Jouska: – Vi er first-price-versjon av Astrid S

Snikpremiere med elektronisk turtelduo.

b
a

Hva pleier du å gjøre med kjæresten din? Sannsynligvis ikke spille i en elektro-pop-duo. Det gjør Marit og Hans Olav i Jouska. Og det gjør de sånn passe bra: I juni var de ukas urørt på NRK P3 (og gjorde et veldig rart og smått ubehagelig intervju oppe i et tre) og i september spilte de på Vill Vill Vest i Bergen. Neste fredag slipper de «Pills» en fengende og lettbeint (!) låt om «shopping, smertestillende og dårlig kommunikasjon», men den kan du høre allerede NÅ nederst i saken!

Vi slo av en prat med turtelduoen.

Hvor befinner dere dere i dagens elektronikalandskap?
– På en liten tue mellom Benjamin Finger og en first-price-versjon av Astrid S, kanskje? Vi prøver å inkorporere field recordings og i-stykker-skrudde samples i ganske streite indiepop-låter. Balansere organisk og litt sånn styggfint Grimes-syntetisk. At det har favna såpass bredt som det har gjort, med P3-listing og greier, er vi mildt sagt ganske overraska over. Men veldig stas!

LES OGSÅ: Vi var på Vill Vill Vest: stedet for generell klovneoppførsel

Hva er deres favoritting å gjøre på internett?
– Vi liker veldig godt å se på macaque-aper som stjeler ting fra turister! Det er veldig gøy.

Søte!

Hvor mye fikk dere av P3 for å klatre opp i det treet?
– Hehe. Vi fikk i hvert fall det klippet som for alltid vil være å finne på internett.

Hva er det verste med norsk musikkbransje?
– 
Managerne og artistene med klippekort hos de få dominerende musikkmediene, og bransjefolk som sitter og fordeler støtte mens de tekster artistene sine om at det jammen blei støtte i år også! Norge er lite, så det blir jo litt incest og skabb, ikke bare hos ulven.

Hvorfor er det så pop med svære synther? Hva skjedde med det norske måteholdet?
– Vi vet ikke. Vi vet egentlig veldig lite om både synth og måtehold. Døde ikke det norske måteholdet i musikken med «La det swinge, la det rock’n roll»?

LES OGSÅ: Hva faen er greia med NRK P3?

Jo, absolutt. Si litt om den nye låta davel :) PS: Pils skrives ikke med to L-er …
– 
Autocorrect! Men ja: Vi fikk endelig tak i en autotune-plugin og en vib-arm til gitaren – så det satte sine spor. Marit lagde grunnidéen på soverommet hjemme i Molde, og så fullførte vi den sammen i studioet vårt i Oslo. Coverarten er som alltid laga av fantastiske Ruth Emilie Rustad Martinsen.

Hans Olav, siden du tidligere har sagt at du er så nevrotisk: hvorfor lager du ikke ambient istedenfor de mer kaotiske greiene?
– 
Det høres ut som et tips! Jeg har aldri tenkt på å stagge fremfor å dyrke nevrotisismen. Eller, vi driver og lager en del ambient-greier med Jouska, som det hadde vært gøy å gi ut en gang. Mange av låtene starter jo egentlig slik i studio, men så greier vi ikke helt å begrense oss, og så kommer det masse vers og refrenger og ødelegger alt.

Savner du/dere NISS-kantina med sprit?
– 
Haha! Det var litt av en kantine. Legenden Yngve Blokhus og whiskeysamlinga under disken. Det beste var når de hadde whiskey-klubb i kantina på dagtid, med innleid sekkepipist som spilte VELDIG høyt sekkepipe nedenfor der vi hadde gehørundervisning. Hva er det ikke å savne?

Hør snikpremiere på «Pills» her!