Anmeldelse: The Weeknd – Beauty Behind the Madness

Alle er for rusa til å virkelig elske hverandre i The Weeknds univers: Det er tilsynelatende lite som er forandret i Abel Tesfayes grunnleggende filosofi.

5 / 6 stars
b
a

Til å ikke kunne føle ansiktet sitt, og til å virke som et følelsesmessig avstumpet menneske, ser 25 år gamle Abdel Tesfaye fra Toronto, Canada ut til å føle forferdelig mye i musikken sin. Han har uttalte ambisjoner om å bli den neste Michael Jackson, fanbasen hans ser bare ut til å vokse og vokse, og på andreplata Beauty Behind the Madness har han fått drahjelp av ingen ringere enn den svenske popfyrsten Max Martin. Det rare med albumet er at det er et tydeligere skamløst kommersielt frieri, samtidig som det sjelden mister den bekmørke sjarmen mange av oss ble forelsket i på mixtape-trilogien hans fra 2010-2011. Debutplata Kissland fra 2013 var derimot en konform øvelse i «The Weeknd for dummies», og vakte aldri noe særlig oppmerksomhet, hverken i media eller hos publikum. Det er derfor gledelig at forsøket hans på å ta en ny retning umiddelbart høres mer vellykket ut.

På produksjonssiden er det en stor variasjon i lydbilde. Det er ofte majestetisk og pompøst, men Tesfaye lar seg ikke vippe av pinnen: Han kaster seg tvert imot ut i det voldsomme lydlandskapet med bravado og nye variasjoner i stemmebruken. Det må være en stormannsgalskap i The Weeknd som gjør at han føles større enn livet, eller større enn strykerarrangementene og de dramatiske trommene som følger ham.

Det er i de mest popete og upbeat vendingene til The Weeknd føles mest malplassert, med et hederlig unntak av hiten «I Can’t Feel My Face». Låter som «Losers» og  «In the Night» føles merkelig påtatte og ute av Weeknds element. Det er derfor gledelig at mid-tempo låta «Often», samt «The Hills» og Fifty Shades of Grey-låta «Earned it», alle er blitt hits hvor The Weeknd skinner i sin originale prakt.

På debutmixtapen House of Balloons kunne de messende melankolske og pilleinfiserte låtene virke misantropiske og lite passende til en feststemt populærkultur. Ingen elsket hverandre i The Weeknds univers, det var de tross alt for høye til. Det lå likevel en dyp empati til grunn hos Abdel Tesfaye, og selvforakten hans så alltid ut til å være sterkere enn forakten for menneskene rundt. Det er tilsynelatende lite som er forandret i The Weeknds grunnleggende filosofi på Beauty Behind The Madness. Den har bare tatt nye former.

Beauty Behind the Madness

Tittel: Beauty Behind the Madness

  • Artist: The Weeknd
  • Utgiver: Universal
theweeknd