Erykah Badus siste album er bedre enn Candy Crush

Badu gir lynkurs i telefoni til folket.

5 / 6 stars
b
a

Det er alltid fascinerende å se hvordan store kunstnere lar seg inspirere av nymotens teknologi, og fra tid til annen vier hele verk til spennende maskiner. Hvem kunne vel unngå å la seg røre av resultatet da Dalí oppdaget urskiven, da Eisenstein oppdaget panserkrysseren, eller da Murakami oppdaget trekkoppfuglen? Med sin ferske mixtape har Erykah Badu, også kjent som dronningen av neo-soul, tatt for seg vår alles beste venn og verste fiende – telefonen.

Allerede i oktober, da hun slapp en fiffig remix av «Hotline Bling», kunne man ane konturene av noe hett. I Badus hender har Drake-bangeren fått ny drakt og ny tittel, og «Cel U Lar Device» har blitt et seks og et halvt minutt langt kjølig R&B-vidunder og utvilsomt en av de beste variantene av årets mest covrede låt. Midtveis byr Badu også på et utsøkt eksempel på den freske humoren som har blitt hennes varemerke, med en telefonsvarer som for eksempel ber deg trykke «2» hvis du vil ønske henne en god jul eller en gledelig black history month.

Lignende kosteligheter dukker for øvrig opp med jevne mellomrom i flere av låtene, men det er vel ingen overraskelse dersom du har vært borti Badu tidligere. I så fall vil du kanskje også kjenne igjen albumtittelen; første gang hun proklamerte at «you caint use my phone» var i punchlinen på kremlåta «Tyrone» fra 1997.

Apropos gamle dager – det er jaggu fem år siden hennes forrige studioalbum, kritikerfavoritten New Amerykah Part Two: Return of the Ankh. Derfor er det godt å høre at Badu fortsatt finner det for godt å levere lekker stemmeprakt og gjennomført stilig lek med funk og jazz i arrangementene. På denne mixtapen er hun i tillegg litt ekstra vågal, og det hele preges av en spontanitet og løssluppenhet som kler henne jækla godt. Blant høydepunktene er den tilbakelente singelen «Phone Down» og en kort, men akkurat passe trippy versjon av Ushers «U Don’t Have to Call». Avslutningssporet, en fin slow jam-utgave av The Isley Brothers’ «Hello It’s Me», under den langt mer effektive tittelen «Hello», har et ekstra hyggelig innslag i form av Badus baby daddy, André 3000.

Forhåpentligvis vil ikke dagens ungdom la seg skremme av tematikken. En mixtape om vår tids fiksering på de derre smarttelefonene våre, attpåtil laget av ei middelaldrende sørstatsførkje, fremstår kanskje ikke som det mest tiltrekkende å trøkke på for folk som foretrekker å nyte musikken sin gjennom en streamingtjeneste og sånne hvite, små ørepropper. Likevel er det verdt å legge fra seg Candy Crush og Grindr den drøye halvtimen det tar å høre gjennom But You Caint Use My Phone, for som kjent skal du alltid stole på ei grepa dame som både staver og uttaler det «caint».

Tittel: But You Can't Use My Phone

  • Artist: Erykah Badu