i Norge på Cinemateket 18. august. 

b
a

Tangerine er sannsynligvis den eneste mobilfilmen fra 2015 som fortjener å vises på et stort lerret, og følger den prostituerte transpersonen Sin-Dee Rella som nettopp har kommet ut av fengsel.

Sammen med kollega Alexandra er hun tilbake på jobb langs gatene i Hollywood da hun oppdager at Chester, kjæresten og pimpen hennes, har vært utro, de to setter så hele Los Angeles i bevegelse for å finne dem.

Artikkelen fortsetter under traileren.

Tangerine ble vist for første gang under fjorårets Sundance-festival, og har ifølge Metacritic og Rotten Tomatoes fått fantastisk mottakelse. Nå gjør It is better – en utvidet «studiesirkel» som ser, leser og tenker på kunst og kultur fra et queer perspektiv –  alle filminteresserte en stor tjeneste, og setter opp den kritikerroste drama-komedien på Cinamateket 18. august.

Belønnet med flere priser

Tangerine er ikke bare en god film, og en av veldig få med transpersoner i hovedrollene, den er spesiell på flere måter. Både Kitana Kiki Rodriguez (Sin-Dee Rella) og Mya Tylor (Alexandra) er transpersoner og tidligere prostituerte i virkeligheten, og begge gjør sin skuespillerdebut i Tangerine. Tylor ble belønnet med flere priser, og er den første transpersonen til å vinne en Gotham Award og en Independent Spirit Award.

I tillegg er hele filmen utrolig nok spilt inn med iPhone 5s, noe som gjør de nydelige bildene av Los Angeles enda mer imponerende. Regissør Sean Baker brukte riktignok tre iPhoner, men utenom en ekstra linse til kameraet og apper som Filmic Pro er absolutt alt spilt inn uten profesjonelle filmkameraer.

Den samme teknikken brukte Baker i kortfilmen Snowblind, laget på oppdrag fra motehuset Kenzo:

tangerine