SPILLELISTE: Sølvguttene, ta dere en runk!

Musikk er gaven som bare gir og gir. Denne uken synger blant annet SINDIO, Ant Wan og Binary Finary julen inn på vår Best Akkurat Nå-liste på Spotify.

b
a

Under er noen ord om et knippe av låtene – du finner enda flere i lista! Hør og følg!

LES OGSÅ: Hvorfor kommer det plutselig så mye bra hiphop fra Stavanger?

SINDIO – Reint Laken

R&B på norsk, det høres alltid liksom litt … teit ut. Det er noe med inderligheten, fraværet av levd liv, det skoleavslutnings-aktige som får det til å knyte seg. For femti år siden hadde vi ikke følelser her i Norge, og nå skal vi liksom synge om dem? På vårt eget språk?

Men som de fleste etter hvert har fått med seg: sånne innsigelser bryr man seg ikke om i Bergen. Og så er ikke SINDIO så altfor platte/søte (velg den som passer) heller. Teksten på «Reint laken» er løst bygd rundt konseptet norske ordtak, noe som gjør at trioen skaper en slags distanse til det de synger om. Ja, de går rett og slett rundt grøten – for å bruke et av få faste uttrykk som ikke er med i låten. Rene laken, men ikke ord for pengene, altså.

Men musikk for pengene? Jepp.

Binary Finary – 1998 – 20th Anniversary Remix

Verdens nest beste trance-låt (på en fin-fin andreplass etter Ferry Corstens Gouryella) fyller 20 år i år, og det feires med tre remikser. To av dem, signert henholdsvis nederlandske Mark Sixma og spanske Dosem, er ganske dårlige, helt på grensen til å være radbrekking. Binary Finarys egen remiks er helt ok. Først og fremst er dette en påminner om å høre mer på den originale «1998», en påminner man ikke kan få for ofte, ikke i dette desember-mørket.

LES OGSÅ: Pikk i parken: – Det første jeg tenkte da jeg så slippet var «pølsefest»

Ant Wan – Mitt liv

Svenske tilstander er ikke bare en dårlig ting. Siden sommeren har den svenske rapperen Ant Wan gått fra å rappe over 50 Cents In Da Club (!) – noe ungdomsskolekids drev med i 2008 – til å lage melankolsk, håpløs og hypnotiserende gangsterrap. Geografisk befinner han seg i förorten. Musikalsk befinner han seg  i skjæringspunktet mellom Kodak Blacks selvmedlidende, mollstemte melodiøsitet og Kenneth Engebretsens brutalt ærlige og brutalt brutale tekster.

Ant Wan kaller seg allerede Sveriges beste rappare og i følge kommentarfeltene på Youtube må gangsterrapkongen Z.E. passe på tronen sin fremover. Hvorfor? Det kan ha noe å gjøre med at Ant Wan utelukkende gir ut bra låter. «Mitt liv» er noe av det beste, og mest skremmende, vi har hørt i 2018. «Jag knullar din mamma, mannen / jeg poppar din pappa, mannen».

Bra det ikke er ekte! For det er ikke det? Ikke sant?

4. januar slipper han en fem spor lang EP. Bare å glede seg.

Svetla V – Mon prince français

Russiske Svetlana Olonina har tidligere gitt ut en singel på Eget Selskap (ikke la deg lure av ordspillet, det er et faktisk label fra Bergen!), og kommer her med sin andre. I følge NATT&DAGs graveredaksjon har hun oppholdt seg i Bergen et visst tidsrom, og også rukket å bli forelsket i en franskmann som likte hardstyle, noe denne sangen handler om. Verdensvant dame! We are travellers. Låta er heldigvis tematisk korrekt nok til at den har noen solide hardstyle-elementer, og appellerer i høyeste grad til det verste i oss: den romantiske dragningen mot 90-tallets Russland.

LES OGSÅ: Her er de nominerte til Årets musikk!