Kinoaktuelle «Weiner» er en av årets mest fascinerende og underholdende dokumentarer

Om du noen gang har lurt på hva som hadde skjedd om Larry David hadde vært politiker eller bare vil se en studie i selvdestruktivitet: Se dokumentaren«Weiner».

b
a

5Den amerikanske politikeren Anthony Weiner blir med sin aggressive og konfronterende stil fort populær i hjemstaten New York. Så gjør han noe ikke engang Donald Trump hadde sluppet unna med.

Han tweeter et bilde av tissen sin.

Det viser seg at bildet var ment til en av de mange kvinnene gifte Weiner sexter med, og han tvinges til å trekke seg fra jobben som kongressmann.

Etter et kort politisk eksil og tilgivelse fra kona (Hilary Clinton-assistent Huma Abedin), gjør Weiner comeback som kandidat New Yorks borgermestervalg. Når flere og nyere tilfeller av sexting dukker opp i mediene, imploderer comebacket på spektakulært vis. Alt foran kamera.

Les også:«Café Society» oser av nostalgi og skjønnhet

Om en Trump-aktig politiker for få år siden hadde blitt avfeid som urealistisk om han hadde dukket opp i House of Cards, kunne flere av scenene i Weiner vært hentet rett fra Veep eller Curb Your Enthusiasm.

Som da Anthony har møte med staben sin mens selfier av hans erigerte penis vises på nyhetene i bakgrunnen.

Da det kommer frem at han brukte aliaset «Carlos Danger» da han sextet.

Da han løper gjennom en McDonalds for å unngå å bli konfrontert av en kvinnene han har hatt kontakt med (som bruker berømmelsen på å få pornokontrakt).

Weiner virker, i motsetning til Veeps Selina Meyer, mer irritert over å ha blitt oppdaget enn flau, og blir i møte med motgangen bare mer innbitt og mer passiv aggressiv mot kona, media og sine ansatte. Det hjelper selvfølgelig ikke vinnersjansene hans nevneverdig.

Anthony Wiener

Populariteten stuper, kona virker på sammenbruddets rand og valgkampstaben har åpenlyst mistet troen på sjefen med tissen.

Likevel nekter Weiner å gi seg, og setter seg selv i den ene pinlige situasjonen etter den andre.

Noen svar på hvorfor han gjør alt dette, eller kanskje viktigst, hvorfor han lar noen filme det som skjer, kommer aldri, og Weiner selv virker uinteressert i å reflektere over sitt egenkomponerte karriereselvmord.

Når regissørene på et tidspunkt prøver å få Weiner til å sette ord på hva han føler, møtes de med en irritert leksjon i hvordan en flue på veggen bør oppføre seg. Tross manglende selvrefleksjon fra hovedpersonen selv, er Weiner i sin studie i selvdestruktivitet en av årets mest fascinerende og underholdende dokumentarer.

Weiner har premiere på norske kinoer 7. oktober.