Ov Hell: The Underworld Regime

4 / 6 stars
b
a

Negativ overraskelse.På en bra måte.

Som den kjipe, elitistiskemusikkanmelderen av hardere saker, er det nesten selvsagt at et nyttsupergruppeprosjekt med Dimmu Borgir-vokalist Shagrath og eks-Gorgoroth bassistKing Ov Hell lett begir seg inn i jantelovens klamme slaktkammer.

For detteleder oss inn på den evige omtalte eksportvaren true norwegian black metal, som for lengst har mistet bådebetydning, retning, innhold og troverdighet når søreuropeiske metal heads hardet norske språk som hovedfag på universitetet, Keep Of Kalessin spiller i finalenav Melodi Grand Prix, Gaahl – pro-kirkebrann og voldsdømt homofil ­– er blittskuespiller på Den Nasjonale Scene og en Hollywood-produksjon av boka Lords of Chaos (historien om miljøet på90-tallet – både feilsitert og ukorrekt, ifølge flere nøkkelpersoner) er underproduksjon.

Nok om det. Ov Hell ble dannet som et resultat av at bandet Godseedgikk ad undas like kjapt som det må ha tatt å brainstorme seg fram til detfjollete bandnavnet (og om jeg ikke tar helt feil var også en god del avmaterialet ment for Gorgoroth, hadde det ikke vært for den omstridte rettsaken ombandnavnet, der King og Gaahl tapte i Infernus’ favør).

Med seg på laget har defått Kjetil Frost fra Satyricon, som i disse dager har tatt en kunstneriskpause fra både rampelys og låtskriving, Teloch (Morten fra Horten, som vikaller han her på bruket) og Ice Dale# Begge på gitar, kjent fra en rekkemetalband, ja, altfor mange til å nevne alle. Dette er altså et stjerneteam medlang erfaring fra black metal-miljøet.

Ut med preiket – inn med musikken: OvHell låter unektelig tight og velspilt. Riffene og gitarspillet erkrystallklart og overkjører det meste i miksen. Frosts trommespill er gjemtlangt bak en massiv vegg av hissig rifferi som naturligvis minner om Gorgorothog tidvis eldre Dimmu Borgir.

Jeg må innrømme at dette låter mye bedre enn jeghadde fryktet. Fordommer er bra. Da blir man alltid positivt overrasket. Rent personligsynes likevel jeg denne formen for black metal blir for kjedelig og ufarlig.Det hele fremstår som vel glætt for underground-puristene, og kommersielt settmangler skiva tydelige hooks å henge minnet på. Sånn sett havner The Underworld Regime mellom to kister,for å si det sånn.

Når det er sagt, skiva er ikke dårlig, så langt derifra,selv om undertegnede foretrekker den mer okkulte varianten. Da gjenstår det åse om The Underworld Regime holderseg over tid. Negativt overrasket. På en bra måte.