Musikkanmeldelse: Adele – «25»

Hvorfor er Adele så sinnsykt populær?

4 / 6 stars
b
a

Hvorfor er Adele så sinnsykt populær? Hun selger fortsatt plater – 21 er det mestselgende albumet i dette årtusenet, og det mest solgte albumet både i 2011 og 2012  – i en tid der platesalget er dalende, og så godt som alle ser ut til å like henne, unge og gamle, kvinner og menn, trans og cis. Hun er julegaven til alle. Og om man ikke direkte liker henne, er det i hvert fall ingen som misliker henne. For hva er det å mislike? Musikken hennes høres for det meste like mye ut som den kunne vært laget for 40 siden som i dag. Da hun skulle ha med en mobiltelefon i musikkvideoen til «Hello» falt ikke valget på en smartphone, men en såkalt fliptelefon, fordi Adele er tidløs

Også er det så klart stemmen da. Vi er vel alle enige om at stemmen til Adele er spesiell. Likevel må det sies: Og så da? En enestående stemme er aldri nok i seg selv.

25 er klassisk «solid, men litt kjedelig». Bra stemme, gode låter – men det hele blir liksom litt for trygt. Samtidig er det vanskelig å tenke at man skal ønske seg noe annet fra Adele. Hun gjør sin egen greie, og hun gjør den perfekt. Vil vi at Adele skal få en ny greie? Jobbe med Skrillex elle rappe? Vi vil jo ikke det. Hun er så likbar i stor grad fordi hun er så trygg.

Så ved bare å være seg selv får Adele godkjent. Men det er ingen «Rolling in the Deep» her. Det nærmeste man kommer er den lystigere, Feist-aktige «Send My Love (To Your New Lover)», som guden av alt som finnes, Max Martin, har vært med og skrive. Resultatet er veldig lite Martinsk, bortsett fra å være bra – den er lett (noe som ønskes varmt velkommen på et ellers i overkant dramatisk album), spretten (til Adele å være) og fin.

Andre høydepunkter er den Paul McCartney-aktige balladen «When We Were Young» (skrevet i samarbeid med unge lovende Tobias Jesso Jr.), avslutningen «Sweetest Devotion» og den nedtona, men likevel hardtslående «Remedy».


Åpningslåt og førstesingel «Hello» veksler jeg mellom å synes er hjerteskjærende vakker og kjedelig. «All I ask» er intetsigende og litt for Disney. Hører man gjennom albumet er det mye, om ikke for mye som er mektig. Dette gjør at det før eller senere blir for mye, og låter som prøver å være storslåtte og voldsomme preges av tomgang. 

Det gjør helheten litt for overveldende.

Tittel: 25

  • Artist: Adele
  • Utgiver: XL