Vi nærmer oss begynnelsen på slutten

«A little trauma can be illuminating». Ukas episode serverer avsløring etter avsløring mens de fleste av karakterene lider seg igjennom grusomme hendelser som sannsynligvis vil sette varige spor.

b
a

Vi fikk nok en innholdsrik episode av «Westworld». Vi nærmer oss slutten, og med bare én episode igjen har serien startet å nøste opp tråder og legge opp til sesongavslutning. Og endelig vet vi hvem Arnold er. Det er Bernard! På en måte.

Vi skal som vanlig gå gjennom ukas episode, men først skal vi selvfølgelig kåre en heldig vinner som får to måneders gratis HBO! I forrige ukes recap spurte vi «Hvilken periode ville du vært i hvis du kunne vært i en Westworld-lignende park?» En av de som visste det var Anders Stavnes, gratulerer!

Denne uka er det nest siste sjanse til å sikre seg to måneders gratis HBO, og ukas spørsmål eeeerrr….

Episode 9 heter «The Well-Tempered Clavier». Hva er det en referanse til?

Send inn svaret til konkurranse@nattogdag.no med emnet «BERNARD ER ARNOLD» eller kommenter under.

Men nå! La oss oppsummere de fire mest sentrale utviklingene i ukas episode.

Maeve fortsetter rekrutteringen

Da vi sist så Maeve var hun på et tilsynelatende lavt sted. Midt i en utspekulert plan for å begynne rekrutteringen av flere verter ble hun oppdaget av kontrollrommet på grunn av uvanlig atferd utløst av et traumatisk minne fra et tidligere liv. Som da faren min utdannet seg til å bli ingeniør bare fordi han så en geit bli dømt til døden på ferie i Hellas. Bernard har tatt Maeve inn på bakrommet for å finne ut hva som er galt. Alt er jo galt med henne, noe han finner fort ut av.

Siden hun er en supervert kan hun kontrollere alle andre verter i parken, inkludert Bernard. Hun forteller Bernard at han er en vert (men visste han det ikke da? Trodde Ford sa det for to episoder siden og valgte å ikke slette minnet?) og får han til å slippe henne ut i parken.

ep09-ss03-1280

I parken finner hun raskt Escaton og gjengen hans. Hun vil gjerne ha han med på laget sitt for å bryte seg «inn i helvete og rane gudene» (og kanskje også fordi han er kjekk?). Alt som skal til for å overtale han er en tom safe og en sex/død i et brennende telt. Det samme som trengtes for å overtale DNB til å låne meg penger til å starte recapfabrikken!

«Den sandbegravde byen»

En som ikke har det hett er «Mannen i svart». I forrige episode utleverte han litt av bakgrunnshistorien sin. Denne episoden fikk vi enda mer. Han ligger fortsatt bundet fast etter å ha blitt banket opp av Teddy. Teddy er også bundet fast. Fanget av hun de trodde var et av Wyatts ofre, som viste seg å egentlig være en del av banden til Wyatt (dette er samme vert som tok imot «Mannen i svart» i den andre episoden forresten).ep09-ss04-1280

Hun tar livet av Teddy fordi han ikke er klar for ett eller annet. Før det skjer får han en åpenbaring. Han har visst tatt livet av en hel landsby. Det virker som han gjorde det sammen med Wyatt, men det er litt uklart. Landsbyen fortjente det sikkert uansett, akkurat som den landsbyen som hadde bilde av kjertlene mine som offisiell logo…

«Den sandbegravde byen» kalles visst landsbyen Teddy massakrerte. Dette har «Mannen i svart» hørt om før, men før han rekker å si så mye om det blir han slått i svime. Sannsynligvis er «den sandbegravde byen» stedet William og Dolores kom til på slutten av forrige episode.

