Spilleliste: Her er ukas aller beste låter

M1kal, Kikkan, Myra og SOPHIE er bare noen av de som er med på Best Akkurat Nå-lista fra denne uka.

b
a

Hver uke legger N&Ds musikkredaksjon til ti nye og primært norske låter i vår Best Akkurat Nå-liste på Spotify. Trykk på det lille kalendertegnet (desktop!) eller den lille trappelignende greia heeeeelt øverst om du er på mobil, så kan du sortere det sånn at du får opp det vi har lagt inn sist først.

Under er litt om noen av låtene – flere i lista. Hør og følg!

 Mato Polo – Aldri

Vibbefanger-gutt Mato Polo er VELDIG opptatt av mat (både det bergenske ordet og det man spiser). Han har til og med egen matserie på Youtube. Mat! Likevel, det er noe med denne låten som tilsier at den IKKE handler om mat i bokstavelig forstand. Det er en metafor. For han snakker ikke om å spise mat. Han snakker (synger/rapper red. anm.) om å spise … FITTE. Frysninger! Men låta er mat, da.

Les også: EKSKLUSIVT: Nasjonalmuseets første utstilling i nytt bygg er en tour de force av norsk samtidskunst

Gåte – Kom no disjka

Vi har savnet Gåte etter 12 lydløse år, og heldigvis er det mye som tyder på at de kommer til å levere med reunion-albumet deres, blant annet denne låta. Gunnhild Sundli driver i denne låta på med litt klassisk KAUKING, en form for tradisjonell kulokking. Musikkens lutefisk? Ikke umulig.

Baby Bino – POP

Hvis man vil ha ordentlig autotune-overlesset godteri-trap må man fortsatt ned på kontinentet. Og som vanlig er «kontinentet» en eufemisme for Danmark, dette flate, men akk så melk-og-honning-pregede landet, der det alltid bugner det av det vi ikke har i Norge. For eksempel godteri-synge-trap med Lil Uzi Vert’sk tilsnitt. En av grunnene til det er Baby Binos gamle gruppe Pizzagang, som kanskje rettmessig, kanskje ikke, ble kalt Danmarks svar på Yoguttene. En annen av pizza-drengerne, Lil Hawaii alias Åndsvage Victor, er mye i Norge og har forsøkt å bringe disse kontinentale impulsene til oss «fjeldaber» gjennom samarbeid med 612, som muligens har slitt litt med å knekke akkurat den koden (de knekker ganske mange andre!). «POP» er den beste låta fra den veldige fine Mixtape: Spildt Juice Vol. 1 som ble sluppet i dag. Enn så lenge får vi glede oss på danske vegne – både for at de er i fotball-VM og at de lager bra musikk :-)

Deafheaven – Canary Yellow

Etter det noen kanskje mente var et regressivt tredjealbum, New Bermuda, virker det som blackgaze-gruppa igjen spinner videre på den sjangerdefinerende visjonen fra Sunbather fra 2013. Bastbeats og dur-akkorder hører sammen, for faen. Vi vil gråte, IKKE headbange.

Se også: Videointervju med Nalband: – Stovner er bedre enn Sørenga!

Kikkan – Ung og dum

Kikkan er 1/3 av Urørt-vinnerne fra 2017 kalt Dårlig Vane. Vi siterer Store Norske Leksikon (forslag til nytt rapnavn?): «Musikken er sterkt inspirert av amerikansk trapsound, med sine harde og enkle beats». Vanskelig å være uenig med det!

SOPHIE – Faceshopping

ENDELIG er debutalbumet til elektronikageniet SOPHIE her. «Faceshopping» er henne i kjent stil, en brutal bubblegum-banger. Perkussivt, industrielt trap-kaos. Det foregår rett og slett ekstremt mye på en gang her.

Myra – Ekstremsport

For å parafrasere Sondre Lerche om Sissel Gran: Myra er en nasjonalskatt. I motsetning til Sissel Gran er Myra virkelig det! «Ekstremsport» er den håpefulle lyden av øl nummer 2 og Breezer nummer 3 – eller kanskje en walk of shame der det er null shame involvert – bare glede (men fortsatt mye walk). Beste linje: «Holder meg ung som en kakkerlakk» (!!).

Les også: Eivind Trædal kommenterer humoren i «Ja til bilen i Oslo»: – Jeg synes gruppa holder et høyt nivå

(BONUS) Trøndelag Fylke – Trønder

«TRØNDER» TRENDER: Denne propagandaen gjør oss så emosjonelle at både redaksjonens trønderske medlem OG alle vi andre vurderer å kaste oss rett på første tog til Trondheim.