Terje Søviknes uønsket i markering: – Ingen voldtektsmenn i prideparaden, takk!

Flere reagerer på at Terje Søviknes (Frp) skal gå i pride-paraden og «bruke den skeive bevegelsen til å hvitvaske det overgrepsflekka ryktet sitt». Når skal man egentlig sette strek, spør ministerens politiske rådgiver.

b
a

I helgen ble Regnbuedagene feiret i Bergen, og VG kunne melde om at Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) sin politiske rådgiver, Christian Haugen, stilte opp i full drag i Pride-paraden. I intervjuet meddelte Haugen at Søviknes selv planlegger å gå i Pride-paraden i Oslo 30. juni.

I etterkant har det haglet inn med meldinger på ministerens Facebook-side.

«Ingen voldtektsmenn i prideparaden, takk!», skriver flere, og sikter til saken der Terje Søviknes, som den gang var nestleder i Frp, hadde sex med en 16 år gammel jente på et FpU-landsmøte i januar 2000. Jenta fortalte i avhør at det ikke var frivillig fra hennes side, og politiet etterforsket Søviknes for seksuelt overgrep. Saken ble senere henlagt som «intet straffbart forhold» (NTB meldte i går at kvinnen begjærer ny etterforskning av saken).

– Usmakelig

Skribent Oda Vige Helle er blant dem som har skrevet på Søviknes’ side. Til NATT&DAG utdyper hun at Pride-paraden bør være det siste stedet en privilegert person som har misbrukt maktposisjonen sin overfor en svakere part går for å hevde seg selv.

– Jeg mener det er det han gjør, han prøver å flytte fokus fra seg selv som en problematisk maktperson, til «å, se så hyggelig at han går i Pride-tog». For meg handler det vel mest om at jeg synes det er usmakelig av han.

Hun tilføyer:

– Man kan selvfølgelig argumentere for at Pride alltid har vært åpent for alle, men fokuset har vel heller vært på å få med de som er undertrykte heller enn de som er privilegerte, og i dette tilfellet også selv undertrykkere.  

Helle forteller at hun er usikker på hvor stor effekt Facebook-aktivisme faktisk har, men ifølge henne er det i alle fall en måte å si ifra på, der budskapet forhåpentligvis blir sett i de minuttene det tar før SoMe-teamet sletter det igjen.

Alle innleggene er nå fjernet fra Søviknes sin profil.

– Jeg skjønner jo hvorfor de fjerner det, det er jo pinlig for en politiker at noen skriver noe negativt på veggen hans. Samtidig er det jo en svært udemokratisk handling – det er å late som om meninger som faktisk eksisterer ikke finnes eller står så sterkt som de i virkeligheten gjør.

– Saken ble henlagt

Christian Haugen, Frp. Foto: Bergen kommune

– Dette er bare trist. Frp er for en åpen og frisk debatt, men ønsker ikke hets og sjikanering av noe slag på våre politikersider. Saken mot Søviknes ble henlagt som intet straffbart forhold.

Det skriver Terje Søviknes’ politiske rådgiver, Christian Haugen, i en e-post til N&D.

– Alle er og bør være velkomne på Pride, og så vidt jeg har forstått ut fra min bakgrunn i homopolitikk så handler ikke pride om å ekskludere folk, uavhengig av man måtte ha tatt dårlige valg i løpet av livet eller ikke. Søviknes har sagt at han angrer på det som skjedde tilbake i 2001 og saken ble henlagt som intet straffbart forhold. Når skal man egentlig sette strek?

Haugen begrunner slettingen av innleggene med at «sjikane og hets ikke er akseptabelt på våre politikersider», og at de derfor vil bli slettet fortløpende. 

 

– Det eneste stedet voldtektsmenn bør gå, er i fengsel

Slampoet Guro Sibeko mener også at Terje Søviknes burde holde seg hjemme.

– Jeg mener det er helt uakseptabelt at en mann som aldri har løfta en finger for den skeive bevegelsen nå vil bruke oss til å hvitvaske det overgrepsflekka ryktet sitt. Søviknes har innrømma at han har gjort noe som ville vært straffbart i dag. For å unngå å få straff da, la han ansvaret for det som skjedde på offeret.

Guro Sibeko. Foto: Sofia Estifanos

Hun synes innleggene på Søviknes’ facebookside er en god måte å gi beskjed om at han er uønsket i paraden, og viser til statistikken over vold og overgrep, hvor kjønnsrolleoverskridende ungdom er overrepresentert.

– Det er flere av oss enn den øvrige befolkningen som opplever det som en vond, personlig fornærmelse at en kjent overgriper som ikke har tatt ansvar for handlingene sine sitter i regjering.

Sibeko deler heller ikke Haugens oppfatning om at alle burde være velkomne i Pride-paraden, og begrunner det med at «Pride er ikke en kosefest, det er en politisk markering av skeives rett til å synes i verden».

– Folk som er uenige i den målsetningen trenger ikke gå. Folk som aldri har brydd seg før men nå åpenbart vil misbruke Pride til å hvitvaske ryktet sitt kan også godt holde seg hjemme. Det er ingen som snakker om å nekte Søviknes å gå, men velkommen er han ikke. Og kommer han, lover jeg at han vil få klar beskjed om det. Vanligvis er paraden en fest, men vi er mange overgrepsutsatte som med glede gjør hele dagen om til en markering mot voldtektsmenn. Det eneste stedet de bør gå er i fengsel. 

Brita Brekke i FRI, som arrangerer Pride, skriver følgende i en e-post:

– Det går mange i paraden og vi har ikke mulighet til å ta stilling til alle enkeltpersoner som velger å delta. Vi vurderer bidragene i paraden og deres budskap, som må være i tråd med våre verdier, og ikke kan fremme sexistiske, homofobe, transfobe eller rasistiske budskap. Å gå i paraden kan nok oppfattes som en symbolsak for politikere og andre personer med makt. Men det som betyr noe er om de jobber for likestilling, likeverd og like rettigheter for alle resten av året. Og hvis de ikke har gjort det før, bør vi kunne forvente at de begynner.