Det er én ganske avslørende scene til med «Mannen i svart». Det viser seg at han kjenner Charlotte Hale. Og ikke nok med det. De hinter til at han sitter i styret. Så han er deleier i Westworld? Det forklarer hvorfor han har så mye frihet til å gjøre det han vil.

ep09-ss05-1280

Bernard er bygd på Arnold…

Bak kulissene er Bernard mildt sagt opprørt etter møtet sitt med Maeve. Han vil finne ut mer av hvem han er. Han lurer derfor Ford ned i kjelleren. Her har han programmert Clementine (hun som ble pensjonert i forrige episode) til å true Ford med en pistol. Hun kan visst bruke våpen etter hun ble lobotomert. Men da bestefar Gorgonzola Ost søkte om tillatelse til det samme fikk han avslag! Kanskje på tide å trekke opp nisselua her til lands??

ep09-ss07-1280

Ford tvinges til å trykke på «vis all historikk»-knappen på iPaden (som er skummelt nok å bli tvunget til i seg selv) koblet til Bernard. I en lang sekvens får vi vite mer og mer om bakgrunnshistorien Ford har skapt for Bernard.

Det som kanskje er aller viktigst her er at vi også får vite at Bernard er modellert på Arnold!

Denne kunnskapen er mildt sagt overveldende for Bernard. Ikke nok med det, alt tyder også på at Ford fikk han til å drepe Elsie.

Jeg har en teori om at Elsie egentlig ikke er død, men kommer til å ha en sentral rolle i neste episode.

Det er en kort scene der Stubbs finner et signal som tyder på at Elsie befinner seg i parken et sted. Han drar for å sjekke det ut, men blir overfalt av en gjeng verter han ikke har kontroll over.

Kan det være en sjanse for at Elsie står bak dette på en eller annen måte?

Uansett tror Bernard at Elsie er død, og det er nok til å ville ta livet av Ford. Ford er utspekulert og ligger alltid flere skritt foran, selvfølgelig. Planen til Bernard feiler og ender med at Ford får Bernard til å skyte seg selv. Dette kan ikke være det siste vi ser av Bernard?

… og Dolores drepte Arnold!

William og Dolores har det også ganske kjipt. Logan har tatt dem begge til fange og bruker mye av tiden sin på å håne William og torturere Dolores foran han. Dolores stikker etter å ha fått et ganske kritisk hull i magen, mens William sitter igjen.

Logan ser hele greia som et stort bonding-øyeblikk for dem og er i ekstase. Alle klemmer og drikker seg fulle. Bortsett fra William som har nådd bristepunktet sitt. Neste morgen har han tatt livet av absolutt alle som befant seg i leiren med dem.

Som man ofte kan føle at man vil etter å ha vært på andre bonding-opplevelser som utdrikningslag.

Dolores rømmer og kommer til det som sannsynligvis er «den sandbegravde byen» som ble referert til tidligere i episoden. Her begynner minnene av det som ser ut til å være mange forskjellige tidslinjer å flyte inn i hverandre. Hun har vært på denne reisen før. Mange ganger før.

ep09-ss08-1280

Inne i en kirke finner hun en inngang til en del av kontrollrommet til Westworld. Her møter hun Arnold, eller kanskje heller et minne av Arnold? Det virker som det er minnet av Arnold som har snakket til henne og bedt henne om å gjøre ting tidligere i serien. Vi får også vite at det var Dolores som drepte Arnold. Dette forklarer hvorfor Ford ikke akkurat vil karakterisere Dolores som en venn.

 På vei ut av kirken møter hun «mannen i svart».

Ekstra lang sesongavslutning

Dette møtet blir nok ganske sentralt i sesongavslutningen neste uke. Det var mye som ble avslørt i ukas episode. De fleste av mysteriene er i ferd med å nøstes opp. Vi vet hvem Arnold er og «Mannen i svart» blir mindre og mindre kryptisk etter hver episode. De store spørsmålene nå er hva linken mellom William og Dolores’ historie og «Mannen i svart» er, og hva labyrinten er. Mye tyder på at teorien som sier at William og «Mannen i svart» er samme person, er sann. Labyrinten derimot virker mer og mer som en ubetydelig «plot device».

Maeves storyline blir sannsynligvis en av de mest sentrale i den 90 minutter lange sesongavslutningen. Elsies død virker for enkel til å faktisk være en realitet. I tillegg vet vi ikke hva som skjer med Sizemore, Charlotte og smuglingen av data ut av parken.

Vi får se i avslutningen neste uke. Den som lever (eller «lever») får se.