15 000 forskere: – Alt går til helvete

I et nytt opprop sier 15 364 forskere det alle nihilister forlengst har skjønt: Menneskeheten er fucked. Men hvorfor er det ingen som bryr seg? Vi spurte Eivind Trædal fra Miljøpartiet de Grønne.

b
a

1992 var ikke et bra år for verden. Tv2 sendte for første gang bergenske nyheter på nasjonal-TV, det svenske nazi-bandet Ace of Base toppet hitlister verden over og *sjekker wikipedia* det var en ganske fæl orkan som rammet Norge.

Men samma det:  1992 var også året 1700 forskere signerte «World Scientist Warning To Humanity», en artikkel med et kort og skremmende budskap: Menneskeheten er på kollisjonskurs med naturen, og vi må skjerpe oss ASAP.

LES OGSÅ: Ny trend: Dø miljøvennlig

Sovjetunionen var ikke en greie lenger, internasjonal terrorisme var ikke en greie enda, og Donald Trump var bare en stygg og rik fyr som bodde i USA. Alt lå altså til rette for litt god gammeldags handlekraft.

25 år senere, det vil si NÅ, har forskere igjen sett seg nødt til å advare. Denne gangen har 15 364 (!!!) forskere fra 184 land signert en artikkel som gjentar budskapet fra 1992, bare med én viktig forskjell: Nå er det ENDA verre enn i 1992. Artikkelen er publisert i siste utgave av tidsskriftet BioSciences.

Great.

I praksis har vi vært stuck i 30 år i den første scenen i en katastrofefilm, der forskerne fortvila prøver å få politikere og folk til å lytte på advarslene deres. – Eivind Trædal

Jaja, da skulle en i alle fall tro at norske medier oppfyller sitt samfunnsoppdrag og videreformidler denne, tja, «litt» viktige nyheten.

Den gang ei.

Eivind Trædal i kano, 2017

 

Nesten INGEN norske voksenmedier har tatt seg bryet med å videreformidle denne skremmende nyheten. De hederlige unntakene er Dagens Næringsliv og Nationen. Det uhederlige er side3/Nettavisen, som både rundet opp til 16.000 forskere og skrev at de trygler deg om å ikke få barn.

Eivind Trædal, bystyrerepresentant for Oslo MDG samt Twitters mest plagsomme fyr som vi er enige med, formidlet saken til sine 15 000 følgere. Det resulterte i 6 retweets og 8 likes.

LES OGSÅ: Er vi for dumme til å ha stemmerett?

Er du fornøyd med responsen?

– Nei, det er ganske ræva. Jeg burde skrevet en slapp vits om innvandringspolitikk i stedet. Det bryr folk seg om.

Hvorfor bryr ikke media seg om dette oppropet? 

– Kanskje de ikke har oppdaga saken? Dette føyer seg inn i rekka av tilsvarende advarsler de siste 25 åra. Kanskje det ikke er nyheter lenger at ledende fagfolk mener at verden er på vei mot stupet? Media bør huske på at når ekspertene er lei av å prate om en sak, så begynner media å skrive om den, og når media er lei av å skrive om en sak, så har folk flest begynt å få den med seg.

Hvor mange ganger må forskere advare for at vi (les: samfunnet) skal ta det på alvor?

— Gudene vet. Det tar lang tid å spre et budskap, særlig når det strider mot det myndighetene, næringslivet og – la oss være ærlige –  det folk flest, ønsker å tro. Jeg har mange ganger oppfatta at journalister synes krisestoff er «kjedelig» og «gammelt nytt». Men det siger jo ikke inn. I praksis har vi vært stuck i 30 år i den første scenen i en katastrofefilm, der forskerne fortvila prøver å få politikere og folk til å lytte på advarslene deres.

Fuck …

– (…)

LES OGSÅ: Smil & Gift møter Bård Hoksrud

Hvorfor tror folk at vitenskapelig kunnskap er «en mening»?
– Det er vel en del av medielogikken. Ofte har jeg lagt merke til at media inviterer organisasjoner eller synsere i stedet for forskere til å diskutere klima og miljø. Da blir det en debatt mellom meninger, ikke om forskningsresultater og fakta. Det handler nok også om at forskere ofte er forsiktige med å delta i debatten. Det bør de ikke være. Når Regjeringa har ignorert 100 % av advarslene fra sine egne miljøeksperter i Miljødirektoratet i oljepolitikken, så er det på tide å undersøke forholdet mellom politikken og vitenskapen.

Kan menneskeheten reddes?

– Menneskeheten har jo overlevd så langt, og vi har vært omtrent like smarte og like tjukke i huet hele veien. Vi ender ofte opp med å gjøre det riktige når alle andre muligheter er utprøvd. Det virker som det kommer til å gå en del verre før det eventuelt blir bedre igjen. Men vi må ikke glemme dyre- og plantelivet: Artene vi utsletter nå kommer ikke tilbake igjen.

In Trædal we trust :)

Hele advarselen kan leses her. 

Eivind Trædal i kano foran brennende jordklode