Laget er tilbake

4 / 6 stars
b
a

Det er ikke lenge siden bergensrapen var hatet utenforsjufjellskransen, men nå er det andre tider. Idet jeg skriver dette eksploderernettet på grunn av Lars Vaulars nye låt “Rett opp og ned”. Noen har hørt den!Den er fantastisk! Alle twitrer. Alle vil høre.

Så hva har skjedd? For det første er det lenge sidenSpetakkels noe ugjennomtrengelige – i alle fall for folk utenfor Bergen Sentrum– høytempo-hop gjorde det litt for enkelt å lage treffende parodier. I stedethar et spesielt, saktegående særpreg fått lov til å modnes blant de yngrerapperne i byen. Denne gjengen hørte på sirupsseig sørstatsrap da det fortsattble ansett som harry av de fleste andre.

I Bergen har du i mange år kunnet høreUGK spilles ut av vinduet på en bil som glir forbi. Trae-låter på Café Opera erhelt vanlig, og det er allerede flere år siden det ble laget chopped n screwed-låterpå bergensdialekt. 

I tillegg må vi ikkeglemme lokaltilhørigheten alle bergensere tross alt får rett inn med morsmelkeneller innprentet på skolebenken. En selvtillit og attityde som kommer godt mednår man skal lage breiale rim. Denne kombinasjonen av gryende selvtillit ogbevissthet rundt sin egen stilretning, har de siste årene båret frukter.

Akkurati disse dager er det anbefalelsesverdig å sjekke ut rapperen Verks nyegateplate-samarbeid med produsenten PeeWee, eller Sebastian “Black” Mascall somgjør en mer nedtonet form for neo-soul. I tillegg til A-Laget, som i dissedager er aktuelle med mikstapen Nokkefeita vol. 2 (til gratis nedlastning på nettet hvert øyeblikk).

Her rapper Vågard, Pete’n og Girson over beats vi blant annet kjennerfra Devin the Dude, Biggie og Outkast. Det er stort sett tilbakelente,melodiske låter “som handler mellommenneskelige relasjoner, sant”, for å sitereVågard. Det betyr i klartekst: sex, fest og, eh, sex. Pete’n utmerker seg spesielt,og vi som tidligere har etterlyst et soloalbum fra den kanten har ikke mindrelyst til å etterlyse det nå. Han har en særegen, skrudd stemme og skriver tekstersom ofte overrasker.

Nokke feita vol. 2viser et mer helhetlig A-Laget etter det noe sprikende debutalbumet Rett vest fra 2008. De har funnet sinnisje og våger å gjøre en slags tenkende manns versjon av ignorant-rap. Detteer humørfylt, god underholdning, selv om A-Laget til tider mangler den ekstra dimensjonensom vi gjerne finner i Lars Vaulars tekster. Drømmene er liksom litt for små?

En passende beskrivelse av A-Laget kan derfor være at de fungerer som Vaulars uskikkelige,infantile lillebrødre.  På sitt mestbanale blir det fort uinteressant, som for eksempel i den potensiellekult-hiten “Festival-Girson” (selv om den riktignok trekker Robert Miles sin90-tallshit “Children” frem fra glemselen). “Brunetter og blondiner, mann, altdet der er jæla digg”, for å plukke ut låtens mest trykkevennlige tekstlinje. Samtidigsavnes Girson på andre spor her, han er kanskje best i midre doser, men da er hantilgjengjeld veldig god å ha. 

Det er uansett en syltynn linje mellom det idiotiske ogmorsomme her. På tapens høydepunkt, den slicke “For mye for meg”, er sexpraten likeeksplisitt, men humoren hakket mer raffinert# “Hun gikk ned som Atlantis, påmin saftis, ganske kraftig”. Som bonus på mikstapen får vi glimrende “Mekkenokke mekk» og et par Big Ice-produserte låter med en gjestende Lars Vaular.Her blir det klart hvor mye Vaular har utviklet seg som rapper de seneste årene, og atA-Laget-gutta fortsatt har et utviklingspotensial som det blir spennende åfølge videre.

Ønskerdu øm romantikk eller en stueren plate du kan spille for farmor, må du nesten leteet annet sted. Det samme gjelder om du hater bergensdialekt, selvfølgelig. Ellersvil du oppdage at det er mye musikalsk glede i vente framover – fra A-Laget ogfra andre kommende bergensrappere.

A-Laget spiller på Bergenprisen lørdag 6. februar i Fensalen, og på Bylarm i Oslo 18.-20. februar.

embed:http://www.youtube.com/watch?v=D_9jpDWa1CQ