Informasjonskrigen: Står Russland bak netthetsen mot Netflix-dokumentaren «The White Helmets»?

Er det Russland og Assad som har mest å tjene på diskreditere «The White Helmets» – en god, og potensielt veldig populær, dokumentar de kommer dårlig ut av?

b
a

Forrige uke kom den 40 minutter lange Netflixdokumentaren The White Helmets. Den følger en gruppe frivillige som redder mennesker fra ruinene etter luftangrepene både sivile og militære utsettes for i den syriske borgerkrigen.

Dokumentaren er regissert av Oscar-nominerte Virunga-regissør Orlando von Einsiedel, og har allerede fått mye oppmerksomhet i mediene.Det er til og med startet en onlinekampanje som jobber for at gruppa som selv kaller seg «Syrian Civil Defense» skal vinne fredsprisen.

Men i den Syriske borgerkrigen er aldri ting enkelt. Man må ikke lete lenge før man finner ganske alvorlig kritikk rettet mot The White Helmets. Organisasjonen blir i flere bloggposter, nettaviser, anmeldelser og kommentarfelt beskyldt for å både være og støtte terrorister, og selve dokumentaren beskyldes flere steder for å være vestlig propaganda.

Kommentarene under traileren lagt ut av Netflix US & Canada består nesten utelukkende av kommentarer som kobler organisasjonen til Al-Qaida og IS:

skjermbilde-2016-09-17-kl-12-38-41

skjermbilde-2016-09-17-kl-14-06-25

Det er også laget en passiv-aggresiv parodi-plakat, og også i kommentarfeltet på Netflix ligger det påstander om propaganda:

skjermbilde-2016-09-17-kl-13-51-26

Borgerkrigen i Syria er kjent for å være uoversiktlig, med utallige forvirrende allianser, rebranding og religiøse og kulturelle konflikter det kan være vanskelig for uinnvidde å forstå:

mobile
Er virkelig White Helmets/Syrian Civil Defense terrorister? Sannsynligvis ikke. Flere mediehus har skrevet om organisasjonen uten å finne uregelmessigheter, og gruppa er selverklært nøytrale. Lederen Raed Al Saleh holdt tale om drap på sivile i Syria for FNs sikkerhetsråd, og organisasjonen støttes økonomisk av blant andre USAID, Japan, Danmark, det nederlandske utenriksdepartementet og britiske Conscience: Taxes for Peace not War.

Hvem av aktørene i den syriske borgerkrigen har kapasitet og vilje til å bombe sivile? Hvem er det som skaper kaoset The White Helmets rydder opp etter? Assads militære styrker, og siden høsten 2015, Russland.

Nå skal det sies at amerikanske bombefly er aktive i Syria, men i områder hvor White Helmets er aktive, som Aleppo, er det godt dokumentert at Assads militære og Russland ofte bomber sivile mål. Mandag 19. september kom det også frem at enten syriske eller russiske krigsfly bombet en hjelpekolonne på vei til Aleppo. 

training

Betyr det at det er Russland som står bak koblingen mellom The White Helmets og terrorister? Ikke nødvendigivs. Men det er naturlig å hevde at Russland og Assad-regimet har mest å tjene på diskreditere en god, og potensielt veldig populær, dokumentar de selv kommer svært dårlig ut av.

Det er heller ingen tvil om at Russland har kapasitet til å produsere lignende propaganda på internett. Våren 2015 skrev The Guardian om russiske «troll-farmer», hvor hundrevis av bloggere jobber på skift og får betalt for å skrive pro-russiske kommentarer i sosiale medier og på internett generelt. Da var målet EU, USA og Ukraina. Nå er det kanskje motstandere av Assad-regimet, inkludert dokumentaren The White Helmets. Arbeiderne på troll-farmen kunne fortelle at de blant annet ble straffet om de ikke fylte kommentarkvota si hver dag. Arbeiderenes nettprofiler ble også kamuflert til å ligne helt vanlige profiler. En tidligere ansatt på en russisk troll-farm fortalte at

«We had to write «ordinary posts», about making cakes or music tracks we liked, but then every now and then throw in a political post about how the Kiev government is fascist, or that sort of thing». Flere medier plukket senere opp saken.

Tross den aggressive kritikken har The White Helmets også fått mye god respons på sosiale medier, og ble vist på årets Toronto-festival. Man lærer kanskje ikke nok om borgerkrigen i Syria av å se en 40 minutter lang dokumentar, men The White Helmets er en god start, uansett hvilken side av konflikten du tilhører.