…men er Jay-Z utro?

Beyoncé lager deilig limonade av sure sitroner.

5 / 6 stars
b
a

Beyoncé er TILBAKE. Sist hun gjorde krav på oppmerksomhet var med den militante singelen «Formation» i februar. Den forrige fullengderen Beyoncé (2013) kom med kortfilmer til hver låt, og på Lemonade er det visuelle elementet dratt enda lenger med en times lang film.

Denne gangen får vi et konseptalbum om en kvinnes følelser og kamp som oppstår når ektemannen begår utenomekteskapelige aktiviteter. Spekulasjonene er allerede i gang: Er Jay-Z notorisk utro? Eller er ekteskapsproblemene bare en markedsføringsgimmick for å hjelpe Tidal, som sliter, og som har fått enerett på Lemonade? Sladder og konspirasjonsteorier kan være spennende, det, men det er lett å glemme musikken oppi alt. Og det er det ingen grunn til å gjøre her.

«You can taste the dishonesty, it’s all over your breath», starter Lemonade, og det er aldri noen tvil om hva det handler om. Typen er utro. Hva faen skal hun gjøre nå? Beyoncé er knust, sint, fortvilet, utslitt, gira og desperat, om hverandre.

(Ettersom Beyoncé har tatt den rå avgjørelsen om å ikke publisere materiale fra Lemonade på YouTube, ser vi oss nødt til å krydre denne anmeldelsen med denne «Nostradamuske» hommagen til Donald Trumps nylige 7/11-blemme)

En låt der alle følelsene kommer tydelig til uttrykk, er «Hold Up», og den er også et av albumets klare høydepunkter. Her er inspirasjonskilder og samarbeidspartnere hentet fra så å si alle verdenshjørner. Låten er produsert av Diplo og Ezra Koenig (sist sett i Vampire Weekend), og sampler Yeah Yeah Yeahs’ «Maps» – men Beyoncé vrir den såre indie rock-balladen til en lystig bønn om forsoning: «Hold up, they don’t love you like I love you». Det er muntert og sårt på en gang, og viser den følelsesmessige ambivalensen et svik kan avstedkomme (noen ganger er det jo litt chill å kunne kaste den første steinen).

Albumet preges av en vital blanding av stiler og sjangre: Rock, blues og gospel iblandet hiphop og r&b. Heldigvis fremstår ikke lydbildet som utpreget retro eller tilgjort. Og alt bindes sammen av Beyoncés gudegitte stemmeprakt. Også Jack White, Kendrick Lamar, The Weeknd og James Blake er er bidragsytere, men det er ingen som stjeler oppmerksomheten fra Queen B. 

Til slutt tilgir hun Jay-Z. På balladen «All Night», albumets beste låt, erklærer hun triumferende: «Our love was stronger than your pride / beyond your darkness, I’m your light». Likevel: tilgivelsen blir servert med hodet hevet. Hun resignerer ikke. Som helhet fremstår albumet som en shoutout til alle kvinnene som blir bedratt av en lusen skjørtejeger. Beyoncé sier: Det er lov å være både sint og tilgivende. Det hun oppfordrer til, er myndiggjøring. Og det er det ingen som gjør mer overbevisende.

Albumet kan streames via iTunes, Tidal og kjøpes på Amazon. 

Tittel: Lemonade

  • Artist: Beyoncé