Strengt Hemmelig

4 / 6 stars
b
a

Vi vet lite om, og kjenner lite til, etterkommere av nordmenn som kjempet på tyskernes side under andre verdenskrig. Etterkommere som ikke nødvendigvis vet all verden selv heller, ettersom sannheten kan ties ihjel i de respektive familier.

Dokumentarfilmskaper Benedicte M. Orvung var 30 år da hun først fikk nyss om at grandonkelen hennes var svært viktig for tyskerne i Norge under okkupasjonen. Hennes bestefars bror, Karl Marthinsen, steg i gradene til Statspolitisjef i nazistenes tjeneste, før han ble likvidert av motstandskjempere.

Orvung ønsker ikke å tie i hjel noe som helst, og setter lys på hvordan etterkommere skal overkomme skammen etter forfedrenes kamp for “de som tapte krigen.” Med et sterkt kildemateriale, og ikke minst intervjuer med folk fra begge sider, får vi også nye innblikk i hva som foregikk her til lands under den tyske okkupasjonen.

Problemstillingene og materialet fra diverse arkiver er filmens styrke, mens fortellerstilen – både implisitt og eksplisitt – tidvis er så dramaturgisk overdrevet at den nærmest undervurderer spenningen som allerede ligger i det innhentede materialet. Tidvis kan den intetsigende stilen faktisk ta litt av brodden av et interessant innhold.

Men Orvung går grundig og personlig inn i prosjektet som slektningen til en av Josef Terbovens gullgutter – og der har du materialet til en severdig dokumentar.