Nova Amor plukker rap- og r&b-favoritter til DEG

Nylig utgitte rap- og r&b-favoritter samlet i verdens enkleste format: En spilleliste.

b
a

Gøte Strindler, Even Skogen, Eli Melby, og Kristoffer Jakobsen er NATT&DAGs venner i Radio Nova-programmet Nova Amor (hver fredag klokka åtte!), og nå har de satt sammen en liste med nylig utgitte rap- og r&b-favoritter og samlet de i verdens enkleste format: En spilleliste.

Hør på den nydelige lyden av et nytt år og nye muligheter (og les mer om låtene under):

Gøte:

Fricky – Man (feat. Academics)

Jeg tror at vi som hører mye på ≪urban≫ inn i 2018 trenger noen virkelig bra maskuline rollemodeller som motvekt til alle disse drittsekkene. Det viktigste må jo være musikken, man gidder ikke favne over noen som ikke gir deg låtene. Fricky gir deg låtene, om noe sporadisk….bare tre av dem totalt, ≪Kär pt. 1≫, ≪Hon Få Mig≫ og nå ≪Man≫, gjør meg faktisk klar til å si at hvis jeg skulle kjørt en all-out-Almost-Famous-band-aid greie for NOEN, så måtte det blitt Fricky! Rolig, kompetent og reflektert maskulinitet fra en nord-nordisk, RnB`ete, ærlig, forelsket, smart-seksuell og tilsynelatende fryktelig koselig fyr, ja takk! Et forbilde for alle menn, unge og gamle, i tidene fremover med en mannsrolle i endring! Höru(!) Erik Friman, hvis du trenger en groupie til turnè, eller en ≪speach-writer/spin-doctor≫ til din president-av-norden valgkamp (Fricky for President 2022 – Lite Like That) så stiller jeg på tre minutters forvarsel, du får mig vilja tro på att det kan gå!

L.U:N.A – Rød Neglelakk

Det finnes tydeligvis flere modeller for å være musiker fra Bergen. Du kan kjøre ≪baws-garage-stilen≫ til A-Laget og Vaular før det begynner å ta av, eller kanskje du er mer en ≪lykkelig-kaos-alt-alt-ALT≫ som YoGuttene og deres etterkommere? Du bestemmer! Kanskje du har mer lyst på den ≪saftige-lyder/stødig-rap≫ modellen til MYRA, eller den ≪lilla-religiøse≫ stilen til Jonas V. Bæh, det finnes like mange bra modeller som det finnes bra musikk fra vestlandets Chicago… her kommer enda en! L.U:N.A slapp EN låt i fjor, som jeg elsket. Nå har hun sluppet EN låt i år, som er enda bedre. Håper vi ikke må vente til 2019 for den tredje…men noen som var på VVV17 fortalte meg at det sannsynligvis kommer mer i år :) Så kom igjen da, eh! Jeg lever bedre med deg L.U:N.A!

Parham – Facetime

Ra-pa-pam-PAM! Parham er stødig som et godstog fra Göteborg. Disse folka som bare IKKE driter seg ut, fascinerer meg. Det er noen av dem her i området. Snikende kompetanse og kontinuerlig kvalitet er kjennemerket til blant annet Lord Siva, Mwuana, MYRA (som nevnt over), Jireel, Skinz og flere flere, men han som kanskje leder akkurat nå er Parham. Gå inn på spotify, hør på de fem låtene på toppen av Parham sin side under fanen ≪popular≫ og jeg vedder 100 spenn på at du også blir fan på 1-2-3-4-5!

Følg spillelista med den beste musikken akkurat nå

Even:

Even SkogenPAY – Bon Appétit

Den beste danske gangsterrapen siden Sivas og D.A.U.D.A. En låt om kampen for å overleve nederst på samfunnsstigen, i en dystopisk innpakning Future hadde vært stolt av. PAYs lavmælte flow og den enkle produksjonen skiller han fra mengden og gjør at dette føyer seg inn i rekken av super skandinavisk gangstarap i 2017.

