Er R. Kelly R&B-ens svar på Woody Allen?

Den ekle R&B-onkelen er tilbake.

2 / 6 stars
b
a

Vi er i midten av desember, og vi har et nytt R. Kelly-album. Det blir liksom ikke jul uten. Han unnslipper «årets beste»-listene, men det er kanskje like greit, da han uansett ville blitt utkonkurrert av sine egne disipler, som Ty Dolla $ign og Jeremih. Fordi tiden har liksom gått fra R. Kelly, har den ikke? Mannen nærmer seg 50 år, og er i ferd med å bli R&B-ens Woody Allen. Innflytelsen hans kan ingen ta fra ham, men ser ikke ut til å klare å gi slipp på stafettpinnen. Selv i kategorien jævlig ekkel og creepy har han fått en arvtager, som er om mulig enda jævligere. Skjønner du ikke hvem jeg snakker om? Joda, det gjør du.

Så R. Kelly, hva gjør han her fortsatt? Nei, han puler og synger om det, da. «My sex is poetic, I’m about to get you mad pregnant», er det første han synger på The Buffet, der både tittel, albumcover og intro forespeiler et spise-konsept. Så originalt! Hit har han altså kommet, den forhenværende kongen av konsepter – deriblant legendariske Trapped in the closet, og kanskje det mest gjennomførte sangtekstkonseptet noensinne, «Ignition», der hele låta bare består av bilkjøringsmetaforer for sex.

Men spise-konseptet følges ikke en gang opp, bortsett fra noen ekle slurpelyder her og der. Han kan fortsatt synge, det vil han gjøre til dagen han legger på røret. Men musikalsk begynte det å gå på tomgang for en stund siden. «Everytime we in the bedroom, it be sounding like a marching band», synger han over triumferende trompeter. Originalt igjen. Eller på låta «Sextime», der refrenget går: «Spend a little sextime with you». KØDDER du nå, Kells?

Han får fortsatt med seg relevante gjester (deriblant de nevnte disiplene), men enten høres de overflødige ut, eller så havner de i skyggen av R. Kellys enorme ego. Også soul-greia, som på «All My Fault» og «Wake Up Everybody», har han gjort bedre før, særlig på Write Me Back (2012).

Karriereutviklingen til R. Kelly begynner å bli tydelig: Fra legendarisk til ufrivillig morsom til trist. Jeg tenker det er på tide å gi seg snart.

Tittel: The Buffet

  • Artist: R. Kelly
  • Utgiver: RCA