Har Oslo endelig begynt å lage relevant rapmusikk igjen?

Bergens NMG-G/Huset gir oss noe av det beste Oslo har å by på.

5 / 6 stars
b
a

A-laget, Lars Vaular, Leo Ajkic og NMG/G-huset har etter hvert begynt å bli en stor familie med forgreninger langt ut over Bergen. Blant de siste medlemmene er Oslo-gutten KingSkurkOne.

Skurk har opparbeidet seg en trofast fanskare bestående av hva som ved første øyekast kan se ut som skatere og graffiti-malere, og da Skurken holdt konsert på den Oslo-klubben Pauls Boutique i sommer, var det bare bare overkropper, sprittusjer og overlegen entusiasme for stoner-rapperen med det høye stemmeleiet.

På EP-en Keeg leverer han også utenfor scenen.

KingSkurkOne høres ut som en Oslo-rapper skutt ut av 00-tallet, ikledd et moderne sound med en tidivis famlende teknikk. Det er absolutt kjærkomment med en rapper som Skurk som forsøksvis er tøff og myk(ish), som bruker eufemismer som «nøste deg» for så å rappe om dop, tyveri og mer uttalt puling.

«Man skulle tro jeg ikke har tid til å pule / det er riktig, knuller bare to ganger hver uke», insisterer Skurken på Trond Viggo Togersen-pastisjen «Tenke sjæl».

På hele EP-en høres den tilbakelente syngerappen til Skurk overraskende fokusert ut, til tross for at tekstene hans oppleves som noe bisarre.

FØLG: KingSkurkOne kom på vår Best Akkurat Nå-liste på Spotify

På produksjonssiden gjør Jørgen Ramm og husmakker Mogger noen karakteristiske beats som også ligger i et grenseland mellom gammelt og nytt i sound. Åpningssporet «501 Stilen» har masse klang og pusterom med en en nydelig syngende Skurk, mens spor som «King« føles noe mindre interessant både produksjons- og rapmessig.

På «Regulere» har Skurk noe av den skarpeste rappen jeg har hørt på lang tid uten at det vipper over i en mekanisk øvelse. Fra samme spor må jeg også trekke frem den absurde Smeke Reven, en slags outrert versjon av OnklP, som rapper om et liv i rus og dus.

Det er mange rappere som insisterer på at de «gjør sin egen ting«, men i Skurkens tilfelle kan ingen beskylde han for å gjøre noe annet enn akkurat det. Velsignet med en særegen stemme og tekstunivers som føles leken og noe formelbasert på samme tid, tar Bergens NMG-G/Huset noe av det beste Oslo har å by på ut i EP-format.

Kristoffer Jakobsen

Tittel: Keeg

  • Artist: King Skurk One
  • Utgiver: NMG/G-Huset
Kingskurkone