Mato Polo – Nærmare ft. Store P

Dette er en perfekt blanding av corny RNB og spacy bergensk rap. Mato Polo fortsetter det svevende soloprosjektet sitt med denne utrolig fine låta, og for å ta det til neste flytnivå har han fått med seg Norges ubestridte flytkonge, Stho P. Her er det pels, peis og elskov, men også verdensrommet, utenforskap og tvil. Alt det er lov å ønske seg i en raplåt med andre ord!

Eli:

Eli Melby, Nova Amor

Bruno Mars – Finesse (Remix) feat. Cardi B

En feature på remixen til Bruno Mars-låten «Finessin» fra 2016 var det eneste naturlige steget videre for Cardi. Ved å kjøre et klassisk Cardi-vers om den fete kroppen sin, å danse shmoney dance, og alle pengene hun har, gjør hun denne throwback New Jack Swing-låten til sin egen. Likeså utvider 90-tallsperla Cardis allerede voksende vokabular, som i størst grad er dominert av de tyngre trap-låtene «Bartier Cardi», «Motorsport», «No Limit», og såklart «Bodak Yellow». «Finessin»-remixen, sammen med gjesteverset på Ozunas La Modelo, gjør det klart at Cardi B er på full fart inn i absolutt alles musikkbevissthet i 2018.

Ricky Rich – FTP feat. M.I

De siste årene har en sound med en tydelig hang til nostalgi, som beveger seg bort fra trap-oppskriften, bredt om seg både her i Norge med King Skurk One, Mogger, og Myra, og spesielt i Sverige, med hele Rinkebys Ghetto Superstars (med Jaffar Byn i tet), Cherrie, Z.E., og ARAM Mafia. Svenskene har tatt det hele et steg videre, såklart, med å etablere sjangeren «Gangsta Pop» (alternativt «Krim-EDM» som Vad Blir Det För Rap kaller det). Gangsta Pop har blitt kjempepopulært i Sverige med Ricky Richs låter «Habibi», «Mamacita», og «FTP». Det er forfriskende rytmemønster og 00-talls-nostalgisk synth under tekster om dop og å hate på politiet.

Les også: La Beglomeg kickstarte 2018 med deres nye, håpefulle singel

Kristoffer:

Kristoffer Jakobsen

Lil Durk – India

Når du ser det koselige babyfjeset til Lil Durk og hører han synge om at han har sluttet med å være med vennene sine kun for å være med dama, er det vanskelig å se for seg at han har sittet i fengsel flere ganger for våpenbesittelse. Chicago er viden kjent for gjengkriminaliteten sin, musikken sin, en libertariansk akademisk tradisjon og et stort skinnende metallegg som ligger på en plass i sentrum. Lil Durk representerer de to første, men her representerer han «India» som er en avhengighetsskapende ballade om en dame, og jeg må innrømme at det var noe skuffende å ikke se Lil Durk på bryllupstur til Taj Mahal i videoen.

Nafe Smallz – Gucci

«We leaving xanax in 2017» skrev Smokepurpp på Twitter og signaliserte kanskje et personlig steg vekk fra nihilismen og nummenheten som følger pillemisbruk. Vi får virkelig håpe for USAs folkehelses del at opiatepidemien deres avtar, men at rappere slutter med å kjøpe Gucci-klær tviler vi på at kommer til å skje. Rappere har brukt italienske merkeklær i flere tiår før Gucci Mane, og de kommer til å fortsette med det inn i 2018 sammen med blant annet Nafe Smallz (og Gucci Mane). Nafe Smallz er fra Luton i England, stedet hvor den rævva flyplassen det tar en evighet å komme seg inn til London fra ligger.

Skinz – Malibu

Skinz er stor i Danmark med streams i 10-talls millioner og låter som strengt tatt må regnes som ren popmusikk. På Malibu kjører han en retro diskovibb som Calvin Harris ville blitt opphisset av om han hørte på dansk musikk. Vi er glade for at Skinz velger Malibu som reisemål til sin neste ferie og ikke Dubai som har vært gjennomgangstema hos både amerikanske rappere og norske bloggere de siste årene. Hverdagen er visst kald på Vesterbro i Danmark, og det er derfor deilig å drømme seg bort til romdrinker og strandlukt sammen med Skinz mens vi venter på lysere tider her hjemme hos oss.