Culture 2 — Her er elitens dom

Bra eller ikke bra? Vi spurte noen med god smak for å få fasiten.

b
a

«Hvor bra var egentlig dette?»

Det er et spørsmål mange sannsynligvis sitter igjen med etter å ha hørt gjennom Migos’ nyeste, nesten to timer lange, gjesteliste-spekkede, oppfølger-album til nyklassikeren Culture fra i fjor. Culture II ble sluppet fredag 26. januar, på dagen som uoffisielt-offisielt har blitt den nye høytiden Culture Day. En ekstra helligdag vi alle fortjener i en verden som utenfor kulturfeltet stort sett domineres av dårlige ting.

LES OGSÅ: Spillelista: Best akkurat nå!

Men en underlig fornemmelse har spredd seg fra ørene til resten av kroppen, og det er ikke uforblommet vellyst og behag, men en noe mer urovekkende variant av følelelsesliv: usikkerhet. For hva skal man egentlig mene om Culture 2?

Er det bare en mixtape forkledd som et album, eller befester Migos sin posisjon som verdens viktigste rapgruppe med nok en maktdemonstrasjon?

Akkurat nå er Migos de hellige tre konger i hiphop-bibelenes nye testamente (hvis det er lov å formulere det på en såpass idiotisk måte). Men så er det dette evige spørsmålet om de nye klærne til keiseren, da. Hvis disse mot formodning skulle vise seg å være ikke-eksisterende  noen påpeke det. Og det bør tradisjonen tro gjøres i NATT&DAG. 

Akkurat det blir Eli Melby fra Nova Amor på Radio Nova og Isabelle Karlson, nyhetsredaktør i YLTV sin jobb denne gangen.

LES OGSÅ: Migos lærte verden å dabbe, men kan de lære Øya-publikummet å være kultiverte?​​

 

Eli Melby (Nova Amor)

Eli Melby, Nova Amor

Ja Eli, hva skal man egentlig mene? Culture 2, bra eller bare litt mindre bra?

— Culture 2 kunne aldri bli bedre enn Migos var før. Dette er bakgrunnsmusikk med glimmer av hits.

Hva savnet du?

— Selv om jeg likte en del av produksjonene, savner jeg et fornyet lydbilde. Har ikke Migos sjøl hørt på ny musikk og blitt inspirert det siste året? Det virker ikke sånn. Håpet var ute da Quavo begynte å date Iggy Azalea og messet «real rap no mumble» allerede på spor 3. Jeg gleder meg mye mer til Rae Sremmurd sitt «Sremmlife 3» fordi jeg ikke vet hva jeg kan forvente meg i det hele tatt av det albumet. Swae Lee <3

Favorittlåt?

— BBO (Bad Bitches Only) og Open It Up. Digger også gitaren på Narcos.

Culture 2 består av hele 24 spor og varer i 106 minutter, og kom under to måneder etter «Quality Control: Control The Streets Vol. 1» som i stor grad føltes som en Migos-utgivelse. Lager rappere i dag rett og slett for mye musikk?

— Nei. Definitivt ikke. På generell basis er jeg fan av kvantitet over kvalitet. For mange rappere har formidlingsplattformen flyttet seg bort fra Datpiff og Livemixtapes, Soundcloud og Audiomack, til Spotify og Apple. Dermed kan det synes at forventningene til hver utgivelse har endret seg deretter. Som så mange Atlanta-rappere før dem, har Migos alltid gitt ut musikk i ett sett. Det var en del av det som gjorde dem fantastiske. Men det rare er at musikken taper i kreativitet og overskudd med en gang det samles i album, det legger man merke til på Culture 1 også. Det som en gang føltes så utrolig spontant fremstår nå som gjentagende, kjedelig og strømlinjeforma.

— Lager derimot rappere i Norge for lite musikk? Ja. Slutt å vær så selvhøytydelige, ta noen sjanser og last opp noen låter på Soundcloud! Jeg venter fortsatt på Mats Dawg sin «Or Nah»-remix.

LES OGSÅ:  Young M.A. er et av de største hiphop-talentene akkurat nå

Isabelle Karlson (YLTV)

Det har gått noen dager, hvilke inntrykk sitter du igjen med fra Culture II?

— Det virker som om trioen ALDRI går tom for inspirasjon. Albumet består av 24 (!) låter, men det blir faktisk verken gjentagende eller kjedelig. Selv om de for det meste snakker mye om det samme, les: bling, biler, damer osv. Men det skal sies at jeg måtte høre gjennom albumet et par ganger for å klare å skille noen av låtene fra hverandre.

Er Migos på vei ned eller fortsetter de sin reise mot å bli hiphopens absolutte superstjerner?

— Migos er superstjerner. Punktum.

Hva ER det med Migos som har gjort de til et så stort kulturelt fenomen?

— De er jo gjennomført ekstravagante, både visuelt og musikalsk. En annen faktor er de gøye adlibsene. Mine favoritter er «splash !!»og «smash»!!! :-) De har en signatur-sound som gjør dem helt unike.

Favorittlåt?

— «Narcos» er sexy. Og det er versene til Cardi B og Nicki på «MotorSport» også!

LES OGSÅ: 3 filmer du bør se etter å ha sett NRKs hiphop-dokumentar «Takin Ova»

Hør gjennom hele her og døm selv :)