«Den Norske Islamisten» gir et unikt innblikk i rekrutteringen til ekstreme islamistiske miljøer

Ulrik Imitaz Rolfsens dokumentar er essensiell om man skal forstå det islamistiske miljøet i Norge.

b
a

De andre nominerte til årets TV er:

 

Den Norske Islamisten

NRK

Ulrik Imtiaz Rolfsen har – sammen med Adel Khan Farooq – fulgt Norges mest kjente islamist (kanskje bortsett fra 
legenden Mullah Krekar) Ubaydullah Hussain gjennom tre år. Filmen gir et unikt innblikk i hvordan Hussain bruker sin posisjon som leder i Profetens Ummah til å rekruttere potensielle fremmedkrigere til Syria.

Fremmedkrigerne  vi møter er ikke akkurat topptrente soldater, men unge frustrerte menn på jakt etter mening i livet. Spesielt ubehagelige er scenene med 24 år gamle 
Thom Alexander. Som skolegutt ble han diagnostisert med ADHD og læringsvansker. Han ble først heroinist, begynte så med intensiv styrketrening, før han til slutt fikk sitt endelikt etter å ha blitt skutt i Syria. Også i filmen går det fort. Når han først dukker opp i på skjermen misjonerer han for Profetens 
Ummah på Karl Johan. Neste gang vi hører om ham er han død.

Stem på årets TV her!

Noe det som fascinerer mest med Den norske islamisten er hvordan den viser hvor mangefasettert og paradoksal personen Ubaydullah Hussain er. Så lenge man ikke snakker 
politikk og religion virker han som en hyggelig fyr. Han er høflig, har vært betrodd dommer i Oslo fotballkrets, og var på ingen måte noen drop-out på skolen. Samtidig som han elsker milkshake fra McDonalds, ønsker han også å høre Insha’Allah ljome fra klokkene i Oslo rådhus. Han sender usikre disipler til en like usikker skjebne i Syria uten skrupler, men bruker selv en kronisk sykdom som unnskyldning for å bli hjemme.

Les også: Smil & Gift møter Ulrik Imtiaz Rolfsen

Filmen kulminerer med forberedelsene til at en anonymisert 18-åring skal sendes til Syria via Landvetter flyplass. I prosessen er seeren flue på veggen sammen regissør Farooq. Disse scenene var hovedårsaken til at PST beslagla materiale hjemme hos Rolfsen, men også helt essensielle for å forstå hvordan Hussain har jobbet og viktigheten av at Rolfsen vant frem i Høyesterett og fikk vise materialet. Godt var det.​

Se Den Norske Islamisten her!

Prisutdelingen gjøres på Årets beste-festen på Sentrum Scene 3. februar. Hold av datoen!

SE ALLE DE NOMINERTE OG STEM STEM STEM STEM!