Boikotter VM: – Homofile sendes i konsentrasjonsleirer

Fotball-VM er endelig i gang. Men mange oppfordrer til boikott.

b
a

Fotball-VM er over oss. For noen er det årets høydepunkt, for de fleste av oss er det kjærkommen sommerunderholdning. Men, er det egentlig moralsk forsvarlig å gosse seg i god fotball når vertslandet er et grusomt illiberalt regime som forfølger minoriteter, journalister, invaderer nabolandene sine og benytter nordkoreanske slavearbeidere for å bygge stadioner? 

Flere mener at nei, det er det ikke.

På Facebook finnes det en innsamlingsaksjon der man inviteres til å donere penger til FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold hver gang Russland skårer mål i mesterskapet, som i år arrangeres samtidig med Pride.

LES OGSÅ: Terje Søviknes uønsket i markering: – Ingen voldtektsmenn i prideparaden, takk!

En av de som boikotter er Eirik Aimar Engebretsen, som uttaler seg til NATT&DAG i kraft av å være fotballgal, men som for ordens skyld også er juridisk rådgiver i FRI.

Spesielt forfølgelsen av homofile i Russland gjør at han ikke klarer å glede seg over verken tre daglige fotballkamper på TV, folkefest på Kontraskjæret, Neymar, Messi – eller Peru sitt hypede mannskap, som med besnærende navn som Nilson Loyola, Wilder Cartagena, Yoshimar Yotun, Aldo Corzo og Andy Polo er «forventet å overraske». 

–  Fotball-VM er det feteste og gøyeste som fins i hele verden. Men når det arrangeres i Russland, med den nitriste menneskerettighetspolitikken som føres – særlig for LHBT-personer – homofile menn interneres i konsentrasjonsleire i Tsjetjenia, så klarer jeg bare ikke glede meg. Så da bare dropper jeg det.

For Putin er VM en mulighet til å fremstille Russland som et moderne, åpent og velfungerende land til tross for vestlige sanksjoner. Om han klarer det gjenstår å se. 

Nylig ble det bråk da Liverpool-stjernen Mohammed Salah, som representerer Egypt, stilte opp hånd i hånd med Ramzan Kadyrov, Tsjetsjenias beryktede og beskjeggete president.

LES OGSÅ: 7 ganger Kari Jaquesson IKKE fremmet en konspirasjonsteori

Siden i fjor har hundrevis av homofile menn blitt sendt til fangeleirer og torturert av myndighetene i den semi-autonome, islam-dominerte delrepublikken som ligger i Kaukasus. Flere har blitt drept. Leirene blir omtalt som de første fangeleirene for LHBT-personer siden nazistenes konsentrasjonsleirer.

Kadyrov selv har benektet påstandene, og hevder de faller på sin egen urimelighet da det ikke finnes homofile i Tsjetsjenia.

Men, det er ikke første gang fotball-VM har blitt arrangert i land der homofile behandles dårlig?
– «Homofile behandles dårlig» er tidenes underdrivelse her da. Og i min fotball-levetid har VM vært i hhv. Italia, USA, Frankrike, Sør-Korea/Japan, Tyskland, Sør-Afrika og Brasil. Flere av de landene har utfordringer, men det er ikke på nivå med det vi ser fra statlig hold i Russland nå. 

– I tillegg har jeg vel blitt mer engasjert i menneskerettigheter, og ikke minst det problematiske med at regimer kan bruke denne type arrangementer til å pynte seg for omverden. 

Men hjelper det Tsjetsjenske homofile å ikke se fotballkamper på NRK og TV2?
– Nei. Men, jeg snakker jo stort sett bare om fotball med folk. De som kjenner meg veit at det her er et legit offer fra min side. Så folk spør og da kan jeg fortelle de om situasjonen for ytringsfrihet og LHBT-personer i Russland for eksempel. Jeg kan henvise journalister til Helsingforskomiteens rapport om hvordan journalister burde dekke mesterskapet. Men det er klart det ikke hjelper noen at JEG dropper VM. Men det ble heller ikke en bedre situasjon for skeive i Russland av at nordmenn slukte Sotsji-OL

LES OGSÅ: HBOs VM-dokumentar er perfekt oppladning til Russland 2018 (om man ser bort fra alt det jævlige)

Norske fotballspillere går som regel stille i dørene når «politikk» er tema. Skjønt, norske fotballspillere er gjerne engasjerte i politiske spørsmål som passer inn i valgkampstrategien til SV på tidlig 2000-tall, altså temaer som mobbing og spising av frukt. 

Å stå opp mot homofobi derimot, er mer kontroversielt. Et hederlig unntak er Heerenveen-spiller Morten Thorsby, som nylig uttalte til VG at han er sjokkert over homosynet i utenlandske fotballgarderober. Men heller ikke her i Norge er fotballbaner, -garderober og -tribuner kjent for å være spesielt inkluderende for LHBT-personer.

Er ikke fotballen helt fucka uansett? Er det ikke bare å gi opp?
– Nei nei! Fotballen har fortsatt utfordringer, men det skjer bra ting òg. Fotball er jo en av de fem beste tingene i verden, så vi får heller jobbe som faen for at all fotball, både bredde og topp, genuint blir et bra sted for alle.

Hvordan gjør man det?
– Man må starte nasjonalt tror jeg, for jeg har lite tro på at FIFA og UEFA med deres fucka syn på menneskerettigheter plutselig kun skal tildele mesterskap til land med decent LHBT-politikk. Men hvis NFF tar skikkelig tak her hjemme (som det faktisk kan se ut som om de gjør litt nå), og etterhvert får med seg mektige lands sine nasjonale organisasjoner, så kan man jo håpe. Og så må alle som er engasjert i breddefotballen være ålreite på det temaet her. For det meste av fotballen spilles jo der folk bor. 

På Youtube ligger en «anti-promo» for mesterskapet basert på plakatene til den ukrainske kunstneren Andriy Yermolenko. Da han postet plakatene på Facebook ble siden hans blokkert. Inspirasjonen er i følge kunstneren selv Oleg Sentsov, den ukrainske filmskaperen som sitter fengslet i Sibir og som siden 14. mai har sultestreiket i protest mot Russlands behandling av politiske fanger.

Hvis han ikke spiser dør han i løpet av mesterskapet.