Vi har sett 2 Guns

4 / 6 stars
b
a

Alle som tilhører enetterretningsorganisasjon er korrupte drittsekker, unntatt to.

To freelancekriminelle med kallenavneneStig og Bobby har jobbet sammen i lang tid. De har blitt så gode venner somvoldelige alt-mulig-kriminelle kan bli. Etter at en mexicansk narkobaron nekterå gi dem den kokainen som skulle være betaling for noen amerikanske pass, blirde to stoppet ved grensen mellom Mexico og USA. Hvordan visste grensevaktene omkokainen de skulle hatt? Jo, Bobby er undercover for DEA eller Drug Enforcement Administration. Dettevet ikke Stig. Men han er ikke bedre selv. Stig er undercover for ONI eller Office of Naval Intelligens i denamerikanske hæren. Dette vet ikke Bobby. De to blir fortalt av sine respektiveoverordnede at de skal rane en liten bank for noen millioner. Det viser seg åvære mye mer i den banken, CIA-penger. Plutselig er de midt i en krig mellomDEA, ONI, CIA og et mexicansk narkotikakartell. Og alle vil naturligvis drepedem ekstra hardt.

Og alle vil naturligvis drepe dem ekstra hardt.

Stig og Bobby erundercoveragentenes Murtaugh og Riggs fra LethalWeapon. En rolig og forsiktig svart politimann og en munnrapp hvitpolitimann. Men denne gangen må de hamle opp med en intrikat labyrint avhemmelige institusjoner, løgn og dobbeltagenter på nivå med dem i den kaldekrigen, portrettert i filmen Muldvarpenfra 2011. Det er like mange slåsskamper og skuddvekslinger, som det er CIAagenter som liker å leke russisk rullett med kneskålen din for å få deg til åplapre. Banken som ranes heter TresCruses Bank, som er en hyllest til den amerikanske krimklassikeren medsamme tematikk fra 1973, Charley Varrick.

Filmen er dialogtung. Desmåkranglete samtalene mellom hovedpersonene er morsomme, både i skuddvekslingerog på kafeen. Det gode samspillet deres løfter begges prestasjoner. Detunderstreker også deres situasjon som motvillige partnere. Handlingen erlatterlig og troverdigheten skranter, mens de amerikanske institusjonene DEA,CIA og ONI havner i forfriskende dårlig lys.

De småkranglete samtalene mellom hovedpersonene er morsomme.

Men vet du hva? Det er deilig åkunne gi blaffen i alt og bare fortape seg i et voldssirkus uten hemninger.

Siren Løkaas

Premiere 25. oktober