Seven

4 / 6 stars
b
a

Seven, oslogruppa som har holdt på siden 1999, har nå sluppet sin, ja du gjettet det, femte fullengder. The Fifth kommer fire år etter fjerdealbumet We are only stars. Fem album på ti år. Man skulle kanskje ha trodd at et band fra Norge med såpass lang fartstid og så mange plateutgivelser ville ha vært hakket mer kjent for allmennheten. Det er ikke til å legge under en stol at Seven liksom aldri har slått ordentlig gjennom. De har gjort det godt blant anmeldere med sånn ca. annethvert album, men det er publikum som innehar rollen som Julius Caesar i en allerede kresen platebransje. Så langt har Seven fått tommelen ned blandt det brede lag.

Kanskje var det Briskeby? Kanskje var det uflaks? Kanskje var det tidvis fortjent? Rockegruppa har hvert fall tatt seg en god tenkepause siden We are only stars. Seven à 2009 innehar en noe mørkere sound enn på tidligere utgivelser og dette passer vokalist Annette Gil godt. Det er deilig å høre en alt komme til sin rett. Tonelag og stemning kler hverandre. Sammen med Gil utgjør trommis og produsent Ole Tom Torjussen bandets kjerne. De har bevart post punk-elementene og ny veiv-synthen. Hovedfokuset ligger ellers naturlig nok på vokal og trommedriv. Soundet er nedstrippet og kult. Både Torjussen og Gil må ha et godt øre for fengende popmelodier. Hos undertegnede melder rytmisk vugging seg mer eller mindre umiddelbart. Og The Fifth har vist seg fengende for flere enn den jevne musikkelsker. Sporet “Blackburn” har blitt plukket opp av fotballklubben selv, og adoptert som ny supportersang. Faktisk har flere låter på The Fifth anthem-potensiale. “Peace and lovin’” og “Don’t send me flowers” fester seg kjapt og refrenget nærmest tvinger frem og spyr ut av munnen min. På en god måte.

Skiva bærer preg av å slavisk følge det nye soundet. Gode låter kommer som perler på en snor, men de kommer litt for ofte som litt for like perler. Noe mer variasjon i stemning, takt og komp hadde helt klart vært på sin plass. Men The Fifth er uansett ett ypperlig tilskudd til en allerede solid back-katalog.