Lege: – Aktiv dødshjelp skjer, men det er enormt tabu

Vi spurte en lege om ting du lurer på, men aldri hadde turt å spørre om.

b
a

Hva gjør leger når pasientene får ereksjon? Baksnakker de oss når vi har gått? Hvilke pasienter er de verste leger vet om? Og hvor vanlig er det egentlig med aktiv dødshjelp?

Leger har mange hemmeligheter, men de får sjeldent lov til å fortelle dem. Hemmeligheter er noe av det beste vi vet. Vi spurte derfor en fastlege i østlandsområdet om han kunne svare på det vi alltid har lurt på.

Det gjorde han.

LES OGSÅ: Vi spurte dopdealerne: Hva gjør du om myke rusmidler legaliseres?

Hva er det sykeste du har opplevd på jobb?
– En dame som tok ordtaket hair of the dog bokstavelig. Hun hadde blitt bitt av en hund og trodde det var en god idé å gni hundehår inn i såret. Det var det selvsagt ikke, og hun har flaks som ikke måtte amputere.

Når var første gang du så noen dø?
– Da jeg var i turnus så gikk vi den vanlige morgenrunden til pasientene sammen med overlegen. Akkurat da vi gikk inn på rommet til en gammel og syk pasient så vi at han trakk pusten for siste gang. Bra eller dårlig timing? Øyet som ser.

Er det vanlig med aktiv dødshjelp?
– Det forekommer med leger som jobber med svært syke mennesker, men det er enormt tabu. Vanligvis skjer det med mennesker som har kort og smertefull tid igjen, for eksempel pasienter med uhelbredelig kreft. Ofte ber pasienten om det selv. Dette er jo likevel helt ulovlig. 

Hvordan skjer det? 
– Vanligvis ved at legen gir litt for mye morfin, og så sovner pasienten stille inn. Det blir aldri noen obduksjon eller sak ut av det.

Hvor ofte bryter du loven?
– Hver dag! Det finnes over 7000 sider med tekst som regulerer virksomheten til fastleger. Det finnes et rundskriv som regulerer hvordan identifikasjonskort for rengjøringspersonell skal utformes. Jeg har ikke engang sett førerkortet til hun som vasker hos oss. Kanskje jeg burde be om en fødselsattest?

Hva slags pasienter er de verste leger vet om?
– Jeg hadde nylig en pasient som egentlig var innlagt på sikringsavdelingen på psykiatrisk sykehus. Det var noen unge vakter som skulle passe på han, men de syntes tydeligvis at det var greit at han var alene med meg på et lydisolert kontor klokka seks på kvelden etter at alle andre hadde gått. Fyren var klin psykotisk og veldig sur fordi han mente det var min feil at han ikke fikk de medisinene han skulle ha. Da jeg ringte sykehuset for å spørre hvorfor han var hos meg når han egentlig var tvangsinnlagt kunne de ikke svare meg på det.

– Leger blir drept i slike situasjoner rett som det er, heldigvis var det ikke min tur denne gangen.

Har du noen gang fått ereksjon mens du har undersøkt en pasient?
– Nei.

Har du hatt sex med en av pasientene dine?
– Nei. Det er faktisk tre ting du mister lisensen for om du blir oppdaget: Ha sex med en pasient, være full på jobb og stjele sterke medikamenter. Det siste var riktignok ganske vanlig før, men nå har det blitt veldig strengt.

Har leger og sykepleiere mye sex?
– Ikke med meg. Men jeg har hørt at det skjer.

LES OGSÅ: Hvorfor så mye motstand mot medisinen som kan forhindre HIV-smitte?

Har en mann fått ereksjon mens du har tatt på tissen hans eller vært naken?
– Nei, jeg er tydeligvis ikke kjekk nok. Og så har jeg veldig kalde fingre. Men jeg har hørt at det skjer med mine kvinnelige kolleger. De pleier enten bare å ignorere eller anerkjenne det ved å si at det kunne skjedd hvem som helst. Jeg vet også om en kar som alltid måtte få undersøkt prostataen. Ikke min pasient, heldigvis.

Hva tror du ville overrasket folk om de visste om leger?
– Det er veldig vanlig for leger å være ganske harde mot seg selv når de driter seg ut. Jeg kjenner en utrolig dyktig lege som fortalte meg at han ofte ser en parade av ansikter han har sviktet, og som har dødd som følge av det, i minuttene før han sovner.

Er det mange leger som ikke burde vært leger?
Ja. Jeg har selv vært borti noen. De verste kan ingenting og vet ikke hvor lite de kan. Det er et stort problem at man i turnusordningen har krav på å prøve igjen samme sted om man ikke består, og derfor har helseforetakene et incentiv til å bare la dårlige leger få godkjent så de slipper å ha dem gående der. Jeg varslet selv om en alvorlig hendelse hvor en lege i turnus var involvert, men det fikk ingen konsekvenser for vedkommende.

Er det lettere å få jenter når de finner ut at du er lege?
– Heldigvis. 

Har du noen gang sagt feil til en pasient og ikke turt å rette på deg selv fordi skammet deg?
– Jeg pleier å være ærlig når jeg har gjort feil. Folk er overraskende forståelsesfulle. Studier har vist at folk som regel går til søksmål når legen nekter å innrømme feil. Ærlighet er best. Veldig få mennesker er hevngjerrige på ekte.

Har du noen gang ledd av en pasient foran personen?
– Nei. Men én gang måtte jeg avbryte konsultasjonen for å gå på bakrommet og le. Jeg lo ikke av pasienten, men hele situasjonen var så utrolig absurd. Dessverre er det alltid så lett å formidle dette, så da gidder jeg ikke å prøve engang.

Baksnakker dere eller ler av pasientene etter at de har vært der?
– Nei, det kan jeg med hånda på hjertet si at jeg ikke gjør. Men det er veldig mye ufrivillig komikk og absurde situasjoner men kommer borti.

Blir leger som jobber med plastisk kirurgi som bare handler om å gjøre folk penere sett ned på?
– Ja, det vil jeg si. Med rette.

Hva er den minst politisk korrekte meningen du har om legeyrket eller pasienter?
– Ni av ti leger synes at en av ti leger er en idiot. Dette er litt vanskelig å snakke om fordi man helst skal være lojal ovenfor sine egne kolleger. Dessverre har jeg snakket med litt for mange leger som ikke forstår at akupunktur og homeopati er totalt svada.

– Åh! Og sykepleiere som er vaksinemotstandere! De kan dra til helvete. Det er faktisk overraskende mange av dem. Nekter man å vaksinere seg er det jo flere som dør av for eksempel influensa siden sykepleiere er borti folk hele tiden. 

Har du noen gang brukket deg eller kastet opp når du har sett noe ekkelt på en pasient?
– Jeg har vært veldig nær når jeg måtte høre på noen med kols holde på å kveles av sine egne lunger. Ikke røyk folkens!

LES OGSÅ: 60 år på overtid kan LSD-revolusjonen endelig være her