Eline Lund Fjæren startet trakasseringssamtalen i Norge lenge før #metoo

Forfatter Eline Lund Fjæren ga ofre for seksuell trakassering mot til å stå frem, og potensielle varslere et eksempel til etterfølgelse.

b
a

Prisen for årets stemme går til en person som har hevet nivået på den offentlige debatten det siste året.

Det gjelder alle årets tre nominerte, som er valgt ut av NATT&DAGs redaksjon. De er alle vinnere, men her kan du stemme på den du liker aller best:

Stem på Årets stemme!

Du kan lese mer om de nominerte i alle kategorier i desemberutgaven av NATT&DAG, som kom ut 8. desember. Prisutdelingen skjer på Årets beste-festen på Sentrum Scene 3. februar. Hold av datoen!

De andre nominerte til Årets stemme er:

Eline Lund Fjæren

Det var Eline Lund Fjæren som i sommer publiserte flere av meldingene professor Nils Rune Langeland har sendt til unge kvinner, på sosiale medier. Meldinger som «liker du rimming», og «kan jeg kjøpe trusen din» ble begynnelsen på en real øyeåpner når det kommer til maktmisbruk og gråsoner for seksuell trakassering. Slik satte hun i gang den norske samtalen om disse tingene lenge før det fantes noen #metoo-hashtag og mens Harvey Weinstein fremdeles var mest kjent, her til lands, som mannen som hadde kontakter til å skaffe oss en ufortjent Oscar-nominasjon for den dårlige roadtrip-filmen Kon-tiki.

I et essay i Morgenbladet skriver Lund Fjæren om sin motivasjon for å publisere meldingene, og sier at hun ønsket å peke på noen strukturer som gjør seg gjeldende i akademia. «Når historiene disse mennene forteller seg selv, hvordan de forvalter sine overbevisninger og lyster overfor andre, settes opp mot historiene til kvinnene som har blitt utsatt for dem, blir det klart: Det er en kamp om historiene.»

Gapestokken tillater få nyanser, og bør antagelig bare være en siste utvei når annen varsling har feilet. Men det Eline Lund Fjæren ga oss i 2017 var en ny strategi å ta med inn i denne kampen om historiene. Hun ga ofre mot til å stå frem, og potensielle varslere et eksempel til etterfølgelse. Og hun ga overgriperen, enten han sender perverse meldinger, misbruker sin makt, eller begår fysiske overgrep, en forsikring om at hans beskyttelse fra offentlighetens søkelys og harme langt ifra er avgjort etter første omgang.

Les også: Ukens High Five: Eline Lund Fjæren

Det krever mot å gjøre noe ingen har gjort før. 
I norsk sammenheng er Langeland-saken unik, og derfor er også Lund Fjærens outing av hans sjikanerende praksis det.

Vi visste fra før at Eline Lund Fjæren er en glimrende forfatter (nominert til Årets bok både for Ung kvinne, voksen mann (2013) og Klokken og sengen (2015)). Hun er også en pionér i det nye post-#metoo-samfunnet vi er i ferd med å bygge oss.