Sebastian Zalo: – Til tider er jeg litt for vill for mitt eget beste

Yung Smul-sidekicken Sebastian Zalo har alltid følt han skal gjøre ting som får mye oppmerksomhet. Nå stepper han ut av skyggen med debuten På Høytid Med Lavkultur.

b
a

Presis klokka seks braser en høy og mørk fyr ikledd en rød motorsykkeljakke inn i lokalet. Det er Sebastian Zalo. Rapper fra Horten som har gjort seg bemerket ved å lage harde soundcloud-rap bangers sammen med Yung Smul.

Nå har han nettopp gjort til skamme både mine fordommer mot rappere (de er sene til avtaler) og mot folk som går med motorsykkeljakker (de kjører motorsykkel). I dag slipper han sitt første soloprosjekt på norsk, På Høytid med Lavkultur (se videoen til «Altfor High» nederst i saken og vinn billetter til slippfesten).

LES OGSÅ: Superorganism om armageddon og musikkindustrien

Heey! Hvordan har du det?
– Jeg har det jævlig digg! Endelig får folk høre og se meg. Blir digg å steppe litt ut av Yung Smul-skyggen jeg har satt meg selv i — ikke at det ikke er et fint sted å være, men det er digg å komme med egne ting.

Hvordan skiller På Høytid Med Lavkultur seg ut fra det du tidligere har gjort?
– Det jeg har gjort tidligere har vært litt mer ignorant, mer guttastemning. Nå er det mer passion, jeg viser mer følelser og sånn. 

Det er vanskelig å ikke legge merke til Zalo. Jeg vet ikke helt om han faktisk er veldig høy eller om han bare fremstår som veldig høy. Han har en voldsom tilstedeværelse.

– Jeg kan skifte energien i rommet til noe veldig bra.

Foto: Yngve Sikko

En annen ting som er vanskelig å ikke legge merke til er tatoveringen han har på halsen. «God is a woman».

– Jeg tror ikke på gud, men jeg tror på en energi — som i det samfunnet vi lever i kanskje ville blitt regnet som feminin. Hva som er femi og ikke er selvsagt bare noe vi har funnet på, men kvinner skaper mer enn menn. Menn har sikkert bygd fler hus enn kvinner, men kvinner har skapt mer liv. Tatoveringen er et feministisk statement. Jeg vil pushe ting i riktig retning.

Er kvinner snillere enn menn?
– Kvinner er mer i kontakt med mennesket. De føder, og er ofte den som blir etterlatt med barnet, hvis det er noen som stikker av … Jeg er selv oppdratt av en alenemor så for meg er gud en kvinne uansett.

Er det derfor du vil vise følelser gjennom musikken?
– Å vise følelser for meg er helt naturlig. Det er sånn jeg vokste opp. Man skal kunne krangle åpent, klikke helt — men så bli venner igjen etterpå.

Foto: Frida Hollund

LES OGSÅ: Larsiveli og Kong Makko Makeba: – På en side går det jævla bra, på en annen side så er ting vanskelig

Zalo er energisk, prater fort, høyt. Han har ikke har ADHD, men bobler over av energi. Og han blir kjent med nye folk hele tiden.

– Halvparten av kontaktene til Smul er det jeg som har fiksa. Han er litt introvert, jeg er mer utadvendt.

– Jeg har alltid følt at jeg skal gjøre ting som får mye oppmerksomhet. Jeg spilte fotball før, og var ganske god.  Da får du mye oppmerksomhet. Jeg mener selv at jeg var bedre enn mange av de som var på landslaget da jeg var sånn 15, men jeg hadde et dårlig rykte.

Fordi du var dirty på banen?
– Noen kaller det å være dirty, andre kaller det … Å ikke ha helt kontroll til tider. Det var litt temperament. Jeg ble sint på treneren, var sint på hierarkiet i laget … Så jeg slutta. Og da ble jeg mer interessert i kreative ting.

Foto: Yngve Sikko

Som å lage musikk — eller fest. I det siste har den litt løst definerte gjengen rundt Yung Smul og Zalo arrangert egne fester, som visstnok skal ha vært kjennetegnet av to veldig gode ting: masse folk og god stemning.

Lørdag arrangerer kollektivet SDKT kunstutstilling og releasefest for På Høytid Med Lavkultur i Skippergata 22.

– Hvorfor skal jeg vente på at folk skal booke meg når jeg kan arrangere min egen greie? Vi er unge musikere som liker å ha det gøy, spille konsert og få gratis øl. Det er jo det vi gjør det for. Og så tjener vi mer på å arrangere selv enn vi får når vi blir booka steder.

Litt sånn Vibbefanger-inspirert?
– Inspirert og inspirert, de gjør i alle fall noe av det samme. Men snart skal vi begynne å pushe Spotify-lister og sånn, som de gjør! Neida, haha.

LES OGSÅ: Hva faen er greia med NRK P3?

Hvordan er ditt forhold til rus?
– Positivt og negativt, men det har en negativ undertone uansett. Man kan bruke det bedre og smartere, men det kommer alltid til å være en krykke. Som ikke egentlig bør være der om man skal leve sitt beste liv. Jeg promoterer ikke rus.

Bare for noen år siden var dop kult, mens det nå er flere og flere rappere som tar avstand. Hva skjedde?
– Man begynte å se hvor skadelig det er. Når de folka som promoterer det blir syke, når de dør. Da ser man at det ikke er så kult.

Rus blir mer stuerent i samfunnet forøvrig, samtidig som det blir mindre stuerent i hiphop. Kanskje ikke hiphop som motkultur er død likevel!
– Det er digg da!

Foto: Frida Hollund

På sistelåta, «På Høytid M: Lavkultur», byr du på litt real talk: «Jeg vokste opp som Jehovas vitne, begynte ikke å banne før jeg var tretten». Er det sant?
– Ja det er sant, ass. Eller, jeg vet ikke om jeg var tretten. Kanskje elleve.

Hvordan var det å vokse opp som Jehovas Vitne, var det kjipt å ikke feire bursdager?
– Jeg feira ikke bursdager, men dro i bursdager jeg ble invitert til. Det var ikke mamma så glad for.

LES OGSÅ: Kjært Barn gjenoppstår som band: – Det mateste i Bergen

Du rapper også «Jeg liker jenter som har friluftslivsbilder på sin instagram». Er basic jenter din greie?
– Ikke basic jenter, men sunne. Det er to forskjellige ting! Men som jeg sier på slutten: «Jeg følger deg ikke». Jeg skulle kanskje ønske jeg var mer normal. Men til tider er jeg litt for vill for mitt eget beste.

Skjer i sommer da?
– Jeg skal spille på Verven-festivalen og hos Harald Vaffel. Og så BØR Slottsfjell booke meg. Det blir også mye greier som vi arrangerer etterhvert. Men det er topphemmelig inntil videre.

Sjekk ut videoen til «Altfor high» HER:

OG FORRESTEN: Vi gir bort to gjestelisteplasser til releasefesten på lørdag! Tagg en venn du gjerne vil ha med deg i kommentarfeltet her eller på facebook :) #vennskap